WikiLeaks mencipta arkib yang dicari di e-mel dan dokumen Sony yang digodam

borang log masuk e-mel

Beribu-ribu dokumen dan e-mel yang dibubarkan semasa serangan terhadap Sony Pictures tahun lepas telah diterbitkan di WikiLeaks, menurut BBC.

Data harta karun - 30,287 dokumen dan 173,132 e-mel - telah disediakan secara dalam talian sebelum ini, tetapi cara di mana mereka telah dimuat naik dan dibentangkan membuat mencari mereka tugas berat.

Walau bagaimanapun, sekarang, WikiLeaks telah membentangkan semua data, bersama dengan 2,200 alamat Sony Pictures, dalam format "dicari sepenuhnya" menerusi "enjin gelintar gaya Google".

Walaupun pentadbir di belakang WikiLeaks tidak mengambil masa untuk menggali apa-apa kepentingan yang besar dari kalangan jisim data yang mereka gunakan, yang lain telah.

Penyelidik keselamatan bebas, Graham Cluley, misalnya, telah mendapati bahawa Sony Pictures, dan kakitangannya, agak lemah ketika ia datang untuk keselamatan kata laluan.

Walaupun kami yakin bahawa pelanggan ExpressVPN dipertikaikan tentang perkara-perkara sedemikian, pekerja Sony menunjukkan sikap tidak peduli terhadap keselamatan pelayan dengan menggunakan kata laluan seperti klasik "... kata laluan," serta kegemaran lama lain termasuk hari dalam seminggu dan menetapkan kata laluan yang sama dengan nama pengguna.

Dalam demonstrasi lebih lanjut ketidakcekapan Sony, Cluley juga menerbitkan semula satu dokumen yang ditemui di WikiLeaks yang jelas menunjukkan senarai besar log masuk dan kata laluan yang berkaitan.

Seperti yang anda bayangkan, Sony tidak gembira kerana data peribadinya sekali lagi ditemui di internet, terutamanya dalam format yang sangat mudah dicari.

Syarikat itu mengeluarkan satu kenyataan yang mengatakan ia "mengutuk kuat" langkah oleh WikiLeaks dan bahawa maklumat itu tidak sepatutnya wujud dalam domain awam.

Julian Assange, pengasas dan ketua pengarang WikiLeaks, tidak bersetuju. Bercakap dari Kedutaan Besar Ecuador di London di mana dia telah bersembunyi sejak 19 Jun 2012, beliau berkata fail itu menawarkan gambaran yang jarang berlaku dalam kerja-kerja dalaman yang digambarkan sebagai "perbadanan multinasional yang besar dan rahsia".

Assange meneruskan, mengatakan bahawa Arkib Sony adalah "berita baru dan di tengah konflik geo-politik". Dia menegaskan bahawa maklumat tersebut berada dalam domain awam dan WikiLeaks akan berusaha untuk memastikan bahawa ia tinggal di sana.

Mengenai konflik geo-politik yang dirujuk oleh WikiLeaks, kita hanya boleh menganggap bahawa itu adalah rujukan kepada Korea Utara, negara yang diasumsikan oleh ramai yang akhirnya berada di belakang serangan.

Sekiranya anda tidak ingat, Sony Pictures digodam pada bulan November, sebelum pelepasan "Temu Wawancara," sebuah filem komedi mengenai dua wartawan yang diambil untuk membunuh pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un.

Walaupun hubungan dengan negara itu tidak pernah terbukti, dan banyak perdebatan yang masih ada yang sebenarnya terlibat, kita tahu bahawa pegawai Korea Utara memanggil hack itu sebagai "perbuatan yang benar".

Kami juga tahu bahawa kumpulan penggodam yang dikenali sebagai Guardians of Peace mendakwa bertanggungjawab terhadap serangan itu dan kemudian mengancam serangan gaya 9/11 terhadap mana-mana pawagam yang berani untuk menyiarkan "Temu Wawancara," satu langkah yang mendorong Sony untuk membatalkan siaran teater filem.

Setelah menyatakan kebimbangan mengenai keselamatan pekerja dan bioskop, syarikat itu kemudian berubah fikirannya berikutan tekanan awam dan filem itu menikmati keluaran terhad sebelum muncul dengan cepat di iTunes, Blu-Ray dan DVD.

Menjawab penerbitan WikiLeaks tentang arsip yang boleh dicari, Sony berkata ia mempunyai kebimbangan mengenai "keselamatan, keselamatan dan privasi" syarikatnya dan 6,000 pekerja ditambah sementara Chris Dodd, pengerusi MPAA, berkata organisasi media bukan untuk keuntungan adalah tidak melaksanakan perkhidmatan awam tetapi sebaliknya "terus melanggar privasi setiap orang yang terlibat".

WikiLeaks mencipta arkib yang dicari di e-mel dan dokumen Sony yang digodam
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.