Tech yang boleh mengintip otak kita akan datang

Pandangan burung dari otak dilihat melalui penglihatan binokular tentera.

Hampir sepuluh tahun yang lalu, Facebook melancarkan alat pengenalan wajahnya, yang dapat mengenal pasti orang dalam foto yang dimuat naik ke platform. Sejak itu, kami telah melihat teknologi yang diterima pakai di keselamatan sempadan lapangan terbang, di peranti mudah alih kami, dan juga pada lawatan konsert.

Kemunculan penglihatan yang mendadak telah membingungkan implikasi untuk privasi kami, dan melancarkan teknologi yang sudah sedia ada akan menjadi sukar, bukan hanya kerana kerajaan dan selera makan syarikat yang tidak dapat dipuaskan untuk pengawasan massa, tetapi juga kerana ia menjadikan hidup kita lebih mudah.

Jadi apabila berita memecahkan bahawa Facebook sedang membangunkan antara muka otak-komputer yang akan membolehkan kita untuk menatal bebas tangan melalui hellscapes yang disumbat dengan iklan yang dikenali sebagai Feed News kami, sukar untuk tidak merasakan rasa déjà vu tentang novel sekali sekeping teknologi menjadi tertanam dalam masyarakat.

Janji antara muka otak-komputer

Antara muka otak-komputer (BCI) adalah peranti yang membolehkan komunikasi antara otak anda dan peranti berwayar, yang mengesan aktiviti saraf dan menafsirkan isyarat-isyarat elektrik itu, sebagai contoh, emosi asas. Peranti ini tidak dapat menanam pemikiran dan emosi di kepala anda, tetapi ia dapat membantu meningkatkan aktiviti saraf di sekitar saraf yang rosak-contoh biasa ini adalah implan koklea. BCI boleh ditanam secara surgikal atau dipakai di atas kepala anda seperti topi berenang yang longgar.

Peranti ini biasanya digunakan untuk merangsang aktiviti saraf untuk merawat keadaan perubatan seperti penyakit Parkinson dan gegaran, tetapi mereka juga telah digunakan secara percubaan dalam alat permainan mainan novelty untuk mengawal objek maya.

Tetapi bolehkah BCI memikirkan apa yang anda fikirkan? Pada tahap asas, ya. Penyelidik yang mencatatkan impuls elektrik dari otak dan otot anda boleh menentukan sama ada saraf anda berfungsi dengan normal dan bagaimana perasaan anda, tetapi tidak dapat menentukan mengapa anda merasakan seperti itu. Sebagai contoh, BCI boleh memberitahu bila anda berasa lapar, tetapi bukan makanan yang anda inginkan.

Tetapi mereka tidak lama lagi dapat mengetahui lebih banyak, terima kasih kepada kecerdasan buatan yang lebih baik dan perisian pembelajaran mesin yang digunakan untuk menafsirkan aktiviti neural yang lebih kompleks. Sekarang, syarikat-syarikat seperti Neuralink Elon Musk memimpin usaha untuk membawa teknologi yang pernah terhad kepada penyelidikan klinikal ke arus perdana. Facebook kini sedang membangunkan teknologi yang membolehkan orang menaip hanya dengan berfikir, jadi bukannya menaip Facebook yang anda boleh fikirkan dan menyiarkannya tanpa mengangkat jari atau telefon. Hebat.

Fikiran anda untuk dijual

Pengiklan sudah mempunyai insentif untuk mengetahui siapa yang akan berminat dengan produk yang dijual. Ada yang begitu baik pada iklan sasaran yang orang fikir mereka mengingatkan mereka.

Untuk memahami pelanggan yang berpotensi di peringkat saraf akan jackpot data. Ini bermakna belajar tentang maklumat yang paling intim dan sensitif yang boleh anda peroleh dari seseorang sehingga anda tahu dengan tepat bagaimana perasaan mereka tentang produk.

Jika data saraf anda dipasangkan dengan data peribadi sebuah syarikat seperti Facebook, ia akan mewujudkan profil yang sangat bernuansa bagaimana anda berinteraksi dengan platform. Dan selagi pengiklan bersedia untuk membayarnya, anda boleh memastikan bahawa data akan dikumpulkan setakat sepenuhnya.

Ia tidak akan berlaku semalaman, walaupun. Versi bukan invasif teknologi ini kini bergantung pada anda memakai topi saraf yang sangat berkaitan dengan komputer untuk membaca aktiviti otak anda, tetapi Facebook dan Neuralink ingin membuat sambungan ini ke komputer yang lebih lancar. Neuralink dalam kes ini adalah bercita-cita untuk membina "benang" yang boleh ditanamkan ke dalam otak anda untuk membolehkan anda mengawal peranti anda dengan pemikiran sahaja.

BCI yang akan menjadi arus perdana pasti akan memberi manfaat kepada berjuta-juta orang dengan kerosakan saraf yang luas dengan memberi mereka mobiliti yang lebih besar. Tetapi jika ia dilaksanakan secara besar-besaran dan kita semua menggunakan pemikiran kita untuk berinteraksi dengan segala-galanya di sekeliling kita, kita berisiko kehilangan perlindungan privasi yang masih ada-pemikiran kita.

Berpotensi berpotensi dan, setakat ini, tidak terkawal

Kadar yang dipajukan oleh teknologi menjadikan kedatangan BCI komersil mungkin dalam dekad yang akan datang, dan daya tarikan yang lebih besar dalam merehatkan perkara-perkara yang berlaku akan secara tidak langsung memainkan peranan besar dalam pemasarannya. Tetapi seperti dengan pengiktirafan muka, kekurangan pengawasan semasa dan sekatan undang-undang yang tidak mencukupi di peringkat komersial dan persekutuan akan menjadikan teknologi masak untuk penyalahgunaan dalam sistem pengawasan besar-besaran yang hampir mustahil untuk dibalikkan.

Dalam George Orwell's Sembilan belas Empat Puluh Empat, "Tiada apa-apa yang anda sendiri kecuali beberapa sentimeter padu di dalam tengkorak anda." Bahkan dalam novel dystopian yang paling menyeramkan terdapat pembasmian privasi terhadap fikiran seseorang.

Tech yang boleh mengintip otak kita akan datang
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.