10 Tips Terbaik untuk Keamanan Internet Kuat

Tip # 1: Hanya laman web dengan HTTPS yang selamat!

URL yang bermula dengan 'http: //' TIDAK selamat. Tapak dengan 'https: //' menggunakan gabungan Protokol Pemindahan Hypertext (HTTP) dengan protokol Sokongan Selamat (SSL) / Layer Transport Layer (TLS), yang bermaksud bahawa sesi di antara pelayar anda dan pelayan web dienkripsi. Tanpa HTTPS, orang jahat boleh memintas sesi anda menggunakan alat seperti Firesheep.

Petua # 2: Gunakan soalan keselamatan yang jawapannya tidak mungkin orang meneka

Soalan keselamatan berguna apabila kami lupa kata laluan kami dan perlu menetapkan semula mereka. Sebenarnya, ketika mendaftar untuk akaun e-mel, kebanyakan kita tidak menghiraukan jawaban yang jujur ​​kepada soalan-soalan mudah, seperti, "Apa nama gadis ibu anda?" Atau "Apa nama kota tempat anda dilahirkan?"

Tetapi adakah kita pernah berhenti untuk berfikir betapa mudahnya bagi orang jahat untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan itu? Kami berkongsi banyak kehidupan peribadi kami di internet; ia sebenarnya sangat mudah untuk orang jahat untuk mencari jawapan keselamatan kami di internet, dan untuk menetapkan semula kata laluan kami tanpa kebenaran. Sebenarnya, wartawan dari Washington Post dapat menggodam akaun iCloud saudaranya dalam masa tiga minit menggunakan maklumat yang boleh diramalkan atau dapat dijumpai di Internet.

Daripada menjawab soalan keselamatan dengan jawapan jelas yang orang dapat mencari menggunakan enjin carian atau membaca profil dalam talian anda, cuba menjawab jawapan yang tidak relevan bercampur dengan nombor. Sudah tentu, pastikan anda mengingati jawapan sekiranya anda pernah terkunci daripada akaun dan perlu menggunakan soalan keselamatan anda!

johndoe1

Petua: Jangan lakukan apa yang dilakukan lelaki ini.

Petua # 3: Jangan gunakan kata laluan yang sama untuk semua akaun anda

Jelas sekali, mudah untuk mengingati satu kata laluan yang kompleks dan menggunakannya merentasi semua akaun anda. Walau bagaimanapun, ini membawa kepada kemungkinan satu perkhidmatan digodam dan penggodam menggunakan kata laluan ini untuk menyerang akaun anda dengan perkhidmatan lain.

Cuba gunakan mencadangkan menggunakan pengurus kata laluan seperti 1Password, KeePass dan LastPass untuk menjana dan menyimpan kata laluan (kami juga mempunyai penjana kata laluan rawak). Aplikasi kata laluan ini boleh mencipta rentetan huruf abjad yang tidak dapat diukur sebagai kata laluan dan membantu menyimpannya untuk anda pada peranti anda yang berbeza.

Sekiranya perkhidmatan dalam talian anda (iaitu e-mel, simpanan dalam talian, bank) menawarkan pengesahan 2 langkah, anda pastinya harus menggunakannya.

Petua # 4: Pastikan sistem pengendalian anda dan semua perisian anda terkini

Sistem pengendalian seperti Windows dan Mac kerap menghantar kemas kini untuk pengguna dengan patch perisian dan sebagainya. Walaupun ia mungkin menggoda untuk menutup popup yang mengingatkan anda tentang kemas kini baru, anda perlu mengemaskini sebaik sahaja anda dapat melindungi terhadap kelemahan keselamatan terkini.

Anda juga harus menyimpan perisian anda yang terkini. Taktik terbaik adalah untuk menghidupkan kemas kini perisian automatik pada semua aplikasi anda-ini terpakai pada perisian antivirus, aplikasi e-mel, penyemak imbas dan sebagainya.

Petua # 5: Berhati-hati semasa mengakses WiFi awam

Malangnya, ramai orang tidak tahu bahawa apabila anda duduk di kedai kopi kegemaran anda, mengakses laman kegemaran anda dengan Wi-Fi percuma, anda berisiko untuk mempunyai seseorang memintas data anda..

Wi-Fi percuma tidak dilindungi adalah tempat pembiakan untuk penggodam untuk memintas dan mengakses data peribadi anda. Sebelum anda menyambung ke Wi-Fi awam, matikan perkongsian fail pada komputer anda. Jika anda berada di Wi-Fi awam, jangan log masuk ke apa-apa yang memerlukan kata laluan UNLESS anda disambungkan ke VPN.

