Zašto HTTPS vs VPN nema smisla

Preglednik sa zelenom bravom HTTPS. VPN piše se na traci za pretraživanje.

HTTPS protiv VPN bitka je koja ima vrlo malo smisla. Oboje su važno sredstvo zaštite interneta i među njima nema apsolutno nikakvog sukoba.

Sličnosti i razlike u HTTPS i VPN

HTTPS

Važno je da HTTPS postavi vlasnik web mjesta, a korisnik nema kontrolu nad njim. Neke su web stranice dostupne putem HTTP-a i HTTPS-a; u tim se slučajevima uvijek odlučite za HTTPS. Da biste vidjeli je li web-lokacija koju pregledavate omogućena HTTPS, potražite zelenu bravu na lijevoj strani trake (URL) preglednika..

https-vs-VPN

HTTPS pruža provjeru autentičnosti web stranice i pripadajućeg web poslužitelja, što štiti od napada čovjeka "u sredini". Uz to, šifrira komunikaciju između klijenta i poslužitelja, što osigurava da komunikaciju između korisnika i web mjesta ne može čitati ili krivotvoriti nijedan treći čitač.

S HTTPS-om nitko ne može između web stranice i korisnika čitati podatke, pa čak ni VPN tvrtka.

VPN

VPN postavlja korisnik i radi na svakoj web stranici ili aplikaciji na mreži. VPN stvara siguran tunel između računala i interneta koji omogućuje anonimno pregledavanje. VPN pruža mogućnost korisnicima da se pojave na bilo kojem mjestu i zaobići postojeće internetske ograničenja.

Kad ste povezani na VPN, vaš davatelj internetskih usluga vidi samo da šifrirani promet prolazi kroz VPN poslužitelje, ali ne može dešifrirati podatke niti znati koje ste web stranice posjetili.

HTTPS i VPN dobro surađuju

HTTPS će šifrirati podatke koje unesete na web mjesto, ali neće prikriti vašu lokaciju niti pružiti bilo kakvu zaštitu privatnosti. Također neće ponuditi obranu od internetske cenzure.

VPN će šifrirati komunikaciju između vašeg računala i VPN poslužitelja, sakriti vašu IP adresu i lokaciju i omogućiti pristup cijelom webu, ali neće vas zaštititi od podataka koje voljno dijelite, poput broja kreditne kartice unesenog u nesigurna stranica preglednika.

Ukratko, HTTPS je fantastičan protokol šifriranja, a VPN je obavezan za svjesne privatnosti i one koji žele pregledati cijeli internet bez ograničenja. Nije slučaj VPN-a preko HTTPS-a. Njih dvoje dobro funkcioniraju zajedno - brak sklopljen u cyber raju.

Zašto HTTPS vs VPN nema smisla
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.