Što su botneti i kako se zaštititi od njih?

Ilustracija laptopa kojeg drže lutkarske žice.

Mreže su velike mreže otetih uređaja (roboti) koje njihov autor može daljinski kontrolirati.

Kriminalne organizacije uglavnom trče za profitom, primjerice, botneti se mogu koristiti za rudanje kriptovaluta poput Moneroa ili za propusnost web stranica kao usporavanje napada usluga.

Tko je u riziku od botneta?

Primarne žrtve botneta su zastarjela računala koja humkiraju u zaboravljenim kutovima poslovnih parkova i škola, kao i slabo osigurani uređaji Interneta stvari (IoT)..

Kad računalo više ne prima ažuriranja, ali je još uvijek povezano s internetom, postaje ranjivo kada se otkriju sve više neprimjerenih sigurnosnih ranjivosti. Te ranjivosti mogu nekome omogućiti daljinsko preuzimanje kontrole nad strojem i narediti mu da obavlja bilo koji zadatak kao da je to njihov poslužitelj.

Bilo koje računalo ili uređaj koji se ne koristi dugo vremena može potrošiti veliku propusnost, moć obrade ili se na neki drugi način ponašati neobično bez znanja vlasnika. Slično tome, uređaji koji rade u pozadini (poput nadzornih kamera, pametnih frižidera ili termostata) mogu otkriti neopažene sigurnosne nedostatke..

Botnets i Internet stvari

IoT uređaji često imaju slabe lozinke i vjerodajnice za prijavu prema zadanim postavkama. Loša sigurnosna praksa proizvođača i snažan pritisak na jeftinije uređaje to su pooštrili.

Nejasno je koliko bi mogli biti domovi nezaštićenih ljudi. Jedna ideja koju je trebala otkriti japanska vlada jest omogućiti vlastima da koriste zadane lozinke za prijavu da bi „provalile“ na uređaje bez nadzora i ispitali njihovu učestalost i potencijalnu štetu.

Još jedna ideja, još dublje, je hakirati na ranjive uređaje ili ih osigurati iznutra ili ih ciglom učiniti nekorisnim..

Ideja o provedbi zakona koja pristupa ljudskom privatnom digitalnom vlasništvu je kontroverzna, ali nisu svi prijedlozi slični. Može se argumentirati da je ostavljanje uređaja u zadanom, nesigurnom stanju poput ostavljanja otključanih.

Da biste koristili usporedbu u stvarnom svijetu: Bi li bilo dopušteno da policija hoda oko parkirališta provjeravajući otključana automobila? Da li bi bilo prihvatljivo da su ti službenici zaključali i vrata osiguranih vozila kako bi ograničili rizik od krađe svojim vlasnicima?

Kako spriječiti napade botneta na svoje uređaje

Bez obzira na uređaje koji su vam na raspolaganju, uvijek biste trebali promijeniti zadane lozinke i provjeriti koje biste mogućnosti možda morali da ih osigurate. U idealnom slučaju vaši uređaji uopće nisu dostupni putem otvorenog interneta.

No dugoročno gledano, samo proizvođači mogu graditi uređaje sigurno prema zadanim postavkama, a potrošači bi trebali zahtijevati bolju privatnost i sigurnost.

Što su botneti i kako se zaštititi od njih?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.