Bagaimana untuk memadam Facebook Messenger

Tiada perkhidmatan telah menduduki sebahagian besar daripada kehidupan dalam talian orang lebih daripada Facebook. Di luar kemas kini status, persengketaan politik yang tidak berkesudahan dan perkongsian foto / video, gergasi internet telah menjadi daya dalam pemesejan segera, menjadikan fungsi mesej Facebook menjadi aplikasi yang berdiri sendiri.

Bagi anda yang ingin mengekalkan mesej anda dari jangkauan Facebook, artikel ini akan menerangkan bagaimana untuk memadam Facebook Messenger dari telefon pintar anda.

Catatan: Memadam Facebook Messenger tidak memadamkan mesej anda (dan tidak mungkin untuk memadamkan mesej dari peti masuk penerima). Lawati Pusat Bantuan Facebook untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Lompat ke ...

Dasar privasi Facebook
Bagaimana untuk memadam Facebook Messenger pada Android
Bagaimana untuk memadam Facebook Messenger pada iOS
Lakukan lebih banyak untuk melindungi privasi internet anda

Dasar privasi Facebook

Walaupun Facebook Messenger kini merupakan perkhidmatan berasingan dari Facebook pada peranti mudah alih, dasar privasi Facebook masih terpakai apabila anda menggunakan Messenger.

Maklumat apa yang dikumpul Facebook daripada anda kerana anda menggunakan perkhidmatannya? Senarai ini termasuk:

 • Maklumat akaun asas: Nama, nama pengguna, kata laluan, alamat e-mel dan nombor telefon anda.
 • Maklumat sekitar kandungan: Facebook mengumpul maklumat tentang kandungan yang anda buat dan berkongsi semasa menggunakan perkhidmatannya. Ini juga termasuk maklumat dalam atau tentang apa yang anda kongsi dan yang anda kongsi dengannya. Begitu juga, jika seseorang berkongsi maklumat tentang anda (seperti foto anda), Facebook juga mengumpulnya.
 • Maklumat hubungan sekitar: Facebook mengumpulkan maklumat mengenai orang dan kumpulan yang anda sambungkan. Ini termasuk sebarang maklumat hubungan yang anda muat naik, disegerakkan, atau diimport dari peranti peribadi.
 • Maklumat Pembayaran: Jika anda menyelesaikan transaksi melalui perkhidmatan yang dimiliki oleh Facebook, maklumat pembayaran anda (nombor kad, alamat pengebilan, dll) akan disimpan oleh Facebook.
 • Pautan dan kuki: Facebook mungkin memerhatikan bagaimana anda berinteraksi dengan pautan di seluruh perkhidmatannya dan boleh menggunakan kuki untuk mengetahui pilihan anda. Ia juga akan memantau peranti, OS, dan pelayar web yang anda gunakan untuk mengakses perkhidmatannya.

Bagaimanakah Facebook menggunakan maklumat saya??

Selepas mengumpul maklumat anda, Facebook boleh menggunakannya dengan cara berikut:

 • Mengiklankan: Facebook akan menggunakan maklumat yang dikumpulkan mengenai anda untuk menunjukkan kepada anda komunikasi dan promosi pemasaran yang disasarkan.
 • Berkongsi dengan pihak ketiga: Facebook berfungsi dengan pelbagai pihak ketiga, yang bermaksud bahawa beberapa data anda boleh dikongsi dengan mereka. Sebagai contoh, jika anda memainkan permainan yang menggunakan log masuk Facebook, pemaju permainan akan mendapat akses kepada maklumat pada profil Facebook anda serta data tentang interaksi anda dengan rakan-rakan dalam permainan.
 • Peribadikan pengalaman anda: Berdasarkan interaksi anda di Facebook, platform mungkin mencadangkan acara yang berlainan bagi anda untuk menghadiri atau orang yang berlainan untuk berhubung.

Apa kebenaran yang diperlukan oleh Facebook Messenger?

Untuk menyediakan sepenuhnya ciri-cirinya, Facebook Messenger memerlukan:

 • Kebenaran kamera: Facebook Messenger memerlukan akses ke kamera anda agar anda menghantar foto kepada rakan secara langsung melalui aplikasi.
 • Kebenaran mikrofon: Begitu juga, Facebook Messenger perlu mengakses mikrofon anda agar anda dapat menelefon panggilan rakan melalui aplikasinya.
 • Izinkan kenalan: Ini diperlukan jika anda mahu dapat menghubungi kenalan melalui aplikasi atau menambah kenalan pada telefon anda sebagai kenalan utusan.

