Vodič ExpressVPN za jače lozinke – 2. dio (Upravljači lozinkom)

Vodič ExpressVPN za jače lozinke - 2. dio (Upravljači lozinkom)

Ovo je dio 2 naše jače serije zaporki. Za ostale dijelove kliknite ispod:

Dio 1 (Dvofaktorska provjera autentičnosti)
3. dio (softver za jelo)

U prvom dijelu našeg vodiča za jače lozinke objasnili smo dvofaktorsku provjeru autentičnosti i kako ona može značajno povećati sigurnost vaših računa.

No dvofaktorsku provjeru autentičnosti ne nude svi davatelji usluga i još uvijek morate zahtijevati više zaporki. Diceware je korisno zapamtiti nekoliko dugačkih zaporki, ali ako imate puno računa, može biti teško sjetiti se svih različitih vjerodajnica za prijavu. Ovo mi je ovdje korisni upravitelj lozinki.

Upravitelj lozinki je program ili usluga koji stvara i pohranjuje duge, nasumične i jedinstvene lozinke. Ne morate pamtiti nijednu od ovih lozinki. Umjesto toga, koristite jednu glavnu lozinku za autentifikaciju upravitelja lozinki, koja će automatski automatski popuniti polja za prijavu na račun..

Zašto su važne snažne lozinke

Općenito, lozinke trebaju biti duge i slučajne, ili se mogu lako pogoditi. Ali moraju biti jedinstvene ili u protivnom jedna baza podataka procurjele zaporke može ugroziti širok raspon vaših računa. (Da biste stvorili doista sigurnu lozinku, razmislite o korištenju Generator slučajnih lozinki ExpressVPN-a.)

Mnogi ljudi koriste „tajne sustave“ za brzu generiranje jedinstvenih lozinki, možda kombinirajući generički niz znakova s ​​imenom ili URL-om usluge koju koriste (poput „g1 m2 a3 i4 l5“ za svoj Gmail račun). Iako ovo može pomoći protiv automatiziranog ili brutalnog napada, to neće zaustaviti ciljani napad.

Ako koristite ovu metodu, a jedan od vaših računa je ugrožen, napadaču je vrlo lako razraditi sustav i primijeniti ga na sve svoje druge račune.

Lako je zaboraviti da su lozinke vidljive administratorima web stranica. Ako su vas prevarili da se prijavite za uslugu koju vodi napadač, vjerovatno je da će moći shvatiti vaš sustav i ugroziti cijeli vaš digitalni život.

Upravitelj lozinki lako je rješenje ovog problema i često je nadmoćniji u sjećanju širokog raspona zasebnih lozinki.

Pogledajmo neke popularne upravitelje lozinki i najbolja mjesta za njihovu upotrebu.

LastPass: Najbolji upravitelj lozinki za vaš preglednik

LastPass šifrira lozinke na vašem uređaju i sinkronizira ih u oblaku čineći ih lako dostupnim na svim svojim uređajima.

LastPass nije open-source, ali redovito se revidira. Niz malih incidenata istaknuo je rizik vezan uz pohranu lozinki u oblaku, mada se softver LastPass do sada pokazao da je otporan na napade, a sustav je krajnje povoljan za krajnje korisnike.

LastPass možete instalirati kao proširenje za preglednike za Chrome, Firefox i Opera. LastPass aplikacije dostupne su i za sve glavne mobilne operativne sustave, uključujući Windows Phone i Firefox Mobile.

LastPass također ima alat koji vam omogućuje izvanmrežni pristup vašim lozinkama. Alat, LastPass Portable, omogućuje vam da cijeli USB preglednik ponesete sa sobom na USB stick, uključujući sve vaše oznake i proširenja, i štiti ih svojom glavnom zaporkom. Ovo je sjajno ako trebate pristupiti zaporkama u pokretu, ali gubitak USB stick-a može ugroziti sve vaše lozinke - ako se glavna lozinka može lako pogoditi.

Da biste se prijavili na LastPass, unesite svoju adresu e-pošte i odaberite glavnu lozinku. Ako zaboravite ovu glavnu lozinku, izgubit ćete sve svoje ostale lozinke, zato budite oprezni!

Preuzmite proširenje za preglednik po vlastitom izboru (ovdje možete pronaći svoje mogućnosti i linkove) i prijavite se.

LastPass će se pojaviti u statusnoj traci vašeg preglednika. Klikom na ikonu možete promijeniti svoje postavke, dohvatiti lozinke ili stvoriti sigurne lozinke. Postoji i obrazac za automatsko popunjavanje, što je posebno zgodno.

LastPass je freemium softver, pa ako ga želite upotrebljavati na više uređaja ili upotrebljavate zajedničke mape, morat ćete se pretplatiti na LastPassov premium plan, koji košta 24 USD godišnje.

lastpass prijavaLastPass - Dobar izbor za vaš preglednik.

