Apakah Adware?

Jika anda telah berada di komputer peribadi pada bila-bila masa dalam dekad yang lalu atau lebih, anda mungkin pernah mendengar istilah “adware” yang digunakan dalam berita atau melihatnya dalam, ironinya, iklan dalam talian.

Istilah “adware” berasal dari frasa “perisian yang disokong oleh iklan” – seperti video percuma kami mempunyai akses segera ke dalam talian melalui YouTube dan perkhidmatan perisian lain yang ditawarkan di awan.

Pada dasarnya, adware mengimbangi kos sekeping perisian sementara masih membenarkan pembuat perisian membuat keuntungan – terima kasih kepada iklan, tentu saja. Tetapi, bagi banyak pengguna, adware adalah gangguan pada yang terbaik. Paling teruk, ia boleh menjadi pengalaman mengganggu dan potensi ancaman keselamatan.

Sesetengah iklan berfungsi sebagai pengumpul sejarah melayari anda – mengumpul maklumat mengenai tabiat penggunaan internet anda dalam usaha untuk memaparkan iklan “khusus” yang lebih cenderung untuk merayu kepada anda berdasarkan sejarah penyemakan imbas anda.

Walaupun jenis penghantaran iklan ini benar-benar menjengkelkan, ia menjadi lebih teruk. Sesetengah program adware mungkin mengandungi perisian tambahan, yang dikenali sebagai spyware, yang bertujuan untuk menangkap lebih banyak maklumat peribadi di luar sejarah penyemakan imbas anda dan menghantarnya kembali kepada penjenayah dan / atau peretas.

Adware mudah, yang tidak mengandungi spyware, tidak menangkap atau menghantar data ini. Walau bagaimanapun, kedua-dua adware dan spyware adalah parit pada sumber komputer anda dan, jika adware yang cukup hadir, boleh menyebabkan komputer anda berjalan lambat.

Awak dah dapat. Sekarang, bagaimana anda menghilangkan adware

Program yang disokong oleh adware yang bereputasi memudahkan anda untuk menyahpasangnya. Program berasaskan adware yang tidak seperti yang bereputasi tidak memudahkan anda untuk membuangnya. Mereka sering berjalan seperti virus dalam komputer anda dan, kerana anda bersetuju untuk membiarkan mereka berjalan dengan menerima syarat perisian, program anti-virus sering tidak dapat mengesan dan / atau mengeluarkan banyak program adware.

Tetapi beberapa pembuat anti-virus memperbaiki tawaran mereka dengan memberikan anda pilihan untuk mengesan adware tanpa mengira bagaimana ia mendapat pada komputer anda di tempat pertama.

Sekiranya perisian anti-virus anda mengesan adware pada komputer anda, ada peluang yang baik bahawa ia boleh dikeluarkan atau sekurang-kurangnya dikarantina daripada perisian dan data anda yang lain. Jika anda mempunyai perisian anti-virus yang membolehkan anda mengesan adware, penting bagi anda untuk mengaktifkannya. Oleh kerana perisian anti-virus anda mengesan program ini, anda boleh memilih untuk mengabaikan program adware yang anda percayai semasa menangani dan mengalih keluar adware yang anda rasa mungkin menimbulkan ancaman kepada sistem anda.

Pertimbangkan untuk menaik taraf untuk mengelakkan adware

Oleh kerana banyak program yang disokong oleh adware menawarkan versi berbayar yang bebas iklan, anda mungkin ingin mempertimbangkan naik taraf kepada versi ini untuk mengelakkan iklan dan masalah keselamatan atau gangguan yang mungkin menyebabkan mereka turun di jalan. Pertaruhan terbaik anda ialah untuk mengetahui seberapa banyak yang anda boleh mengenai perisian yang disokong oleh adware sebelum anda memuat turun dan bersetuju dengan termanya.

Selalunya, pihak ketiga bertanggungjawab untuk iklan dalam adware dan bersetuju dengan terma mereka mungkin tidak menjadi hal terbaik dari segi pengalaman pengguna anda. Contohnya, walaupun anda memadamkan perisian berasaskan adware, perisian penyiaran iklan pihak ketiga mungkin tetap di komputer anda tidak dapat dikesan. Ini juga mungkin berlaku walaupun anda menaik taraf dan membeli versi program yang tidak disokong oleh iklan.

Intinya pada adware: melindungi dan mendidik diri sendiri

Perlindungan terbaik terhadap kemungkinan adware berniat jahat dan spyware adalah kombinasi perisian dan pendidikan anti-virus. Mengetahui apa program, dan tidak, boleh dipercayai adalah langkah pertama dalam mengurangkan ancaman. Dan walaupun anda berjaya mengunduh program adware jahat, penyelesaian anti-virus yang baik akan memberi amaran kepada anda dan membolehkan anda untuk menghapuskan adware hampir serta-merta.

Klik di sini untuk panduan yang lebih komprehensif untuk menyingkirkan adware.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Apakah Adware?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.