Adakah selamat menggunakan Facebook Messenger?

Dalam satu perkataan, ya. Dengan keupayaan untuk menghantar "mesej rahsia" yang disulitkan, Facebook Messenger boleh digunakan untuk perbualan peribadi. Yang berkata, terus berhati-hati dan berhati-hati dengan apa yang anda perkatakan dan dengan siapa anda berkongsi kandungan.

Untuk pertanyaan lanjut, baca dasar privasi Facebook di sini.

Bagaimana untuk memadam Facebook Messenger pada Android

Langkah 1: Dari skrin utama anda, akses Gedung Google Play dengan mengetik ikon kedai.

Skrin Android dengan ikon Play Store disorot.

Langkah 2: Di Google Play Store, cari "Facebook Messenger."

Mainkan skrin carian Gedung.

Langkah 3: Ketik Rasulullah (oleh Facebook) dari hasil carian untuk membuka halaman Play Store aplikasinya.

Hasil carian Gedung Play dengan Messenger diserlahkan.

Langkah 4: Di halaman Gedung Play untuk Facebook Messenger, ketik NYAHPASANG.

Halaman Play Store Messenger dengan butang Nyahpasang disorot.

Langkah 5: Anda akan diminta mengesahkan penghapusan itu. Ketik okey. Facebook Messenger akan di-uninstall dari telefon anda.

Play Store sahkan penyahpasang prompt dengan butang OK yang diserlahkan.

Bagaimana untuk memadam Facebook Messenger pada iOS

Langkah 1: Dari skrin utama anda, tekan dan tahan ikon Facebook Messenger sehingga anda melihat ikon mula menggoncang.

Skrin IOS dengan ikon Facebook Messenger diserlahkan.

Langkah 2: Ketik kecil "x" di sudut kiri atas ikon untuk menyahpasang apl Facebook Messenger.

Ikon Messenger Facebook dengan butang X diserlahkan.

Langkah 3: Anda akan diminta mengesahkan penghapusan itu. Ketik Padam. Facebook Messenger akan di-uninstall dari telefon anda.

Padam

Lakukan lebih banyak untuk melindungi privasi internet anda

Tertanya-tanya apa lagi yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan privasi internet anda? Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda ambil.

 1. Gunakan ExpressVPN. Semasa "menjeda" Google Web & Sejarah Apl menghalang Google daripada mengumpul data tentang anda, ia tidak menghalang ISP anda daripada menjejaki apa yang anda lakukan dalam talian dan berpotensi berkongsi dengan syarikat dan kerajaan. Untuk menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dari ISP anda, gunakan VPN seperti ExpressVPN.
 2. Gunakan Pelayar Tor. Tor menyembunyikan lokasi dan aktiviti dalam talian anda daripada sesiapa yang melakukan pengawasan rangkaian atau analisis lalu lintas, sehingga kegiatan internet Anda sulit untuk diacak kembali kepada Anda. Ia adalah salah satu taruhan terbaik anda untuk mengekalkan nama tidak tersenarai dalam talian. Untuk memaksimumkan keberkesanan Tor, pastikan anda membaca tip berikut: Ingin Tor berfungsi dengan benar?

Melayari selamat, semua orang!

Mahu lebih banyak bantuan dengan mengelirukan kehidupan dalam talian anda? Semak panduan ExpressVPN mengenai:

> Memadamkan sambungan Chrome

> Memadam Dropbox

> Memadam akaun Facebook anda

> Memadam Cari iPhone Saya, Cari iPad Saya, dan Cari Mac saya

> Memadam akaun Gmail anda

> Memadam sejarah Google anda

> Memadam foto Google anda

> Memadam sejarah pelayaran cakera keras anda

> Memadam akaun Instagram anda

> Memadam sejarah Internet Explorer anda

> Memadam akaun Pokémon Go anda

> Memadam Safari

> Memadam akaun Snapchat anda

> Memadam akaun Tinder anda

> Memadam akaun Twitter anda

> Memadam WhatsApp Messenger

> Memadam akaun Yahoo Mail anda

Bagaimana untuk memadam Facebook Messenger
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.