Trump menandatangani undang-undang privasi internet A.S. baru: Comcast bertindak balas, tetapi bolehkah anda mempercayai mereka?

Trump menandatangani undang-undang privasi baru.

Minggu lepas, ExpressVPN menulis tentang rancangan Kongres AS kontroversi untuk membolehkan ISP menjual data peribadi anda untuk keuntungan.

Kepada penyokong privasi di seluruh dunia, Donald Trump menandatangani langkah itu menjadi undang-undang.

Dasar baru ini hanya popular dengan pelobi korporat penyedia rangkaian-nampaknya tidak ada orang lain yang mahu ia berlaku. Namun, pentadbiran A.S. yang baru menjadikannya sebagai keutamaan, memburukkan kemajuan privasi dalam talian yang signifikan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Bagaimana peraturan privasi internet A.S. yang baru mempengaruhi anda?

Gergasi dalam talian seperti Verizon dan Comcast kini boleh memantau tingkah laku pelanggan dalam talian dan, tanpa kebenaran, menggunakan maklumat peribadi dan kewangan peribadi (seperti sejarah penyemakan imbas anda, bank yang anda gunakan, dan kedai yang anda kerap), untuk menjual iklan yang disasarkan.

Pemasaran dalam talian menjadikan wang yang besar. Pada masa ini, Google dan Facebook adalah raja-raja industri $ 83 bilion. Tidak hairanlah gergasi telekom mahu sekeping pai itu.

Pengguna internet sekarang tidak mempunyai kawalan ke atas apa yang berlaku kepada data mereka, yang mana ISP boleh menjual langsung kepada firma pemasaran, syarikat kewangan, atau sesiapa sahaja yang menggunakan data peribadi.

Sekali lagi, ini termasuk data yang anda belum diberikan secara sukarela. Agensi-agensi telekomunikasi sekarang boleh mengintip aktiviti dalam talian anda dan menjual hasil untuk keuntungan mereka.

Comcast berjanji untuk melindungi data anda, untuk sekarang

Dalam kenyataan yang dikeluarkan dengan cepat di laman web mereka, Comcast berminat menekankan niat mereka dengan kuasa yang baru diperolehi ini.

“Comcast telah komited terhadap prinsip privasi yang konsisten dengan rejim privasi FTC yang telah memohon kepada semua entiti dalam ekosistem Internet selama lebih dari 20 tahun ….”

  Kartu Oyster Anda mengawasi Anda - #WTFWednesday

Seperti yang dinyatakan oleh ExpressVPN sebelum ini, komitmen bukan undang-undang. Ia mudah rosak. Bagaimana jika Comcast tiba-tiba menghadapi masalah kewangan? Adakah ia masih enggan menjual harta karun data manusia mereka?

Ia bagus untuk Comcast untuk berbunyi begitu komited sekarang, tetapi nilai korporat berubah. Dan ya, Peguam Negara boleh mengenakan hukuman selepas itu, tetapi sudah terlambat. Data anda telah pun dijual.

Singkatnya, bolehkah anda mempercayai gergasi telekomunikasi bertanggungjawab dengan maklumat peribadi anda??

Kenapa anda boleh mempercayai VPN dengan data anda

ExpressVPN berada dalam perniagaan menyimpan data anda secara peribadi. Inilah sebab kewujudan kita; itu satu-satunya perkara yang kita lakukan.

Sebuah syarikat VPN mempunyai segala-galanya untuk kehilangan dengan berkongsi data pelanggan (jika ada). ISP berpotensi berbilion ringgit.

Ada benarnya tiada perbandingan.

Gergasi Telecom tidak sepatutnya mempunyai kuasa ini atas maklumat peribadi anda. Walau bagaimanapun, VPN masih boleh melindungi anda dan keluarga anda.

Trump menandatangani undang-undang privasi internet A.S. baru: Comcast bertindak balas, tetapi bolehkah anda mempercayai mereka?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.