Temui lima pelajar yang berjuang untuk masa depan privasi digital Belanda

Lima pelajar yang melindungi privasi digital Belanda.

UPDATE: Rabu 11 Oktober 2017

Temui lima pelajar yang berjuang untuk masa depan privasi digital Belanda ... Dan menang!

Mereka berjaya! Pelajar di belakang petisyen Sleepwet melepasi 300,000 tandatangan pada hari Isnin, 9 Oktober 2017-cukup untuk memicu permintaan rasmi untuk referendum nasional mengenai undang-undang privasi digital invasif yang baru. Anda periksa tonggak tanda tangan terbaru mereka di sini.

Apa yang akan berlaku untuk protagonis privasi Belanda?

"Kami sangat gembira," Tijn memberitahu ExpressVPN, "ia masih terasa agak tidak benar." Pada 16 Oktober 2017, kumpulan itu akan menyerahkan lebih daripada 350,000 tandatangan kepada kerajaan, yang kemudian memeriksa kesahihan mereka.

Sekiranya tanda tangan disahkan, referendum akan diumumkan pada 1 November dan mungkin akan berlaku pada 21 Mac, 2018, hari yang sama dengan pilihan raya perbandaran.

Pungutan suara itu akan menjadi yang kedua yang dimulakan oleh rakyat Belanda dalam tempoh dua tahun yang lalu, yang pertama adalah referendum mengenai Perjanjian Persatuan EU-Ukraine pada 2016.

Bagi kumpulan, mereka kini mendapat sokongan yang cukup dari puluhan organisasi yang akan mengurangkan apa yang akan menjadi kempen yang besar.

"Kami akan cuba memotivasi sebanyak mungkin orang untuk pergi dan mengundi" tidak, "tetapi kami mungkin tidak masuk dalam mod kempen: Terdapat banyak organisasi lain yang mungkin seperti Amnesty International."

Tetap dikemas kini di Twitter dan Facebook mereka untuk maklumat lanjut mengenai referendum.

***

Pada 1 Januari 2018, Belanda akan menguatkuasakan undang-undang perlombongan data baru yang akan memberikan kuasa yang belum pernah berlaku kepada agensi perisikan Belanda-melainkan lima pelajar boleh mendapat 300,000 tandatangan pada pertengahan Oktober untuk mencetuskan referendum kebangsaan.

Para pelajar sudah mempunyai 60,000 tandatangan dan telah menarik perhatian global dalam keadaan mereka. Tetapi mereka memerlukan bantuan anda untuk mendapatkan lebih banyak baris!

Apakah undang-undang perlombongan data baru di Belanda??

Dari 1 Januari, pindaan kepada Akta Perisikan dan Keselamatan 2002 akan memberi agensi perisikan Belanda AIVD dan rakan sejawatannya dari MIVD, antara lain, kuasa untuk mengakses metadata mana-mana dan semua warganya.

Kawasan fizikal di mana agensi-agensi boleh memintas data juga akan berkembang untuk dimasukkan seluruh kawasan kejiranan dan stesen kereta api.

Undang-undang selanjutnya memanjangkan keistimewaan hacking AIVD dan MIVD untuk memasukkan peranti pihak ketiga yang berkaitan dengan rakan-rakan yang disasarkan seperti rakan, ahli keluarga dan syarikat yang mereka gunakan (sama seperti hubungan NSA dengan Microsoft, Google, dan Apple).

Apa yang akan berubah apabila Pindaan 34588 dikuatkuasakan?

Carta perubahan Pindaan 34588 akan dikuatkuasakan

Baca teks lengkap Pindaan 34588 dalam bentuk PDF.

Siapa yang melawan undang-undang Belanda yang baru?

Pertubuhan hak asasi dan majlis keadilan

Sejurus selepas undang-undang diluluskan, dua belas organisasi telah menyediakan tuntutan bersama untuk mencuba dan menghentikannya. Selain daripada cuba membalikkan pelanggaran terhadap privasi digital, mereka juga mempersoalkan apa yang penyeliaan AIVD dan MIVD akan ada.