Petua # 6: Hati-hati apa yang anda tulis di media sosial

Walaupun media sosial semakin banyak dan lebih popular, laman web seperti Instagram, Twitter, Pinterest dan Facebook sangat bagus untuk menjaga tarikh dan membiarkan rakan-rakan anda tahu apa yang anda lakukan dan ke mana anda pergi. Walau bagaimanapun, maklumat ini adalah emas untuk penjenayah. Menerima rakan-rakan yang anda tidak kenal secara peribadi boleh memberikan akses hacker kepada maklumat tentang keluarga anda, rakan anda, di mana anda tinggal, dan apa yang anda beli / baca / lakukan. Yikes.

Petua # 7: Padam lampiran e-mel yang mencurigakan

Pernahkah anda menerima e-mel yang tidak diminta? Kemungkinan, anda ada. Majoriti orang tahu bahawa jika anda menerima pautan yang mencurigakan atau lampiran daripada orang asing secara rawak, anda tidak seharusnya membukanya dan harus menghapusnya secara langsung. Walau bagaimanapun, jika anda menerima lampiran atau pautan yang aneh dari seorang kawan, anda masih perlu melakukan perkara yang sama. Pemburu sering menghantar malware berbahaya dengan menggodam akaun e-mel seseorang dan menghantar e-mel ke senarai kenalan mangsa. Sekiranya anda menerima e-mel yang mencurigakan daripada rakan, anda perlu menghantar e-mel kepada mereka dan beritahu mereka bahawa mereka mungkin penggodam

Peretas sering menghantar malware berbahaya dengan menggodam akaun e-mel seseorang dan menghantar e-mel ke senarai kenalan mangsa. Sekiranya anda menerima e-mel yang mencurigakan daripada rakan, anda perlu menghantar e-mel kepada mereka dan memberitahu mereka bahawa mereka mungkin telah diretas. Di samping itu, beritahu mereka mereka perlu menukar kata laluan mereka dan menghidupkan pengesahan 2 langkah ASAP.

Petua # 8: Jangan pasang perkara aneh ke dalam komputer anda

Bukan hanya malware yang tersebar melalui cara maya-tetapi ia juga boleh disebarkan melalui perkakasan! Pengguna kayu USB, cakera keras luaran, dan juga telefon pintar tidak kebal dari perisian hasad. Malware BadUSB jahat adalah kes. Sebelum anda memasukkan apa-apa ke dalam komputer anda, pastikan anda mengetahui dengan tepat di mana ia datang dan apa lagi yang ada di dalamnya. Hanya pasang perkara daripada sumber yang dipercayai.

Petua # 9: Jangan sekali-kali kehilangan peranti anda

Jadi, anda telah memuatkan komputer dan telefon pintar anda dengan semua perisian keselamatan terkini, menukar semua kata laluan anda, dan menghidupkan pengesahan 2 langkah. Tetapi apa yang berlaku jika anda kehilangan komputer atau telefon pintar anda? Sekiranya anda kehilangan peranti anda, semua e-mel, foto, dan data peribadi anda boleh berakhir di tangan orang yang tidak baik.

Jangan biarkan ini berlaku kepada anda! Kata laluan melindungi skrin kunci anda, gunakan kes berwarna terang supaya anda tidak boleh kehilangannya, dan membuat sandaran data anda dengan kerap. Hidupkan lokasi peranti atau gunakan apl anti-kecurian pihak ketiga sekiranya berlaku perkara yang tidak dapat dibayangkan. Yang terbaik, tentu saja, adalah untuk sentiasa berhati-hati tentang perkakasan anda dan tidak pernah kehilangannya, tempoh.

Tip # 10: Ketahui di mana anda memuat turun aplikasi

Untuk keselamatan maksimum, hanya muat turun aplikasi dari 100% sumber yang dipercayai - contohnya, gedung aplikasi Apple, atau pencipta perisian itu sendiri. Semasa memasang aplikasi, pastikan anda mengetahui keizinan yang anda berikan kepada mereka. Contohnya, aplikasi pengurusan masa itu benar-benar memerlukan akses kepada kamera dan kenalan anda?

Satu kemenangan yang lebih mudah - pastikan komputer atau peranti anda dikonfigurasi supaya aplikasi yang dimuat turun perlu dibuka secara manual. Anda tidak mahu memuat turun fail boleh laku dan memaklumkannya secara automatik pada mesin anda tanpa persetujuan anda!

Pada akhir hari, pengetahuan adalah alat yang berkuasa. Mengekalkan keselamatan internet yang baik memerlukan kombinasi mengurus perisian dan perkakasan anda, dan menggunakan beberapa akal sehat yang lama.

Tip bonus! Gunakan VPN

Penyulitan VPN berkekuatan tinggi melindungi bukan sahaja pelayar web anda tetapi juga e-mel anda, perbualan Skype, perbankan dalam talian, dan semua yang anda lakukan atau lihat dalam talian - sama ada di rumah, pejabat, kafe atau perjalanan dunia. Berikan diri anda beberapa nama tanpa nama dengan ExpressVPN. Sebaik sahaja disambungkan ke ExpressVPN, semua data anda disulitkan dan tidak dapat dikecualikan!

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

10 Tips Terbaik untuk Keamanan Internet Kuat
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.