Definicija Interneta stvari: Jednostavno objašnjenje

[ware_item id=33][/ware_item]

Što je IoT?


Svi smo čuli za Internet stvari (IoT). Ili je velika ili grozna, ovisno o tome koga pitate. Ali što je točno?

Internet stvari je moderni fizički uređaj, vozila i zgrade internetske naravi. Možda ste čuli i za IoT proizvode kao povezane uređaje ili pametne uređaje.

Kako funkcionira Internet stvari?

Uređaji Interneta stvari obično imaju senzore i softver koji omogućuju prikupljanje i razmjenu podataka putem interneta. IoT objekti mogu se kontrolirati na daljinu kako bi se omogućila izravna integracija s računalnim sustavima, što, tvrdi, dovodi do ekonomske koristi i poboljšane učinkovitosti za korisnike.

IoT-ove aplikacije za kupovinu, na primjer, mogu pratiti lokaciju telefona kako bi naučile čovjekove navike kupovine. Tvrtke će koristiti ove podatke za ciljanje pojedinaca s posebnim ponudama za njihove omiljene trgovine i proizvode.

Aplikacija za kupovinu također se može povezati sa pametnim hladnjakom, koji će odlučiti koja je hrana potrebna (na temelju prošlih konzumacija) i poslati popis namirnica izravno na telefon osobe. U stvari, potpuno je moguće da će pametni hladnjak automatski naručiti proizvode bez ikakve ljudske interakcije.

IoT: Jednostavno objašnjenjeInternet stvari je sve što se povezuje na internet.

Internet stvari može također poboljšati sigurnost kuće, putem obavijesti ili feeda kamere uživo koji se šalju na vaš telefon kad god netko uđe u vaš dom. IoT je čak mogao učiniti san o samoodrživom domu mogućnost. Zamislite da kupite, usisavate ili stavljate čajnik - samo prelaskom pametne aplikacije.

Internet stvari i sigurnosna pitanja

IoT aplikacija ide i dalje od puke trikove i potrošačkih proizvoda. Veliki projekti, poput pametnih mreža, pametnih domova, inteligentnog prijevoza i pametnih gradova, također prihvaćaju IoT. Zapravo, neki cyber stručnjaci procjenjuju da će do 2020. postojati čak 50 milijardi IoT objekata.

Sustav tako masovnog međusobnog povezivanja imao bi značajne koristi, poput omogućavanja univerzalnog pristupa informacijama i prisilne transparentnosti vlada (možemo ih vidjeti onako kako nas vide).

Međutim potencijalna prijetnja privatnosti zapanjujuća je. I dok se nada da će transparentnost povećati pristojnost u vladama, vjerojatnije je da će oni koristiti IoT za društvenu kontrolu i političku manipulaciju.

Pitanja sigurnosti bit će problem. Uglavnom, IoT uređaji s daljinskim upravljanjem savršen su plijen za napade čovjeka u sredini.

IoT dovodi do rudarstva podataka i pitanja privatnosti

Na površinu, čini se da je Internet stvari i rezultat iskopavanja podataka krajnje nespojiva s privatnošću.

Privatnost kućanstava u potpunosti je ugrožena analizom mrežnog prometa sa pametnih uređaja. Pametni termostat mogao bi zabilježiti promjene u sobnoj temperaturi da bi se izmjerilo kada ljudi, primjerice, uživaju u aktivnostima spavaće sobe.

Ništa ne može zaustaviti osiguravajuće društvo da prati cijeli vaš život (bilo vlastitim pametnim uređajima ili plaćati podatke od nečijeg drugog), a zatim te podatke upotrebljava da vam odbije zdravstveno osiguranje ili zahtjev. Kako pohrana podataka postaje sve manja i jeftinija, tvrtke mogu zauvijek zadržati podatke pod pretpostavkom da će biti korisno.

Kritike IoT-a: Koliko je siguran Internet stvari?

To je lako otpisati kao više straha. I budimo iskreni: ExpressVPN ima prst u kolaču rješenja privatnosti. Ali ugledne skupine, poput američke Unije građanskih sloboda (ACLU) izrazile su zabrinutost zbog IoT-a koji je umanjio kontrolu nad ljudima koji su imali vlastiti život, navodeći:

"Jednostavno se ne može predvidjeti kako će se koristiti ove ogromne moći - nesrazmjerno nagomilane u rukama korporacija koje traže financijsku korist i vlada koje teže sve većoj kontroli". Velike su šanse, a Internet stvari će nam otežati kontrolu vlastitog života jer postajemo sve transparentniji snažnim korporacijama i vladinim institucijama koje nam postaju neprozirnije. "

VPN će vam pomoći u zaštiti vaše privatnosti

Postoje mnoge prednosti privatnosti VPN-a koje je ovaj blog pokrivao više puta. Što je još bolje, ExpressVPN usmjerivač pruža VPN zaštitu na bilo kojem uređaju koji podržava Wi-Fi, čak i onim koji ne mogu normalno pokrenuti VPN softver, kao što su PlayStation, Xbox, TV i svi vaši pametni uređaji.

Ovo je hrabar novi svijet u koji ulazimo, gdje se sve može pohraniti i upotrijebiti da nam nanese štetu. Obavezno znate za što se prijavljujete. I ne odustajte previše u korist takve male praktičnosti.

Definicija Interneta stvari: Jednostavno objašnjenje
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.