VPN vs ISP: Siapa yang boleh anda percayai?

Kenapa anda boleh mempercayai VPN

Orang biasa boleh menggunakan VPN untuk alasan yang banyak, daripada memintas penapisan untuk menyembunyikan lalu lintas dari ISP. Yang terakhir, khususnya, kini menjadi topik hangat, kerana kerajaan-kerajaan di seluruh dunia gua untuk permintaan ISP untuk meletakkan keuntungan mereka atas privasi anda.

ISP anda tahu data anda adalah bernilai

Salah satu aset paling berharga yang anda miliki sebagai pengguna internet ialah data anda. Setiap lawatan laman web, muat turun aplikasi, permintaan peta, memuat turun torrent, dan membeli cat dalam talian gambar siapa anda.

Semua maklumat ini boleh dikumpulkan dan digunakan untuk cap jari anda-data dalam talian anda boleh menunjukkan motivasi, tingkah laku, pergerakan, dan juga perasaan anda. Sayangnya, keseluruhan kehidupan digital anda boleh disimpan, dianalisis, dijual, atau digunakan terhadap anda. Data dalam talian adalah sumber maklumat yang hebat untuk agensi pemasaran, jurujual, dan juga kerajaan dan organisasi jenayah.

ISP menggunakan sejumlah besar kuasa untuk anda dan data anda. Tetapi adakah mereka terpaksa menyimpannya pada diri mereka sendiri? Jawapannya, secara amnya, tidak.

ISP tidak akan berjanji untuk tidak menjual data anda

Pada tahun 2017, Yayasan Frontier Elektronik melancarkan kempen Who Has Your Back untuk melihat bagaimana syarikat-syarikat bertindak balas terhadap permintaan (atau ancaman terhadap) maklumat peribadi pelanggan.

Terutama, ISP A.S. pada senarai (AT&T, Comcast, T-Mobile, dan Verizon) dengan mudah melakukan yang paling teruk. Tiada seorang pun yang tersenarai memberitahu pelanggan mereka tentang permintaan data kerajaan atau berjanji untuk tidak menjual pengguna mereka.

Malangnya, Trump membuat situasi di A.S. lebih teruk lagi ketika ia baru-baru ini menandatangani garis putus-putus untuk membolehkan ISP menjual data anda.

Tidak seperti ISP, VPN berada dalam perniagaan melindungi data anda

Ia tujuan tunggal penyedia VPN anda menyimpan semua data anda secara peribadi, dan melanggar privasi itu akan memusnahkan reputasinya. Sekiranya VPN disengat oleh permintaan maklumat daripada pihak berkuasa dan ia telah menyimpan log, maka ia adalah permainan untuk syarikat dan jenamanya.

Walau bagaimanapun, tujuan tunggal ISP adalah untuk menyambungkan anda ke web. Jadi mereka mendapat permintaan maklumat atau ingin menjualnya untuk keuntungan? Hei, mereka masih menyediakan anda internet, privasi anda bukanlah masalah mereka.

Walaupun ISP mempunyai agenda lain, ia berada dalam kepentingan terbaik VPN untuk menyembunyikan trafik internet anda dari ISP, kerajaan, atau mana-mana orang atau organisasi lain.

Penyedia VPN yang menghargai privasi anda akan mempunyai dasar privasi yang teguh dan kelihatan dan harus:

  • Tiada aktiviti atau log sambungan
  • Berada di luar kumpulan 14 Mata Negara
  • Mempunyai penyulitan yang kuat untuk melindungi data anda
  • Menawarkan sokongan pelanggan yang hebat

Awas: Waspada terhadap VPN percuma

Berhati-hati jika anda memilih pembekal VPN percuma (atau yang menawarkan langganan seumur hidup).

Berapa ramai orang dalam perniagaan yang memberi anda sesuatu untuk apa-apa? Tidak banyak. VPN percuma mahu menjadikan keuntungan, dan mereka perlu melakukannya entah bagaimana. Adakah melalui iklan? Atau adakah ia lebih buruk, seperti menjual data anda kepada pembida tertinggi?

Untuk mengelakkan perangkap yang berpotensi ini, lihat bukan penyedia yang menawarkan tempoh percubaan percuma atau jaminan wang balik.

Anda boleh mempercayai VPN premium untuk menyimpan data anda secara peribadi

Apabila anda mempunyai VPN, anda boleh menendang, berehat, dan kembali menikmati internet dengan selamat.

Netflix dan sejuk atau melihat kucing-apa sahaja internet yang menarik anda ke arah hari ini, VPN berada di pihak anda, menjaga data anda selamat.

VPN vs ISP: Siapa yang boleh anda percayai?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.