KeePassX: Najbolji upravitelj lozinki za većinu stolnih računala

KeePassX je open-source upravitelj lozinki i pouzdan je alat programera Tails. Ovaj operativni sustav koji nije svjestan privatnosti koriste Edward Snowden i Laura Poitras. Ako redovno koristite Repove ili samo vjerujete sebi, ovo je upravitelj lozinki za vas.

KeePassX je započeo kao Linux verzija KeePass-a, ali od tada se razvio u rješenje i za Windows i Mac korisnike. KeePass je još uvijek prisutan i proširio se i sa svog izvornog jedinstvenog tržišta platformi. Preporučuju se obje varijacije. Postoje mnoga neslužbena izdanja KeePass-a, uključujući i aplikacije za iOS i Android. Procjena sigurnosti svakog neslužbenog izdanja često je teška i dugotrajna, čak i za iskusne korisnike pa vam preporučujemo da se držite reviziranog i dobro testiranog softvera.

Otvoreni izvor ne znači da je softver potpuno siguran, a prijavljeno je puno malih ranjivosti i s KeePassom i s KeePassX-om. Kako se kaže, oba su alata odličan softver, pogotovo zato što djeluju bez potrebe za pretplatu na uslugu.

KeePassX pohranjuje vaše lozinke u bazu podataka koju kriptira s vašom lozinkom. Ova je baza podataka jedna datoteka koju možete spremiti na USB stick, izraditi sigurnosnu kopiju u oblaku ili poslati pouzdanom kolegi.

Dijeljenje KeePassX lozinki selektivno (umjesto da ih dijelite odjednom) moguće je korištenjem zasebnih baza podataka, ali to nije najglađi postupak. Nakon što odlučite koje lozinke želite podijeliti, morate ih kopirati u zasebnu bazu podataka KeePassX, a zatim dijeliti ovu datoteku baze podataka s GitHub, Dropbox ili sličnom uslugom. Iako će se svaki put ažurirati baza podataka zaporki na KeePassX, morat ćete ponovno dijeliti bazu podataka. Čuvanje sinkroniziranih i bez sukoba odabranih datoteka lozinki može biti teško, a s više korisnika brzo postaje nepraktično.

Ako dijelite odabrane lozinke s više korisnika, razmislite o lakšim opcijama. Između vlastitih zasebnih uređaja, međutim, to je dovoljno jednostavan proces s KeePassX-om.

generator zadržavanjaKeePassX dolazi s ugrađenim snažnim generatorom lozinki.

1Password: Najbolji upravitelj za iOS, OS X i Android

Ako svoj život prvenstveno živite na mobilnom uređaju, 1Password je vjerovatno izbor broj 1. Integracija s Androidom i posebno iOS-om (uključujući Apple Watch) vrhunska je i lako ćete se prijaviti u sve svoje omiljene aplikacije (sve dok one podržavaju 1Password), a da se ne morate sjetiti ničega.

Dodaci su dostupni za preglednike Chrome, Firefox, Opera i Safari, a koje možete koristiti na različitim platformama.

Dostupno je besplatno 30-dnevno probno razdoblje, ali s vremenom ćete morati kupiti godišnju pretplatu ili licencu za pojedinu platformu. Godišnje pretplate, koje omogućuju pristup 1Password-u na svim podržanim uređajima, počinju od 36 USD za pojedinca ili 60 USD za "obitelj" do pet korisnika. Na raspolaganju su i timski i poslovni paketi.

Nažalost, 1Password više ne nudi jasne smjernice o licenciranim troškovima na svojoj web stranici. U posljednjem izvješću licenca za Windows ili Mac koštala je 50 USD, a kombinirana licenca, za upotrebu s oba operativna sustava, koštala je 70 USD.

To je značilo da ako bi cijela vaša obitelj koristila Appleove proizvode, možete ih pokriti za 50 USD. Ali ako je jedan član obitelji imao stroj sa sustavom Windows, potrebna vam je i licenca za Windows, što znači da ćete morati izdvajati za kombiniranu licencu.

Licence nikad ne istječu, ali vrijede samo za trenutnu verziju softvera. Iako je u prošlosti 1Password svojim korisnicima omogućio besplatnu nadogradnju, nema garancije da će to i ubuduće dopuštati.

Iako nećete biti prisiljeni na nadogradnju kada izađe nova verzija, nova verzija vašeg operativnog sustava može lako učiniti vašu verziju 1Password neupotrebljivom.

Snažna lozinka čini vas sigurnijom

Isprobajte naše najbolje tipove kako biste saznali koji je za vas najprikladniji. Zatim započnite migraciju svojih usluga što je prije moguće! Dobra lozinka može učiniti dug put do zaštite vaših internetskih podataka.

Ovo bi mogla biti izvrsna prilika za promjenu svih vaših trenutnih lozinki!

Izdvojena slika: djvstock / Fotografski klub Dollar

Vodič ExpressVPN za jače lozinke - 2. dio (Upravljači lozinkom)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.