Android 5.0 Lollipop slatke su nove sigurnosne značajke

Android 5.0 Lollipop slatke su nove sigurnosne značajke

Googleov Android Lollipop peta je verzija njegovog operativnog sustava za tablete i pametne telefone i vrlo bi dobro mogao pronaći svoj put na daleko više uređaja nego ijedan njegov prethodnik. S trenutnim trendom širenja pametnih uređaja putem televizora, satova, pa čak i sustava za zabavu u automobilima koji uskoro ne žele biti umanjeni, bolje je biti siguran. Ako ste nedavno nadogradili na Lollipop 5.0, možda biste željeli kliknuti ovdje za nekoliko korisnih savjeta o glatkijem izvođenju ExpressVPN-a..

Dakle, ono što je novo, a što je dobro u lizalici?

Iz perspektive prosječnog korisnika, najvažnija vijest koja će pratiti izdanje Androida 5.0 jest činjenica da Adrian Ludwig, šef Googleovog tima za sigurnost softvera za mobilni softver za Android, smatra da bi sigurnost na uređaju trebala biti prisutna, ali ne i da se ne čuje , rekavši nedavno novinarima da “mislim da nije realno da prosječna osoba treba brinuti o sigurnosti.” (Mislimo da nije u pravu i da svi trebaju imati određenu razinu sigurnosti kako bi se bolje zaštitili od kršenja svoje sigurnosti i privatnost).

Budući da Android drži oko 80% tržišnog udjela na tržištu pametnih telefona, on se ne sviđa samo tehnološki pametnom segmentu, pa je Google, u znak očajanja Appleu, krenuo niz put prema uključivanju ključnih sigurnosnih značajki, ostavljajući tako prosječan korisnik započeti s korištenjem svog uređaja bez brige o tome jesu li sigurni ili ne.

Ludwig je objasnio Googleov pristup rekavši: “Kad je u pitanju sigurnost, ne dizajniramo nijedan uređaj ili milijune sličnih uređaja. Izgrađujemo uslugu koja pomaže korisnicima da budu sigurni bez obzira na mnoštvo različitih načina na koje bi se Android mogao igrati. “

Što se tiče prijetnji s kojima se susreću korisnici Androida, postoje mnoge, ali najveće dolaze u obliku krađe i gubitka uređaja.

Prema Consumer Reports, više od 3 milijuna Amerikanaca pametne telefone ukralo je prošle godine, što je porast za gotovo 100% u odnosu na 2012. Mobilna zaštitarska kompanija Lookout slika sličnu sliku, rekavši da je deset posto svih pametnih telefona u SAD-u ukradeno.

Imajući to u vidu, Google je smislio nekoliko različitih načina zaštite uređaja i podataka pohranjenih u njima. To se postiže zaključanim zaslonom koji se može zaobići samo putem prepoznavanja lica, PIN broja ili lozinke, kao i šifriranjem uređaja te mogućnosti daljinskog brisanja izgubljenog ili ukradenog uređaja.

Od većeg interesa je opcija Factory Reset Protection koja je službeno ime za ono što znamo kao “prekidač za ubijanje”. Kada se aktivira vlasnikovom Google lozinkom, obrisat će sve podatke s telefona i ostaviti ih u potpunosti neradnim.

Vlasti će vjerojatno pozdraviti prekidač za ubojstvo, posebno s obzirom na to da kalifornijski zakon naređuje da mora biti prisutan na uređajima koji se prodaju od 1. srpnja 2015., ali uključeno je zadano šifriranje (ne zaboravite PIN kôd za vaš uređaj ako policija zatraži za to) je već prikupio kolektivne iznenađenja od službi sigurnosti koje svi znamo, volimo i vjerujemo da ne koriste nikakav alat na raspolaganju kako bi nas špijunirao.

Prisutne su i druge nove sigurnosne značajke, a do sada je najzanimljivija implementacija računa gostiju. Posebno koristan na uređajima koje koristi više osoba, način gosta može omogućiti ostalim članovima obitelji da uživaju u korištenju vašeg uređaja, ali bez dodatne brige da kasnije otkriju da su vaše postavke slučajno promijenjene ili je zbog toga nastupio veliki račun sin ili kći koji su se zaljubili u kupovinu putem aplikacija u svojoj omiljenoj igri.

Android Smart Lock je također koristan novi dodatak koji integrira Lollipop uređaje s ugrađenim sustavima Android Auto i pametnim satovima. Korisnik može postaviti svoj uređaj Smart Lockom tako da će on biti operativan samo ako je unutar Bluetooth dometa bilo njihovog Android Auto sustava ili pametnog sata. Ovo zvuči kao još jedan sjajan način odvraćanja lopova, iako se ne mogu zapitati može li to dovesti do skoka u krađi pametnog sata.

Vlasnike tvrtki koji traže sigurnije načine upravljanja donošenjem vlastitog uređaja (BYOD) pravila Lollipop također nije zaobišao. Korištenjem kontejnera, Android Work će korisniku pružiti besprijekoran doživljaj, dok će IT osoblju omogućiti primjenu različitih sigurnosnih pravila na radu i osobnih podataka i aplikacija.

Također će implementacija aplikacija omogućiti IT administratorima da odrede koje će Google Play aplikacije biti dostupne za instalaciju kroz korisnički profil korisnika, a distribucijom se lako može upravljati pridruživanjem aplikacija određenim pojedincima ili grupama. Mogućnost definiranja pravila primijenit će se na obje aplikacije kao i na svakog korisnika.

Ukupno gledajući, jasno je da Google nastavlja s napredak u pravom smjeru sa Androidovom sigurnošću, a odluka o uključivanju određenih značajki prema zadanom je ispravna, s obzirom na to kako potrošačka baza svjesnija sigurnosti zasad ostaje nešto više od ideala.

Činjenica da je najveći rizik s kojim se Androidov korisnik može suočiti ako izgubi uređaj ili ga ukrade pokazuje da ljudi vjerojatno ostaju najslabija karika u sigurnosnom lancu i da su tehničke kontrole uglavnom nevažne u slučaju da fizički rizici ostanu ključni faktor.

Android 5.0 Lollipop slatke su nove sigurnosne značajke
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.