ExpressVPN Анкета: 71 процента от американците, загрижени за това как марките събират и използват личните си данни

ExpressVPN, водещ доставчик на VPN, обяви днес резултатите от ново проучване. Проучването на 1000 американски възрастни на възраст 18+, проведено онлайн от Propeller Insights от името на ExpressVPN през април 2018 г., установи, че сигурността на данните е на първо място за огромното мнозинство от американците, че доверието в технологичните компании е ниско и че мнозинството от американците се застъпват за неутралитет на мрежата, независимо от политическото облекло.

В Amazon се доверяваме (малко)

Почти три четвърти от американците (71 процента) са загрижени за това как марките събират и използват личните си данни. Американците имат най-малко доверие в Uber (5 процента), Snapchat (6 процента) и Twitter (8 процента), но пълна трета (34 процента) не се доверяват на нито една технологична компания с цифровия си поверителност.

Технологичните компании, на които американците се доверяват най-много, включват:

 • Амазонка - 30 процента
 • Google - 27 процента
 • Apple - 22 процента
 • Microsoft - 22 процента

Въпреки неотдавнашния скандал, 19 процента от американците все още се доверяват на Facebook.

„С заглавия, които ни напомнят ежедневно, че компаниите събират личните ни данни или злоупотребяват или не успяват да ги защитят, не е чудно, че американците стават по-защитни към своите данни и са по-скептични към цифровите марки, с които правят бизнес“, каза Харолд Ли, вицепрезидент на ExpressVPN. „Хората наистина се събуждат от необходимостта да вземат онлайн личните си данни и сигурност в свои ръце.“

Почти всички американци се притесняват от сигурността на данните

Девет от 10 американци се притесняват за сигурността на личния живот и сигурността на данните, особено за кражба на самоличност (54 процента) и измама с кредитни карти (16 процента).

Повече от половината (55 процента) също се притесняват да следят разговорите си чрез умни домашни устройства, като Alexa устройства на Amazon, като Echo (29 процента) и Google Home (25 процента), са начело в списъка.

Повечето американци (68 процента) се чувстват загрижени за сигурността си в интернет. По-специално, те се чувстват най-нервни по отношение на:

 • Банкови и финансови транзакции - 45 процента
 • Онлайн пазаруване - 15 процента
 • Използване на обществен Wi-Fi - 15 процента

Повечето американци имат недоверие към интернет доставчиците и държавния надзор

Седемдесет и шест процента от американците също са съгласни, че доставчиците на широколентови услуги не трябва да имат право да продават информация за интернет дейностите на клиентите на други компании.

Не просто корпорациите предизвикват безпокойство. Шестдесет и един процента от американците са загрижени, че тяхната поверителност ще бъде нарушена в резултат на държавното наблюдение.

„Повишените опасения относно онлайн сигурността и поверителността са основна причина все повече американци да се обръщат към VPN мрежи“, добави Ли. „Сигурното криптиране на VPN помага да се защитят личните данни и устройства, независимо дали от хакери в обществена Wi-Fi мрежа, интернет доставчици, които искат да продават историите на сърфиране на рекламодатели, или масови държавни програми за наблюдение.“

През седмицата след гласуването на Конгреса в края на март, за да позволи на интернет доставчиците да продават личните данни на своите клиенти, ExpressVPN видя огромен скок в търсенето - абонаментите в САЩ бяха нараснали с 97 процента на месец и 204 процента през годината. Търсенето не отшумя оттогава, превръщайки САЩ в един от най-големите и най-бързо развиващите се пазари на ExpressVPN.

Мнозинство от американците в полза на нетната неутралност

Мнозинството от американците (72 процента) се притесняват за бъдещето на интернет без неутралност на мрежата. При липса на неутралност на мрежата американците вярват, че техните доставчици на широколентови услуги ще:

 • Приоритизирайте компаниите, които плащат да играят - 80 процента
 • Принуждавайте клиентите да плащат допълнително за достъп до някои уебсайтове и приложения - 78 процента
 • Забавете предаването на определени видове данни - 76 процента
 • Блокирайте определени уебсайтове и съдържание - 75 процента

Половината американци казват, че позицията на кандидата за неутралитет на мрежата ще се отърси от гласа им, като два пъти повече (34 процента) казват, че ще повлияе положително на техния вот, отколкото тези, които казват, че ще се отрази негативно на него (16 процента). Какво още:

 • 59 процента от американските мъже биха се люлеели, като 43 процента са в полза
 • 59 процента от американските жени биха не да се люлее по един или друг начин
 • 57 процента от Millennials биха се люлеели с 35 процента в полза
 • Само 17 процента от демократите и републиканците биха гласували срещу кандидат, заради подкрепата на кандидата за неутралитет на мрежата  

Около половината американци (49 процента) смятат интернет услугата за обществена услуга, подобна на водата и газа.

ExpressVPN Анкета: 71 процента от американците, загрижени за това как марките събират и използват личните си данни
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.