Apakah metadata dan apa maksudnya?

Metadata adalah istilah yang kita lihat dan dengar banyak hari ini. Bagi sesiapa yang biasa dengan bahasa Yunani atau Latin, maksudnya mungkin tidak jelas – kerana dalam bahasa tersebut, ‘meta’ adalah mengenai perubahan dan kedudukan masing-masing.

Tetapi ‘meta’ dalam metadata adalah jenis, moden diri rujukan – metadata adalah data mengenai data. Ia adalah data yang menggambarkan dirinya sendiri, atau sekurang-kurangnya objek atau paketnya dimiliki.

Panduan ini akan meneliti metadata dan apa yang digunakan untuknya – termasuk implikasi untuk privasi anda.

Metadata bermula di perpustakaan

Secara ringkas, metadata digunakan untuk menyusun maklumat supaya lebih mudah untuk dijumpai dan gunakan.

Ia bermula di perpustakaan, sebagai cara mengkatalogkan maklumat yang diarsipkan. Ya: Sistem Desimal Dewey yang terkenal adalah contoh awal metadata.

Kad katalog perpustakaan akan memasukkan data sistematis mengenai setiap buku, seperti:

  • Tajuk buku
  • Pengarangnya
  • Kategori subjek
  • Sinopsis ringkas
  • Kod katalog yang memberitahu pengguna perpustakaan cara mencari lokasi buku

Idea di sebalik metadata tidak benar-benar berubah sejak sistem ini dicipta. Ia hanya digital, dan kini digunakan untuk segala-galanya dari penganjuran pustaka filem anda untuk mengarahkan trafik internet.

Anda menjana metadata sekarang

Kini anda tahu apa yang boleh dilakukan oleh metadata, agak mudah untuk membayangkan bagaimana ia dapat digunakan untuk mengatur semua jenis maklumat digital. Dan ia benar-benar digunakan dalam pelbagai cara. Berikut adalah beberapa contoh bagaimana metadata digunakan oleh perkhidmatan yang mungkin anda gunakan setiap hari.

E-mel – Setiap e-mel yang anda hantar dan terima termasuk alamat nama dan alamat e-mel penghantar dan penerima, masa ia dihantar, alamat IP ia dihantar dari, dan data khusus mesej lain seperti baris subjek. Metadata digunakan untuk menghantar mesej ke tempat yang betul dan kemudian mengatur dan memaparkannya dengan betul.

Telefon – Rangkaian telefon menggunakan metadata untuk menyambung panggilan telefon dan untuk data log panggilan untuk pengebilan dan tujuan lain. Metadata mungkin termasuk nombor pemanggil, masa dan tempoh panggilan, dan juga lokasi GPS orang yang bercakap.

  Panduan privasi Internet untuk kekal tanpa nama dalam talian

Rangkaian sosial – Pernahkah anda melihat bagaimana aplikasi pihak ketiga yang mendaftar anda melalui Facebook atau Twitter sentiasa meminta akses kepada maklumat asas anda, senarai rakan dan banyak lagi? Apa yang mereka lakukan ialah mengakses metadata yang disimpan oleh akaun rangkaian sosial anda untuk mengenal pasti anda. Suka dan minat Facebook anda juga boleh dianggap sebagai metadata peribadi tentang anda, yang digunakan oleh perkhidmatan tersebut untuk menyasarkan iklan dan cadangan halaman yang mungkin menarik minat anda.

laman sesawang – Metadata cukup banyak yang menjadikan Web dapat dicari. Metadata halaman web biasa termasuk tajuk halaman, penerangan, tarikh diterbitkan, kata kunci dan banyak lagi. Metadata ini digunakan oleh enjin carian untuk mengkatalog web, jadi anda boleh mencari dengan mudah.

Perpustakaan media digital – Sama ada anda menggunakan iTunes atau anda mempunyai pelayan media rumah, ia adalah metadata yang menyimpan semua muzik dan filem anda teratur dan dipaparkan dengan baik. Metadata mp3 biasa termasuk nama artis, tajuk lagu, nama album, tahun pembebasan dan banyak lagi.

Metadata digunakan dalam banyak perkhidmatan harian yang lain – dari mengambil gambar, untuk menonton TV kabel.

Metadata juga membuat kerja internet

Satu lagi metadata lain yang sangat penting ialah mengarah dan mengendalikan lalu lintas internet. Tanpa metadata ini, tiada maklumat yang kami hantar melalui internet akan mendapat tempat ia pergi.

Seperti yang mungkin anda ketahui, data yang dihantar melalui internet dipotong ke dalam ‘paket’ yang boleh diuruskan. Setiap paket ini perlu membawa maklumat mengenai destinasinya, dari mana ia datang, dan bagaimana ia harus digunakan. Dan, anda fikirkan – setiap paket yang dihantar melalui internet membawa metadata untuk mendapatkan pekerjaan itu.

  Bagaimana untuk Buang Adware

Metadata dan privasi anda

Sekarang perlu jelas bahawa metadata adalah benar-benar berguna. Tetapi ada sesuatu yang lain mengenai metadata yang kita semua perlu sedar.

Kebanyakan contoh metadata di atas – e-mel, panggilan telefon, rangkaian sosial dan pelayaran web am – membawa maklumat peribadi tentang anda. Dan Metadata peribadi anda dihantar melalui internet dan rangkaian lain, di mana pihak ketiga boleh mengaksesnya.

Orang yang mungkin mengakses metadata anda termasuk:

Hacker – Pihak ketiga yang memasuki data tidak selamat boleh menggunakannya untuk memantau aktiviti anda dan mencuri daripada anda.

Agensi-agensi kerajaan – Apabila agensi seperti NSA memantau aktiviti anda, metadata yang diperolehi secara sah yang mereka gunakan untuk melakukannya.

Pemasar – Perkhidmatan seperti Facebook menyimpan jumlah metadata peribadi tentang anda. Dan kerana sumber utama pendapatan Facebook adalah pengiklanan, ia cukup jelas mengapa.

Ketahui metadata dan tetap aman

Metadata ada di mana-mana, dan dalam banyak cara ia menjadikan kehidupan kita lebih mudah dan lebih baik. Tetapi perlu diingat bahawa di internet dan rangkaian awam yang lain, metadata peribadi dapat dilihat dan digunakan dengan cara yang mungkin tidak anda ketahui.

Setiap kali anda menggunakan perkhidmatan digital, anda menghasilkan metadata mengenai diri anda. Keselamatan VPN boleh membantu memastikan data anda selamat dari pihak ketiga. Tetapi dengan sifat metadata di mana-mana hari ini, ia adalah sesuatu yang perlu kita ketahui.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Apakah metadata dan apa maksudnya?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.