Apakah VPN Untuk?

VPN, atau Rangkaian Peribadi Maya, adalah kumpulan komputer atau rangkaian jauh yang dihubungkan bersama melalui internet. Mereka berguna untuk memintas penapis web, menyambung ke pelayan jauh, dan menyemak imbas dan memuat turun tanpa nama.

Apabila anda menyambung ke VPN, anda log masuk dengan kelayakan anda dan semua data yang anda hantar dan terima disulitkan dan selamat.

Siapa yang menggunakan VPN?

Di bawah ini adalah senarai yang dikumpulkan dari orang-orang yang biasa menggunakan VPN, bersama-sama dengan faedah khusus yang mereka alami daripadanya. Kemungkinannya, anda jatuh sekurang-kurangnya sebahagiannya ke salah satu kategori di bawah.

Pelajar dan Pekerja

Menggunakan rangkaian tidak selamat, seperti di kedai kopi, boleh menjadi risiko. Orang lain dapat mengakses aktiviti anda, dan mungkin tergoda untuk mencuri info akaun, data perniagaan atau tugasan penyelidikan anda, dan tugas atau gred anda mungkin dipertaruhkan.

Sering kali, VPN disediakan oleh sekolah atau syarikat supaya anda mempunyai akses dan sambungan yang mudah, walaupun semasa dalam perjalanan, ke sumber yang tidak mungkin dapat diakses pada rangkaian lain. Jika anda menggunakan VPN anda sendiri, anda akan dapat memintas penapis dan penapisan yang ditetapkan oleh sekolah dan tempat kerja, dan melayari tanpa nama di kampus atau di tempat kerja. Walaupun di tempat-tempat awam, anda boleh yakin bahawa kerja penting anda dilindungi daripada mata yang prying dan data pengguna anda adalah selamat.

Pengundi

Sama ada anda memuat turun secara sah atau secara haram, anda tidak mahu berakhir pada senarai jam tangan syarikat kerana anda menggunakan aplikasi tertentu pada komputer anda. Lebih buruk lagi, anda boleh berada di mahkamah atau membayar denda besar. Teknologi dan perkhidmatan lain menawarkan rasa aman palsu tetapi tidak benar-benar memberikan perlindungan yang diperlukan. VPN menyulitkan alamat IP anda dan hampir tidak boleh dipercayai, dan merupakan satu-satunya cara yang selamat untuk memuat turun dengan selamat.

  Bagaimana Firewall berfungsi?

Penggemar Keselamatan

Tidak kira profesion atau keperluan internet anda, anda berhak mendapat privasi dan keselamatan yang dapat diberikan oleh VPN. Menggunakan VPN, anda boleh:

  • Cari secara tanpa nama tanpa ancaman aktiviti anda yang dikesan atau dijejaki
  • Pastikan rangkaian anda selamat dari penggodaman oleh pencuri identiti, malware, dan / atau jiran yang tidak mahu membayar Internet mereka sendiri
  • Dapatkan sambungan yang selamat agar komunikasi anda tetap tersendiri dan disulitkan, sama ada anda berada di rumah atau di ruang awam
  • Perisai data peribadi dan kewangan anda daripada mata prying

Jadi jika jiran anda terus mencuri internet anda, mungkin juga memuat turun virus atau malware ke pelayan anda, atau jika remaja anda secara tidak sengaja memasuki maklumat kad kredit anda ke laman yang mencurigakan, atau bahkan jika anda tidak selesa dengan idea sesiapa sahaja yang melihat peribadi anda data atau aktiviti dalam talian, anda harus menggunakan VPN.

Pengembara Dunia

Kerana perbezaan masa, halangan bahasa, dan penapisan kerajaan, penggunaan internet di luar negara boleh menjadi lambat dan mengecewakan. Daripada bergantung pada rangkaian tempatan yang tidak dikenali, menggunakan VPN semasa perjalanan menghilangkan rintangan (serta sebarang isu keselamatan) dan membolehkan anda mengakses mana-mana laman web pada kelajuan yang anda inginkan dalam bahasa yang anda mahukan.

Perniagaan dan Laman Web

Sama ada anda memiliki permulaan kecil atau sebahagian daripada syarikat besar, VPN membantu data perniagaan swasta yang selamat. Dari penjadualan, senarai gaji, katalog produk, maklumat pekerja dan pelanggan, unjuran syarikat, dan banyak lagi, data anda dilindungi dan selamat. Syarikat biasanya menggunakan VPN untuk sebab-sebab privasi, tetapi juga untuk perkongsian data yang selamat dan mudah antara pejabat, dan untuk menyambung pekerja jauh ke pelayan kerja pusat. Laman web menggunakannya untuk mengelakkan malware daripada menjejaskan pengguna dan memastikan masa beban yang cepat.

  5 Tips Perlindungan Malware

Orang di mana-mana menggunakan VPN, dan bilangannya semakin meningkat. Dengan peningkatan penapisan, jenayah siber, dan permintaan kelajuan, VPN menyelamatkan hari untuk pelajar, perniagaan, pengembara, pengunduh, dan orang biasa.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Apakah VPN Untuk?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.