Bagaimana Keylogger Mencuri Maklumat Peribadi Anda

Mencuri kata laluan anda. Mengumpulkan maklumat peribadi anda. Mengintip aktiviti anda. Mereka semua adalah cara program dan peranti keylogging dapat digunakan untuk memperoleh keuntungan.

Keyloggers sendiri tidak berniat jahat. Mereka digunakan oleh perniagaan untuk memantau pekerja dan keselamatan, dan oleh ibu bapa untuk memeriksa keselamatan anak-anak mereka. Tetapi apabila mereka digunakan dengan nefariously, mangsa dapat mencari akaun bank mereka dikosongkan dan identiti mereka dicuri.

Ketahui bagaimana keyloggers mencuri maklumat anda supaya anda dapat melindungi diri anda dari bahaya.

Apa itu keylogger?

Keylogger hanyalah program atau peranti yang log masuk ketukan kekunci yang anda buat pada komputer anda.

Walau bagaimanapun, yang digunakan oleh penipu adalah juga kuda Trojan, yang menyembunyikan pada sistem anda dan menghantar maklumat kembali ke pihak ketiga.

Penipuan keylogging adalah perniagaan yang besar

Beberapa contoh bagaimana keyloggers kuda Trojan telah digunakan untuk tujuan penipuan termasuk perkara berikut:

  •         Pada tahun 2004, worm MyDoom menjangkiti berjuta-juta komputer di seluruh dunia. Serta digunakan untuk menyusun serangan DoS, ia termasuk keylogger yang digunakan untuk mencuri maklumat kad kredit.
  •         Pada tahun 2013, perkhidmatan VPN palsu yang dipanggil AquaVPN memasang keylogger pada komputer pelanggannya untuk mencuri data mereka.
  •         Pada tahun 2014, kumpulan cybercriminal yang digelar NightHunter menggunakan e-mel phishing untuk menjangkiti komputer di seluruh dunia dengan keylogger. Keylogger digunakan untuk mencuri kelayakan login untuk Google, Facebook, bank dan banyak lagi.

Keyloggers dapat mencuri data daripada beribu-ribu pengguna komputer yang tidak curiga sekaligus, dan perisian keylogging mudah didapati dalam talian. Oleh itu, tidak hairanlah ancaman telah berlaku sepanjang dekad yang lalu.

Bagaimana keyloggers menjangkiti komputer anda

Keyloggers menghidupkan PC seperti mana-mana perisian hasad lain – melalui lampiran e-mel pancingan data, muat turun berniat jahat dan skrip web. Perhatikan:

  •         Lampiran yang mencurigakan – Lampiran e-mel pancingan data, terutamanya lampiran zip, mungkin menjangkiti komputer anda. Kadang-kadang mereka datang dari seseorang yang anda tahu, jika komputer orang itu juga dijangkiti.
  •         Tawaran program palsu – E-mel yang palsu dan iklan pelayar yang menawarkan program pengimbasan virus percuma atau pemain video biasanya menyembunyikan sesuatu. Anda meneka: malware yang mungkin termasuk keylogger.
  •         Skrip laman web berniat jahat – Komputer anda juga boleh dijangkiti melalui skrip laman web yang mengeksploitasi kelemahan pelayar. Ini tidak hanya berlaku di laman web yang jelas-jelas. Pada bulan September 2014, iklan web dari rangkaian pengedaran Zedo [NW3] menyebarkan malware keylogging melalui laman-laman ternama termasuk Last.fm.

Setelah dipasang, program sering menggunakan teknologi rootkit untuk menyembunyikan fail mereka dan menutup aktiviti mereka. Ini membolehkan mereka menjalankan hampir tidak kelihatan pada sistem anda.

Bagaimana keyloggers merakam dan menghantar apa yang anda taip

Untuk benar-benar mengesan apa yang anda taip, program keylogging mesti mendapat akses ke bahagian sistem anda yang mengendalikan data yang dihantar oleh papan kekunci anda. Tiga kaedah biasa termasuk:

  •         Cangkuk sistem yang memintas output papan kekunci
  •         Pemacu papan kekunci pengganti, yang juga log ketukan kekunci
  •         Permintaan maklumat papan kekunci yang menggunakan proses sistem piawai

Keylogger kemudian menghantar data yang dicuri ke lokasi terpencil, biasanya melalui pelabuhan yang tidak bercagar dalam sambungan internet anda.

Oleh kerana perisian dan sistem operasi anti-virus menjadi lebih berkesan dalam menangani jenis eksploit ini, pencuri data tentu saja sedang membangunkan yang baru – dan berjuta-juta komputer yang membawa mereka sekarang.

Lindungi Diri Anda!

Keyloggers adalah ancaman yang sangat nyata dan biasa kepada data peribadi anda. Mereka mudah ditangkap dan sukar ditemui. Mereka boleh melihat semua yang anda taip, dari maklumat kad kredit dan kata laluan ke e-mel yang anda tulis. Dan mereka menghantar data itu kepada penjenayah yang tujuannya untuk mencuri dari anda.

Pastikan anda melindungi komputer anda dan sambungan internet dengan perisian yang sesuai. Cegah jangkitan dengan menggunakan e-mel, fail yang dimuat turun dan web dengan selamat. Dan jika anda bimbang komputer anda mungkin sudah dijangkiti, gunakan pengimbas anti virus yang bereputasi untuk mengesan dan mengeluarkannya sekarang.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Bagaimana Keylogger Mencuri Maklumat Peribadi Anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.