Изявление ExpressVPN относно разследването на Андрей Карлов

Според последните съобщения на турските медии, разследващите в Турция твърдят, че все още неизвестно лице е използвало ExpressVPN в опит да изтрие доказателства, свързани с убийството през миналата година на руския посланик Андрей Карлов. Според докладите това лице влезе в акаунти в Gmail и Facebook на убиеца (служител на полицията Мевлют Мерт Алтинташ) и заличи разговори, които биха имали значение за разследването.

Както заявихме на турските власти през януари 2017 г., ExpressVPN не притежава и никога не е притежавал регистрационни файлове за връзка с клиенти, които биха ни дали възможност да разберем кой клиент използва конкретните IP адреси, цитирани от разследващите. Освен това не успяхме да видим кои клиенти са осъществявали достъп до Gmail или Facebook през въпросното време, тъй като не поддържаме дневници за дейности. Считаме, че изземването и проверката на разследващите на въпросния VPN сървър потвърдиха тези моменти.

ExpressVPN е базиран на Британските Вирджински острови, офшорна юрисдикция със силно законодателство за поверителност и няма изисквания за запазване на данни. Независимо от това, това не означава, че ExpressVPN или неговите потребители са над закона.

Убийството на посланик Андрей Карлов беше трагично престъпление. Ние абсолютно не одобряваме опити да се намеси в разследването на инцидента. Условията за ползване на ExpressVPN изискват клиентите да се съгласят да не използват ExpressVPN за друго, освен за законни цели.

VPN мрежите са преди всичко инструменти за защита, които помагат да се защитят потребителите от хакване, проследяване, наблюдение или компрометиране по друг начин. Като такава услугата ExpressVPN е изградена от основата, за да осигури възможно най-добрата защита, включително да гарантира, че нашите сървъри не съдържат лични данни за нечия онлайн активност.

Въпреки че е жалко, че средствата за сигурност като VPN могат да бъдат злоупотребявани с незаконни цели, те са от решаващо значение за нашата безопасност и запазването на правото ни на поверителност онлайн. ExpressVPN коренно се противопоставя на всякакви усилия за инсталиране на „заден план“ или на опити на правителствата по друг начин да подкопаят подобни технологии.

Изявление ExpressVPN относно разследването на Андрей Карлов
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.