Facebook protiv blokatora oglasa: Bez obzira tko pobijedi, gubite

Slika Facebooka koji ukida blokade oglasa

U posljednjem poglavlju Facebooka o ratu protiv blokatora oglasa programeri su izvijestili da kralj društvenih medija aktivno ubrizgava dodatne retke koda kako bi spriječio pokušaje blokatora oglasa da sakriju sve sponzorirane postove.

Ova igra mačaka i miša (gdje Facebook ažurira svoj kôd i programeri se takmiče kako bi otkrili nove promjene) događa se već godinama, ali nedavni manevari FB-a ostavili su mnogo blokatora oglasa, dobro, blokirani.

Prema trenutnim pravilima FTC-a, Facebook (kao i svaka druga platforma društvenih medija) prisiljen je označiti svaki sponzorirani post. Nažalost, Facebook radi prekovremeno da bi blokirao blokade oglasa, pa tako mijenjajući svoj kôd gigant društvenih medija može zaobići bilo koji softver za otkrivanje i posluživati ​​korisnike oglase – bez obzira žele li ih vidjeti ili ne.

Dilema koja se razilazi

Prema BBC-u, Facebook je mogao izbaciti programere za blokiranje oglasa tako što su u njihov kôd umetnuli dodatna slova, dodali dodatne riječi u postove, pa čak i miješali redovne i sponzorirane postove zamagljujući linije između oba.

Problem nije nužno uočiti te promjene; ide ukorak s njima. Budući da je Facebook tako velika platforma, može mijenjati svoj kôd svakih nekoliko dana, što postavlja blokade oglasa u ozbiljnu nepovoljnost. U trenutku kada su u stanju shvatiti i blokirati najnovije oglase, Facebook već koristi drugačiji kôd.

Sa druge strane, Facebook nudi određenu razinu prilagodbe kada je riječ o personaliziranim oglasima. Kao što centar za pomoć kaže, “Ne možete potpuno isključiti gledanje oglasa; [ali] možete utjecati na vrste oglasa koje nam date tako da nam pošaljete povratne informacije ili sakrijete oglase i oglašavače koje ne želite vidjeti.”

Drugim riječima, oglasi su zahtjev kada je riječ o Facebooku, ali možete kontrolirati koje vrste oglasa se poslužuju.

Kako obično funkcioniraju sponzorirani postovi

Nema sumnje koliko su važni oglasi na poslovnom modelu Facebooka. „Oglasi su dio Facebook iskustva; Oni nisu korak dalje “, rekao je jednom potpredsjednik Facebooka Andrew Bosworth.

Ali to ne znači da ih korisnici ne bi trebali imati mogućnost deaktivirati. Nije tajno blokiranje oglasa postalo uobičajeno. Milijuni ljudi danas koriste neki oblik blokatora oglasa, ali više od 90% kaže da ne blokira svaki oglas.

Uobičajeni blokeri oglasa poput uBlock Origin i Adblock Plus (o kojem smo oboje pisali i prije) nude korisnicima mogućnost odabira koje će oglase blokirati, a koje dopustiti. To korisnicima daje više snage za prilagođavanje preglednika i omogućuje oglašivačima zaradu bez potrebe za prikazivanjem skočnih prozora i automatiziranih oglasa.

Zašto biste koristili blokator oglasa

Da, tvrtke zarađuju novac, no neki oglasi sadrže tragače, zlonamjerni softver i druge štetne dodatke koji mogu smanjiti brzinu umetanja preglednika i narušiti vašu privatnost. Uz to, hakeri mogu umetati špijunski softver u oglase koji mogu ukrasti vaše podatke a da to nikada ne saznate.

Velike tvrtke poput Yahooa i YouTubea u prošlosti su postale žrtva zlostavljanja. Mnogi su web preglednici prema zadanim postavkama započeli implementirati vlastiti softver za blokiranje oglasa. Zapravo, najnoviji Googleov blokator za Chrome, koji automatski filtrira i blokira oglase koje smatra “dosadnim”, jednodušno je izmijenio način na koji tvrtke prikazuju internetske oglase.

Korištenje blokatora oglasa ne samo da pomaže u zaštiti vašeg uređaja, već također može poboljšati brzinu stranice, jer se vaš preglednik više neće morati brinuti prilikom učitavanja svih dodatnih podataka.

Ukratko, blokeri oglasa nisu samo dobri sigurnosni alati, oni mogu pomoći u filtriranju svih slojeva na web lokacijama koje pregledavate. Ako koristite blokator oglasa na Facebooku, možda biste trebali pripaziti na te sponzorirane postove.

Facebook protiv blokatora oglasa: Bez obzira tko pobijedi, gubite
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.