Bagaimana untuk Buang Adware

Adware tidak sememangnya buruk. Semua perisian dengan iklan terbenam pada dasarnya adware. Dan itu termasuk banyak program yang sah dan berguna, yang dibiayai oleh iklan dan oleh itu bebas untuk digunakan.

Malangnya, tidak semua adware sangat mesra. Sesetengah malware membanjiri skrin PC anda dengan pop timbul yang tidak diingini. Aplikasi percuma dan perkhidmatan dalam talian yang lain hanya mengganggu anda dengan terlalu banyak iklan.

Sememangnya, anda ingin menyingkirkan sampah invasif tersebut. Berikut adalah beberapa petua untuk menangani pelbagai jenis iklan berniat jahat dan menjengkelkan.

Apabila adware adalah perisian hasad

Adware yang paling mengancam adalah jenis yang melakukan apa-apa tetapi menunjukkan iklan pop-up tidak berkesudahan di desktop anda. Pada dasarnya malware. Sebahagian daripada adware ini, yang dikenali sebagai spyware, juga mencuri data anda dan menghantarnya kepada pihak ketiga.

Komputer anda mungkin dijangkiti dengan adware jenis ini jika:

  • Pop-up muncul apabila anda belum memulakan program. Adware berjalan di latar belakang dari permulaan.
  • Iklan tersebut adalah untuk tapak dewasa dan promosi lain yang meragukan. Beberapa adware berniat jahat juga mengiklankan produk yang sah.
  • Anda tidak pasti bagaimana program mendapat pada komputer anda. Malware dan spyware sering diedarkan melalui kuda Trojan, kelemahan pelayar, muat turun palsu dan cara jahat lainnya.

Bagaimana untuk membuang adware jahat?

Oleh kerana adware berniat jahat direka untuk mencari jalan ke komputer anda dan tinggal di sana, perlahan-lahan memandu anda kacang-kacangan, mengeluarkannya tidak selalu mudah. Program ini mungkin menggunakan teknologi rootkit untuk menyembunyikan fail dan aktivitinya. Oleh itu, ia bukan sekadar satu kes menyahpasang program melalui Panel Kawalan Windows atau membuangnya dalam OS X.

Nasib baik, terdapat banyak cara lain untuk menghapuskan dan mempertahankan terhadap adware.

Alat OS anda – Perisian malware adalah satu ancaman yang lazim pada masa kini bahawa sistem operasi utama mempunyai alat penyingkiran terbina dalamnya sendiri. Windows menawarkan “Alat Pembuangan Perisian Berbahaya,” yang mengimbas dan mengalih keluar adware yang diketahui. Mac OS X juga mengimbas secara automatik pengundian dan kuarantin ancaman yang diketahui. Pastikan sistem anda terkini, atau alat ini tidak berfungsi dengan baik.

Perisian keselamatan pihak ketiga – Suite keselamatan dan anti-virus yang popular seperti Norton, Kaspersky dan McAfee semuanya termasuk alat pengesanan dan penyingkiran adware. Sekali lagi, pastikan program-program ini adalah terkini dengan definisi terkini. Jika anda fikir komputer anda dijangkiti, jalankan imbasan. Anda boleh menyemak pilihan anti-virus percuma yang terbaik juga.

Alat penyingkiran Adware – Terdapat juga pelbagai program yang tersedia untuk dimuat turun, yang direka khusus untuk mengeluarkan adware. Paling penting, banyak program ini adalah percuma. Alat percuma popular termasuk Carian Spybot & Hancurkan, Combofix dan HijackThis.

Semak reputasi alat penyingkiran anda terlebih dahulu

Hanya pastikan anda menggunakan alat penyingkiran adware yang bereputasi. Malware sering menyamar sebagai muat turun percuma yang mendakwa menawarkan imbasan virus percuma atau alat penyingkiran adware. Unduh perangkat lunak keamanan nakal ini sebenarnya akan menginfeksi komputer Anda dengan lebih banyak malware.

Semak ulasan di tapak semakan teknologi kegemaran anda sebelum memuat turun program yang tidak pernah anda dengar. Anda akan mendapat idea yang lebih baik tentang alat yang bernilai masa anda.

Jangan tertipu lagi

Itu juga untuk memuat turun program secara umum. Cara terbaik untuk kekal bebas adware adalah untuk mengelakkan dijangkiti.

  • Menyelidik reputasi program baru sebelum memuat turunnya
  • Berhati-hati semasa memuat turun apa-apa dari laman web yang tidak dikenali dan perkhidmatan perkongsian fail
  • Pasang perisian keselamatan yang auto-scan fail baru untuk adware dan jangkitan lain, jika anda mahu menjadi lebih berhati-hati

Pilih dengan kaki anda pada adware yang sah

Akhir sekali, adware berniat jahat bukan satu-satunya jenis yang boleh mengganggu. Apabila program nyata atau perkhidmatan dalam talian mengebom anda dengan terlalu banyak iklan, cuma keluarkan atau hentikan menggunakannya. Dalam banyak kes, menaik taraf kepada versi premium perisian akan mengeluarkan iklan.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Bagaimana untuk Buang Adware
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.