Windows 10 mempunyai tetapan privasi lalai yang lemah

tingkap 10 tidak mempunyai privasi

Windows 10 ada di sini. Generasi pengguna Microsoft telah belajar untuk menaik taraf peningkatan besar, tetapi yang satu ini mempunyai gelombang buzz di belakangnya. Pengguna lapar untuk memberi pandangan untuk membantu mereka membuat keputusan sama ada untuk menaik taraf sekarang atau menunggu penambahbaikan. Dan bergantung pada siapa yang anda dengar, Windows 10 adalah sama ada sistem operasi terbaik yang pernah dirancang oleh Microsoft, atau mimpi buruk total privasi. Jadi yang mana? Jawapannya ialah … ya.

Jika ia kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan …

Kebanyakan ulasan Windows 10 adalah positif. Menu Mula popular kembali selepas ketiadaan yang tidak diketahui dari Windows 8. Pergi adalah antara muka jubin berasingan yang mengecewakan untuk desktop dan tablet. Integrasi Xbox memudahkan penyambung pengawal dan bermain terus dari komputer riba anda, walaupun melalui Wi-Fi. Selain daripada beberapa aduan tentang pelayar Edge baru dan laporan ranap bertaburan, sistem operasi Microsoft baru adalah oleh kebanyakan akaun yang merealisasikan kejayaan impiannya selama beberapa dekad untuk pengalaman yang bersih dan menyeronokkan yang konsisten di semua peranti. Bahagian yang terbaik? Ianya percuma!

Percuma, tetapi dengan kos

Motivasi untuk tag harga Windows 10 yang tak terkalahkan menjadi jelas setelah anda mengetahui kecenderungannya untuk menghantar data peribadi kembali ke Microsoft walaupun ia tidak mempunyai alasan yang jelas untuk melakukannya. Ini cukup menyusahkan kerana ia hanya sebahagian daripada tetapan privasi lalai OS, tetapi beberapa pengguna melaporkan bahawa walaupun dengan semua aplikasi yang mungkin perlu berkomunikasi dengan Microsoft dimatikan atau dilumpuhkan, Windows 10 masih menghantar Microsoft data anda secepat anda tekan butang Mula.

Bagi sesetengah orang, itu adalah harga yang kecil untuk membayar kelajuan dan responsif yang hanya boleh disediakan oleh pelayan pusat Microsoft. Lagipun, pengguna telah mengharapkan perisian mereka untuk menyesuaikan diri dengan tingkah laku peribadi mereka sendiri, yang mustahil dilakukan tanpa Microsoft merekodkan tingkah laku itu dan menghantarnya “kembali ke makmal”. Tetapi bagi yang lain, kos dasar privasi Microsoft terlalu besar untuk ditanggung, terutamanya apabila ia datang kepada bagaimana syarikat korporat menggunakan data:

Kami berkongsi data peribadi anda dengan persetujuan anda atau yang diperlukan untuk menyelesaikan sebarang transaksi atau memberikan sebarang perkhidmatan yang anda minta atau dibenarkan. Kami juga berkongsi data dengan sekutu dan anak syarikat yang dikawal oleh Microsoft; dengan vendor yang bekerja bagi pihak kami; apabila dikehendaki oleh undang-undang atau untuk bertindak balas terhadap proses undang-undang; untuk melindungi pelanggan kami; untuk melindungi nyawa; untuk mengekalkan keselamatan perkhidmatan kami; dan untuk melindungi hak atau harta Microsoft.

Persetujuan rangkaian-awan

Malangnya untuk pengguna yang berhati-hati dengan privasi, “dengan persetujuan anda” akan lebih tepat diterangkan sebagai “melainkan jika anda memberitahu kami tidak” kerana kebanyakan ciri pengumpulan data diaktifkan secara lalai.

Pengguna yang prihatin harus mengelakkan cadangan Microsoft untuk memilih pilihan “Express” semasa persediaan – yang, antara lain, membolehkan pihak ketiga menghantar kepada anda iklan berdasarkan data yang dikumpulkan Microsoft – dan sebaliknya menggunakan panduan Slate untuk mengkonfigurasi Windows 10 untuk privasi maksimum.

Semua pengumpulan data ini mungkin tidak kelihatan seperti apa-apa yang baru kepada pengguna Internet yang renggang, tetapi ia adalah sesuatu perubahan kepada Microsoft, sebuah syarikat yang sebelum ini terkenal dengan downplaying perkhidmatan awan dan memfokuskan pada perisian mandiri. Dengan Windows 10, Microsoft telah secara rasmi menyertai Apple dan Google pada zaman pengkomputeran berasaskan awan. Sudahlah adalah hari-hari apabila anda terpaksa membuka penyemak imbas web untuk “melog masuk” ke Internet. Pengguna generasi baru Microsoft sedang mendaftar ke Internet – keajaiban dan bahaya sama – dari saat mereka membuka komputer mereka.

Sekiranya anda bimbang tentang apa maklumat yang dikumpul oleh Windows 10, perisian VPN yang baik dapat membantu melindungi privasi anda.

Imej yang diketengahkan: esebene / Kelab Photo Dollar

Windows 10 mempunyai tetapan privasi lalai yang lemah
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.