6 najvećih kripto heiste svih vremena

Lopov pokušava ukrasti laptop.

Kada svoj novac pohranjujete u tradicionalnoj banci, to radite jer imate nekoliko drugih mogućnosti. Naravno, moguće je zaobići banke i spremiti novac u obliku državnih obveznica ili gotovine ispod madraca, ali nedostatak osiguranja, fizičke sigurnosti i pogodnosti odvraćaju ljude od toga. Budimo iskreni: donedavno nitko nije imao puno drugog izbora.

Rast kriptovaluta pružio je ljudima mogućnost da budu “vlastita banka”. Za sigurno spremanje bilo koje količine, bez obzira koliko visoke, potreban je samo softver, ili u nekim slučajevima samo komad papira. Vage se lako revidiraju, teško ih je ukrasti i trivijalno prenijeti. Pa zašto korisnici kripto valuta umjesto toga pohranjuju svoje „kovanice“ s razmjene koje nose sve nedostatke banaka (morate im vjerovati) bez ijedne suprotnosti (razmjene nisu podržane ili osigurane od strane države)?

Prilikom pohranjivanja kriptovalute s razmjene, burzi morate vjerovati da neće kršiti zakon, njene rukovoditelje da ne bježe sa vašim novcem i sigurnosnim pravilima zaštite vaše imovine od hakera.

Lako je vidjeti zašto kripto-pljačkaši privlače javnu maštu. Prvo, tu se može opljačkati velika količina novca – naslijeđene bankarske institucije rijetko se opljačkaju tako ogromne količine novca. Drugo, kripto valute su tek nedavno počele pobuditi javni interes, tako da svaki hack uvijek donosi vijesti. Povrh toga, novac je vrlo teško pronaći, što njegovu krađu čini savršenim zločinom.

Uz sve navedeno, pogledajmo najveće kriptovalute svih vremena.

1. Coincheck

Japanska kripto razmjena Coincheck hakirana je u iznosu od 500 milijuna NEM (ili oko 532 milijuna USD) u siječnju 2023. Iako je sam Coincheck bio u funkciji od 2014., predmetna valuta, NEM i njegov hladni novčanik nisu postavljeni ispravno gore.

  Aplikacija za KooZoo kameru: Tamo je džungla

Za hack su prvobitno okrivljeni operativi iz države Sjeverne Koreje, ali je kasnije otkriveno da napad možda ima rusko podrijetlo. Osobna prijenosna računala nekih zaposlenika razmjene zaražena su zlonamjernim softverom, tako da su hakeri mogli iskoristiti ranjivosti sustava nakon što dobiju pristup.

Na iznenađenje većine promatrača, Coincheck je uspio ponovno stvoriti svoje kupce koristeći ogromne profite koje je prikupljao u tom procesu. Međutim, to je nadahnulo japanski financijski regulator da još više ograniči njegov rastući ekosustav.

Coincheck hak najveća je kriptovaluta u povijesti, sudeći po tadašnjem fijatu.

2. Mt. Gox

Mt. Goxov hack odjeknuo je širom globalnih kripto zajednica i to s dobrim razlogom. Još uvijek nije posve jasno koliko je napadača uspjelo ukrasti točno koliko, ali znamo da je ranjivost koja je omogućila korisnicima da povuku više Bitcoina nego što je posjedovala, dugo vremena postojala. Mt. Gox je imao ogroman tržišni udio u vremenu kada se srušio i bio je dominantna razmjena s čak 90% svih trgovina koje su se događale na njegovoj platformi u godinama prije.

U početku je kompanija proglasila gubitak od 850 000 Bitcoina, u vrijednosti tada oko 450 milijuna USD.

Mt. Gox je u početku Jed McCaleb postavio kao mjesto za trgovanje tokenima u igri. Razmjena je poboljšana tako da uključuje bitcoin nakon što je McCaleb primjetio rastuću popularnost valute i želio pomoći trgovcima. Međutim, ona nikada nije dosegla razinu sofisticiranosti potrebne za omogućavanje sigurnih transakcija. Kako su razine trgovanja Bitcoinima rasle, aktivnost hakeri nije prošla nezapaženo.