Biasanya, jawatankuasa bebas yang dikenali sebagai CTIVD mengawasi perkhidmatan perisikan Belanda dengan penerapan kerangka undang-undang yang sah, tetapi undang-undang baru meletakkan pengambilan keputusan ke tangan ahli politik.

Oleh itu, keputusan itu menjadi satu politik, yang melemahkan peranan arbitrase netral CTIVD.

Lima pelajar dari Amsterdam

Marlou Gijzen, Tijn de Vos, dan tiga pelajar lain dari Universiti Amsterdam telah memulakan kempen untuk membawa undang-undang ke dalam perbincangan awam sebelum kerajaan Belanda menguatkuasakannya.

Menggulingkan undang-undang baru "sleepwet," atau "dragnet," untuk keupayaan menangkapnya, pelajar bimbang tentang keupayaan kerajaan untuk melakukan pengawasan besar-besaran terhadap warganya.
"Kami merasakan permintaan referendum di kalangan warga Belanda," kata Marlou, "kami ingin memulakan perbincangan sosial mengenai undang-undang kerana ia mempunyai kesan yang besar terhadap privasi setiap warga negara, dan tidak ada perbincangan yang sebenarnya."

Kumpulan kecil ini telah mendapat sokongan: Amnesty International adalah yang terbaru dalam senarai organisasi bukan keuntungan seperti Bits of Freedom, Free Press Unlimited, dan Persatuan Internet yang memberi isyarat untuk mendorong pemacu ini untuk mencetuskan perbualan awam mengenai perlombongan data undang-undang.

Belanda dan hak rakyat

Belanda berada di tangga kelima dalam kebebasan akhbar dan mengekalkan rekod prestasi yang kukuh untuk mengekalkan hak rakyatnya; langkah untuk meningkatkan kawalan kerajaan akan menjejaskan bagaimana orang Belanda menikmati hak demokrasi mereka. Tijn berhujah, "tanpa privasi, rakyat tidak dapat dengan bebas meluahkan diri, yang sangat penting untuk demokrasi seperti Belanda."

Untuk pergeseran seismik dalam hak-hak rakyat, undang-undang menerima sedikit liputan sebelum ia diluluskan. Pengarah Eksekutif Bits of Freedom, Hans de Zwart memberitahu teorinya: "Kami adalah negara yang mempunyai kepercayaan yang tinggi dalam kerajaan, yang mungkin salah satu sebab mengapa undang-undang itu dapat lulus dengan perbincangan sosial yang relatif sedikit."

Tijn berkongsi sentimen ini, tetapi tetap berharap bahawa perhatian para pelajar, media, dan keuntungan tidak dapat menarik akan menarik lebih banyak tanda tangan; "Tidak ramai yang tahu mengenainya, tetapi apabila kami menerangkannya, mereka bersetuju dengan kami."

De Zwart yakin dengan optimis mereka akan mendapat 300,000 tandatangan yang diperlukan untuk mencetuskan perbincangan awam mengenai undang-undang dan menjangka halangan seterusnya akan menjadi perjuangan di mana naratif mendominasi perbincangan awam, mengatakan:

"Penyokong undang-undang akan cuba membingkainya sebagai keselamatan berbanding privasi, sedangkan kami akan cuba menunjukkannya: kebebasan berbanding dengan kerajaan."

Mahu menyokong pelajar dalam perjuangan mereka? Ini caranya:

Jika anda seorang warganegara Belanda yang tinggal di Belanda, tandatangan nama anda sebelum 12 Oktober:

  • Halaman pelajar; atau
  • Laman web rasmi kerajaan

Sekiranya anda tinggal di luar Belanda:

  • Ikuti Twitter dan Facebook pelajar untuk mendapatkan maklumat mengenai kemajuan mereka

Kredit gambar: Annelene Schulze

Temui lima pelajar yang berjuang untuk masa depan privasi digital Belanda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.