Gusar u džepu: Budućnost ukradenih medija?

[ware_item id=33][/ware_item]

Budućnost internetskog piratstva: Meerkat i Periscope


Troškovi kablova su u porastu, a cijena noćenja u kinima - nakon što se odlučite za benzin, kokice, pića i karte - često je više od vrhunske večere. Stoga ne čudi što se sve više Amerikanaca okreće streamingu TV i filmskih usluga kako bi dobili ono što žele kad žele. I dok Motley Fool primjećuje da su usluge pretakanja izvan vrha mreže u porastu, medijsko piratstvo također raste. Sada je popularna mreža HBO usmjerila pogled na ono što neki nazivaju "budućnošću internetskog piratstva": Vaš pametni telefon.

Tvoja ili njihova?

Evo kako to funkcionira. Aplikacije uživo kao što su Meerket i Periscope u vlasništvu Twittera omogućuju korisnicima da snimaju sve što žele koristeći video kameru na svom pametnom telefonu ili tabletu. Trenutno je Periscope dostupan samo korisnicima iDevicea, dok je Meerkat skočio na Android. Svatko tko preuzme neku od ovih aplikacija za gledanje uživo može gledati sve što emitiraju drugi korisnici - to bi moglo biti bilo što, od beskrajne petlje mačjih videozapisa do puštanih filmova ili prvobitnih televizijskih emisija. Velika razlika? Periscope zadržava live streaming 24 sata nakon emitiranja kako bi ih više korisnika moglo gledati.

Međutim, ovaj je način štednje na HBO-u sve iskrivljen. Zašto? Jer tijekom epizode Game of Thrones, 12. travnja, stotine korisnika gledale su predstavu na Periskopu - i stotine streamova su spašene. Prema Washington Postu, HBO je poslao niz obavijesti o uklanjanju na Periscope, zahtijevajući da uklone sadržaj koji vrijeđa. Mreža je Periscoping opisala kao „masovno kršenje autorskih prava“, iako se broj korisnika koji gledaju prijenose uživo nije približio ukupnom broju onih koji su počinili poznatiju verziju internetskog medijskog piraterije - preuzimajući cijele emisije i filmove s web stranica sa sjedištem u bujici. Zašto se ove usluge prenosa uživo plaše tradicionalnih medija?

Prethodna piratstva

Njihov prvi strah se usredotočuje na sadržaj. Prema Zakonu o autorskim pravima o digitalnom tisućljeću, platforme poput Periscopea i Meerkata nisu odgovorne za bilo šta što objavljuju ili struju korisnici. Oni su, međutim, primorani ukloniti ovaj sadržaj na zahtjev nositelja prava. Ali što se događa kada izvučete sadržaj iz jednadžbe, kada se potoci privremeno spremaju ili ih uopće nema?

To vodi u njihov drugi strah: Pristupačnost. Dok je broj korisnika koji gledaju Periscope kanale samo dio onih koji preuzimaju datoteke s cijelim filmovima, "prosječni" korisnik neće se naći na nekoj torrent stranici i rado će platiti za kabel ako to znači da će svaki tjedan moći gledati svoje omiljene emisije , Pametni telefon u džepu, međutim, nudi alternativu: pogledajte nečiji live stream filma koji ste stvarno željeli pogledati ili epizodu koju ste propustili. Zašto ne biste gledali prijenos uživo tijekom putovanja ili kad ste na odmoru umjesto da snimate emisiju za kasnije gledanje? Jednostavno rečeno, sadržaj na zahtjev loša je vijest za tradicionalne davatelje usluga.

Slamanje

Pa što će oni učiniti u vezi s tim? HBO je pokrenuo zabavu obavijestima o uklanjanju, ali na tome se neće zaustaviti. Kako sadržaj nestaje s web mjesta i aplikacija, proizvođači će pronaći novi cilj: korisnike. To se već događa na mjestima poput Australije, gdje se Dallas Buyers Club (DBC) borio i dobio dozvolu za dobivanje IP adrese i osobnih podataka o korisnicima koji su ugostili njihov film za preuzimanje na bujicama kako bi poslali pisma upozorenja.

Odgovor? Imate nekoliko izbora. Postoje aplikacije poput Popcorn Time, BitTorrent klijenta otvorenog koda koji je opisan kao "Netflix od piratskog". Međutim, za mnoge korisnike njihov cilj nije gusarstvo, već povremeno gledaju prijenos uživo koji su im zanimljivi - a ako se to dogodi u prvim emisijama ili novim filmovima, neka bude. Ovdje samostalna VPN usluga dobiva više vuče; budući da se proizvođači medija u pametnim telefonima i tabletima postavljaju kao budućnost piratstva, isplati se izgledati kao trgovac, a ne podići Jolly Roger.

Izdvojena slika: Linnaea Mallette / Public Domain Pictures.net

Gusar u džepu: Budućnost ukradenih medija?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.