WhatsApp mendapat markah rendah untuk privasi dalam laporan EFF

Sekiranya kerajaan mengetuk pintu digital WhatsApp dan meminta sejarah pesanan anda, adakah mereka mematuhi? Akankah WhatsApp meminta waran sebelum menyerahkannya? Adakah anda diberitahu? Sekiranya anda salah satu daripada 800 juta pengguna aktif WhatsApp, anda mungkin ingin tahu jawapan kepada soalan-soalan ini. Tetapi menurut Yayasan Frontier Elektronik, WhatsApp telah menolak untuk menjawab mana-mana daripada mereka.

Siapa yang mendapat belakang awak?

Laporan EFF's 2015 "Who's Got Your Back" melaporkan 24 syarikat berteknologi untuk komitmen mereka untuk melindungi data pengguna daripada pencerobohan kerajaan. Syarikat seperti Apple, Dropbox, Yahoo menerima 5 dari 5 bintang penuh, sementara WhatsApp dan AT&T menerima penarafan yang paling rendah dalam kumpulan dengan hanya 1 bintang (juga menarik: Google dan Microsoft hanya menilai 3 bintang daripada 5). Bintang tunggal WhatsApp adalah untuk dasar awam pro-pengguna, yang diperoleh apabila syarikat induk Facebook menandatangani surat gabungan dari Institut Teknologi Terbuka untuk pihaknya.

Inilah cara WhatsApp gagal penggunanya, menurut ulasan:

  1. Ia tidak memerlukan waran secara terbuka sebelum mengemukakan permintaan data.
  2. Ia tidak menjanjikan notis terlebih dahulu sebelum siasatan kerajaan.
  3. Ia tidak menerbitkan dasarnya mengenai pengekalan data dan kandungan yang dihapuskan.

Ini bertentangan dengan kenyataan pro-privasi yang dibuat oleh blog rasmi WhatsApp yang cuba meredakan kebimbangan privasi pengguna apabila aplikasinya diperoleh oleh Facebook tahun lepas. Walaupun ini adalah tahun pertama WhatsApp telah dinilai, EFF mendakwa WhatsApp telah diberi amaran penuh tahun untuk mematuhi amalan-amalan terbaik industri itu, dan masih belum mengamalkan salah satu daripada mereka.

Bukan masalah dasar sahaja

Penting untuk diingat bahawa penilaian ini hanya berlaku kepada tindakan organisasi terhadap permintaan data hipotesis dari kerajaan, bukan terhadap kelemahan keselamatan dalam perisian itu sendiri. Tetapi walaupun terdapat WhatsApp telah menunjukkan dirinya menjadi terdedah. Pada awal tahun ini, seorang pemaju Belanda mendedahkan bahawa maklumat peribadi pengguna WhatsApp dapat diakses dengan mudah dengan kit perisian, yang membolehkan penangkapan yang berpotensi untuk mengakses foto profil dan mesej status walaupun ditetapkan kepada "swasta". Pengguna WhatsApp juga harus sedar akan jemputan jahat untuk memuat turun versi palsu aplikasi desktop yang memasang malware ke komputer anda.

Jadi apa alternatifnya? Terdapat banyak aplikasi pemesejan lain dengan rekod jejak yang lebih selamat, yang paling popular adalah Telegram, yang berasaskan awan dan menawarkan penyulitan yang lebih besar daripada WhatsApp. Telegram juga menawarkan mod pesanan pemusnahan diri (seperti SnapChat) dan hadiah $ 300,000 kepada sesiapa sahaja yang boleh retak penyulitannya. Sekiranya anda (dan rakan-rakan anda berbual dengan) privasi nilai, undi dengan dompet anda (dengan baik, kebanyakan aplikasi sembang ini adalah percuma tetapi anda tahu apa yang kami maksudkan) dan menyokong perisian yang menyokong privasi anda.

Bacaan lanjut

  • Aplikasi Sembang Tersulitkan: Berikan Em 'Tiada apa-apa untuk Bercakap Tentang
  • Apl Sebut Disulitkan, Pusingan Dua: Perbincangan adalah Murah
WhatsApp mendapat markah rendah untuk privasi dalam laporan EFF
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.