3 cara untuk melindungi sejarah penyemakan imbas anda daripada ISP

Pada 3 April 2017, Presiden Donald Trump menandatangani undang-undang dengan berkesan melancarkan peraturan era Obama yang diletakkan di ISP dan bagaimana mereka mengumpul dan berkongsi data anda.

Di bawah rollbacks, ISP seperti Comcast, AT&T, dan Verizon boleh mengumpul dan menjual metadata pelanggan, termasuk:

  • Lokasi anda
  • Aplikasi mana yang anda gunakan
  • Laman-laman yang anda lawati

Malangnya, masih belum jelas apa yang ISP lakukan dengan data anda. Pemasar pihak ketiga dan pengiklan membayar dolar teratas untuk tabiat pelayaran seseorang, tetapi mungkin ada sisi yang lebih jahat tentang bagaimana keuntungan syarikat dari maklumat peribadi anda.

Lebih buruk lagi, ISP ini tidak berkewajipan untuk memberitahu anda bagaimana mereka mengendalikan data anda. Menurut ahli kakitangan EFF Jeremy Gillula, “ISP anda boleh menjual lalu lintas anda tanpa sebarang kebenaran, dan tidak jelas sama ada mereka perlu memberitahu anda bahawa mereka melakukannya.”

Jangan biarkan akses ISP anda atau jual data peribadi anda. Berikut adalah tiga perkara yang boleh anda lakukan untuk melindungi privasi anda.

1. Layari rangkaian Tor

Rangkaian Tor (juga dikenali sebagai web gelap), adalah cara yang paling selamat dan paling tanpa nama untuk melayari talian. Tor mengarahkan trafik internet anda melalui siri rawak pelayan yang berlainan (“nod”) untuk menyembunyikan asal data anda dan menyembunyikan identiti anda.

Dibangunkan oleh Tentera Laut A.S., rangkaian Tor sejak itu menjadi alat bukan keuntungan yang membantu melindungi nama pengguna.

Ketahui lebih lanjut mengenai menggunakan Tor dengan panduan pemula ini kepada Tor.

2. Gunakan VPN (dan simpan sambungan)

Salah satu cara yang paling mudah dan paling berkesan untuk memintas mata ISP anda ialah dengan menggunakan VPN. Apabila anda menyambung ke pelayan VPN, anda boleh menutup alamat IP dan lokasi IP anda dan mengalihkan lalu lintas rangkaian anda melalui terowong yang disulitkan. Dengan VPN, anda boleh menyemak imbas tanpa bimbang tentang ISP anda yang mengumpul sejarah penyemakan imbas anda dan maklumat peribadi anda.

Walaupun maklumat penyemakan imbas anda selamat apabila anda disambungkan ke VPN, anda mungkin tertanya-tanya: Apa yang berlaku jika sambungan VPN jatuh? VPN yang boleh dipercayai akan mempunyai suis bunuh yang menghalang semua lalu lintas internet ke dan dari komputer anda sehingga sambungan anda ke VPN aktif lagi.
Di samping itu, menambah VPN anda ke penghala akan menyulitkan dan melindungi setiap peranti yang disambungkan kepadanya. (Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai cara menyediakan VPN untuk penghala anda di sini.)

3. Tukar ke ISP yang lebih berhati-hati

Walaupun gergasi internet seperti Comcast terkenal kerana tidak menghiraukan identitas pelanggan, terdapat ISP lain yang mengambil pendekatan lebih jauh ketika datang ke privasi anda.

ISP yang kurang dikenali seperti Sonic menawarkan internet serat gigabit sambil mengekalkan privasi anda. Lebih baik lagi, mereka menyimpan pengekalan data sekurang-kurangnya dan tidak menjejaki tabiat melayari anda Plus, mereka penyokong privasi vokal.

Semak pilihan ISP yang ada di kawasan anda. Jika boleh, pergi dengan perkhidmatan yang nilai privasinya adalah sesuai dengan anda.

Petua privasi am

Di samping itu, terdapat beberapa petua umum untuk membantu menyimpan maklumat anda secara peribadi.

1. Gunakan HTTPS Di mana-mana sahaja

Kerana separuh daripada internet masih belum disulitkan, berhati-hati untuk memastikan anda melayari laman web yang selamat. Muat turun sambungan pelayar HTTPS Everywhere untuk menulis semula penyemak imbas anda secara automatik untuk menyulitkan semua lalu lintas pelayaran anda.

Dibuat melalui perkongsian antara EFF dan Projek Tor, HTTPS Di mana-mana adalah cara yang mudah dan tidak menggembirakan untuk membantu memastikan data anda selamat.

2. Sekat pelacak

Banyak syarikat menggunakan kuki dan iklan untuk menjejaki tapak yang anda lawati. Mujurlah, Privasi Badger menyekat iklan dan kuki supaya laman web tidak dapat menyimpan tab pada tabiat melayari anda.

Semasa Badger Privasi membantu menghalang pelacak dan skrip yang tidak diingini, uBlock Origin menggunakan memori yang kurang untuk membantu meningkatkan kelajuan pelayar dan menghalang iklan yang menjengkelkan dari muncul di pelayar anda.

Paling penting, mereka bebas dan mudah dipasang.

Melayari selamat dan gembira, semua orang!

3 cara untuk melindungi sejarah penyemakan imbas anda daripada ISP
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.