Ogrtač zločinaca: Nova uloga Bitcoina u ransomware-u

Ogrtač zločinaca: Nova uloga Bitcoina u ransomware-u

Postoji tradicija rada policije, koju su popularizirali muškarci svih predsjednika - da razotkrivate kriminalne radnje, slijedite novac. Na kraju krajeva, novac motivira veliku većinu kriminala, posebno kada je riječ o internetskim prijevarama i otkupninskim softverima.

Tako nađete trag koji ostavlja novac i vodi vas ravno do vrata kriminalca.

Ali postoji problem - i nažalost, to je problem našeg stvaranja.

Taj je problem bitcoin.

Kako je talijanski javni sektor platio cijenu za bitcoin

Ranije ove godine, nekoliko vijećničkih ureda u cijeloj Italiji bili su na meti napadača koji su koristili ransomware.

Ransomware je internetski ekvivalent iznuđivanju. Jednom kada je trojanski program instaliran, često putem naizgled nevine privitke e-pošte, datoteke se zaključavaju iza prskanog zaslona ili enkripcijom.

Odatle napadači zahtijevaju otkupninu uz obećanje da će, nakon što je plaćeno, dosjei dešifrirati.

Kad se u talijanskom javnom sektoru nije moglo platiti račune, obrađivati ​​dokumente i izdavati potvrde, sve se zaustavilo. Njihovo poslovanje ovisilo je o njihovim podacima.

Stoga je malo iznenađenje kada su dužnosnici požurili platiti tražene pristojbe. U ovom su slučaju te naknade bile protuvrijedne 400 eura, uz prijetnju da se naknada udvostruči ako ostane neplaćena.

Ali napadači nisu tražili Euro. Nisu tražili dolare.

Oni su tražili Bitcoin.

Valuta za kriminal

Decentralizirana valuta bez sudjelovanja banaka ili vlada, Bitcoin je poznat po svojoj privatnoj prirodi. Sredstva se premještaju izravno iz jednog Bitcoin novčanika u drugi, bez potrebe za izlaganjem osobnih podataka poput imena ili adresa kontakta.

Po dizajnu je izuzetno sigurna. Svaki se novčanik sastoji od javno-privatnog para ključeva za provjeru autentičnosti, a za plaćanje je potrebno dati samo javni ključ.

No, iako je privatnost i sigurnost od velike koristi za većinu nas, to je prednost i kriminalcima.

Zahvaljujući Bitcoinu, napadači koji su ciljali na talijanski javni sektor mogli su dobiti sredstva s potpunom anonimnošću. Nema novca za praćenje. Ni na koji način ih ne mogu pronaći.

U stvari, napadači su bili toliko sigurni da su nudili podršku službenicima koji nisu znali kako koristiti Bitcoin. Oni su otišli dalje od napada i ponudili komunikacijske linije - jer im je vektor napada i odabir valute pružio potpunu sigurnost.

Bitcoin: Nije loše!

Naravno, Bitcoin nije samo rezerva kriminalaca koji traže neprimjetan način prijenosa novca. Zapravo, čini se da odražava budućnost novca za sve nas.

Bitcoin je uspostavio presedan za decentraliziranu valutu i, iako je velik dio Bitcoinova rasta rezultat špekulanata na tržištu, ne može se poreći da je valuta zahvatila i legitimne korisnike. Niže naknade, potpuna kontrola i jaka sigurnost - što se ne sviđa?

Danas nekoliko popularnih valuta raste u porastu, uključujući Litecoin, Peercoin i Namecoin. Čak je i JPMorgan Chase podnio patent za svoje digitalno rješenje.

Čak i ako pukne Bitcoin mjehurić, ova vrsta peer-to-peer transfera novca je ovdje da ostane.

Dati i uzeti

Razdoblje internetskog medenog mjeseca je završeno. Novost je tanka i danas je svjetska mreža način života.

Imajući to na umu, mnogi od nas pitaju se kako možemo živjeti digitalnim životom - onim u kojem svi naši podaci struje naprijed-nazad internetom - bez ugrožavanja sigurnosti i privatnosti. U stvari, ExpressVPN sada nudi čak i Bitcoin kao način plaćanja.

Rješenja dolaze i odlaze. Sigurnost postaje bolja, robusnija i lakša za upotrebu.

Ali rizik je sljedeći: dok nastavimo tražiti privatnost, mogli bismo je predati ljudima koje bismo radije držali izložene.

Ogrtač zločinaca: Nova uloga Bitcoina u ransomware-u
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.