Oko 200.000 prvobitno prijavljenih izgubljenih bitkona vraćeno je, ali neriješeni sudovi i tužbe spriječili su njihov povratak zakonitim vlasnicima.

3. Bitfinex

Hack Bitfinex prvi je put najavljen u kolovozu 2016. godine i uključivao je ukupno oko 120 000 Bitcoina, što je u to vrijeme predstavljalo ekvivalent od 72 milijuna USD. Za razliku od Mt. Gox, novčići su ukradeni u jednom napadu iz novčanika tvrtke, unatoč tome što su postavili neke mjere opreza kako bi spriječili takav kvar. Još uvijek nije jasno kako su se i koji mehanizmi pokvarili i omogućili napadačima da se maknu s takvom pljačkom.

  Budite sigurni i povezani s VPN-om na Svjetskom kupu u Rusiji

Bitfinex se ponudio da kompenzira svoje korisnike koristeći ‘IOU’ u obliku tokena. Vlasnici tokena mogli bi ga odmah prodati s popustom ili čekati dok ga Bitfinex ne može kupiti natrag pomoću poslovne dobiti. S godinu dana, Bitfinex je otkupio oko 95% svih izdanih tokena.

Bitfinex nastavlja s radom do danas. U srpnju 2023. godine dvojica Izraelaca uhićena su pod sumnjom da su izvršili krađu.

4. NiceHash

Na našem popisu zauzima mjesto NiceHash koji je u prosincu prevario 4.700 bitcoina (ili oko 64 milijuna USD) NiceHash je slovensko tržište rudarstva kriptovaluta, gdje su neovisni rudari mogli iznajmljivati ​​hash power korisnicima koji nisu imali svoju vlastite rudarske strojeve.

NiceHash je upravljao nizom vrućih i hladnih novčanika kako bi podijelio rudarske nagrade među svojim članovima. Bilo je to novčanika koji su bili ciljano, ali usprkos velikom broju izgubljenih sredstava, NiceHash je uspio nadoknaditi preko 75% svih gubitaka.

5. Zaif

Zaif je opljačkan raznim kripto valutama, uključujući Bitcoin, Bitcoin Cash i Monacoin, izgubivši u rujnu 2023. oko 62 milijuna USD u protuvrijednosti fijat-a.

Razmjeni su bila potrebna tri dana da shvate kako nedostaju sredstva iz njezinih vrućih novčanika, ali odmah je najavila da će sredstva tvrtke biti korištena za nadoknadu svih kupaca.

6. Binance

Hakeri su u svibnju 2023. prebacili 7000 Bitcoina s Binancea, jedne od najpopularnijih svjetskih kripto razmjena. Iznos je iznosio oko 40 milijuna USD u protuvrijednom fiatu. Binance je uspio nadoknaditi svojim korisnicima namjenski ‘fond za osiguranje’ osnovan u tu svrhu. Povlačenja su, međutim, suspendirana na nekoliko dana dok je razmjena pokušala otkriti što je pošlo po zlu. Izvršni direktor, Zhao Changpeng, napisao je opsežni post na blogu u kojem je opisao napad i uključio se u Twitter razmjenu kako bi ublažio brige korisnika, izričući brige izražene posebno tijekom Mt. Gox i Bitfinex krize.

  Kako bi puknuće zbog grube sile moglo otkriti vašu lozinku

Nikada ne pohranjujte svoje kovanice na zamjenu

Za razliku od tradicionalnih banaka, nema potrebe da vlasnici kriptovaluta zadrže svoje kovanice na razmjeni. Umjesto toga, mogu ih pohraniti u novčanik na telefonu ili u namjenski uređaj. Bitcoin će vjerojatno još postojati za pet do deset godina, ali razmjena po vašem izboru neće biti.

Nemojte izgubiti svoj Bitcoin!

6 najvećih kripto heiste svih vremena
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.