Bagaimana untuk memadamkan semua yang Google tahu tentang anda

Muat turun PDF yang boleh dicetak

Ia tahu anda lebih baik daripada yang anda tahu sendiri. Ia tahu setiap telefon pintar yang anda fikirkan tentang membeli, setiap rakan sekerja anda telah cuba mencari kotoran, setiap penyakit yang memalukan yang anda alami …

Ia adalah anda Aktiviti Google (dahulunya dikenali sebagai Google Web & Sejarah Aplikasi), dan ia tahu semua yang anda cari … sejak tahun 2005. Yikes!

Siaran ini akan mengajar anda bagaimana untuk memadamkan sejarah Google anda secara kekal untuk meningkatkan privasi internet anda dan menghalang data pencarian dan melayari anda daripada mengikuti anda selama-lamanya.

Catatan: Mengosongkan sejarah pelayar anda TIDAK sama seperti membersihkan Web Google anda & Sejarah Aktiviti Apl. Apabila anda mengosongkan sejarah penyemak imbas anda, anda hanya memadamkan sejarah yang disimpan di dalam komputer anda. Mengosongkan sejarah penyemak imbas anda tidak melakukan apa-apa kepada data yang disimpan di pelayan Google.

Amaran: Sekiranya anda menggunakan G Suite (dahulunya Google Apps for Work), penting bagi anda mengetahui dasar penggunaan dan pengekalan data yang boleh diterima oleh syarikat anda sebelum anda memadam apa-apa!

Lompat ke …

Bagaimana untuk: 
> Muat turun semua data Google anda
> Padam semua aktiviti Google anda
> Berhenti (atau “jeda”) Google dari menyimpan aktiviti anda
Ketahui akibat memotong dan melumpuhkan sejarah carian Google anda
Memadamkan dan melumpuhkan sejarah anda TIDAK menjadikan anda tidak kelihatan dengan Google
Lakukan lebih banyak untuk melindungi privasi internet anda

Apa yang anda lakukan dalam talian ialah perniagaan ANDA-dan anda sahaja

ExpressVPN percaya apa yang anda lakukan di internet adalah peribadi. Tiada siapa yang harus menjaga tabiat apa yang anda lakukan dalam talian-bukan tanpa pengetahuan dan kebenaran anda.

Kecuali anda telah melumpuhkannya, Aktiviti Google telah menyimpan rekod aktiviti carian dan penyemakan imbas anda untuk dekad yang lalu. Ia mengetahui setiap pautan yang anda ikuti, setiap imej yang anda klik pada, dan URL yang anda masukkan dalam bar alamat.

Google menggunakan semua data ini membina profil tentang anda, termasuk umur, jantina, bahasa, dan minat anda, dan menapis hasil carian dan iklan untuk anda berdasarkan profil anda. Cantik pandai, bukan? Tetapi ini juga merupakan pencerobohan yang luar biasa terhadap privasi anda.

Jangan biarkan sejarah carian Google menghantui anda selama-lamanya.

Sandarkan Aktiviti Google anda sebelum anda memadamkan semuanya

Pada April 2015, Google secara senyap mengeluarkan satu ciri yang membolehkan anda memuat turun semua data Google anda. Sekiranya anda berasa sentimental (menghidu), anda mungkin ingin mempertimbangkan memuat turun data carian anda sebelum anda memadamkan dan mematikannya selama-lamanya.

Bagaimana untuk memuat turun dan memadam sejarah carian Google anda dan menghentikan Google daripada menyimpan aktiviti anda

Bagaimana untuk memuat turun semua data Google anda

Google Takeout ciri membolehkan anda memuat turun data dari semua produk Google yang anda gunakan, termasuk sejarah Carian Google anda, Gmail, Kalendar, Chrome, Foto Google, Peta dan banyak lagi. Inilah caranya menggunakan Takeout untuk memuat turun semua data Google anda.

Langkah 1: Pergi ke halaman “Ambil data anda” Google Takeout dan pilih data yang ingin anda muat turun. Secara lalai, semua kotak dipilih. Pilih Seterusnya.

Google

Langkah 2: Pilih format arkib dan kaedah penghantaran anda, kemudian pilih Buat arkib. (Kami terperangkap dengan tetapan lalai.)

Google

Langkah 3: Awak akan menerima pemberitahuan apabila proses pengarsipan selesai. Dalam contoh ini, kami menerima e-mel dengan pautan untuk memuat turun arkib kami.

Google menghantar e-mel dengan pautan untuk memuat turun arkib anda.

Sekarang bahawa anda telah memuat turun arkib data anda, anda sudah bersedia untuk memadamkan sejarah anda.

Bagaimana untuk memadam semua aktiviti Google anda

Gunakan langkah-langkah ini untuk memadamkan data semua aktiviti Google anda, termasuk carian anda, carian video dan sebarang iklan yang anda klik.

Langkah 1: Pergi ke Aktiviti Saya halaman, pilih ellipsis menegak (⋮), kemudian pilih Padam aktiviti oleh.

Menu lungsur ellipsis vertikal Google dengan

Langkah 2: Tukar tarikh dari Hari ini kepada Setiap masa. Pilih Semua produk dari menu lungsur produk, kemudian pilih DELETE.

Skrin hapus arkib Google dengan

Langkah 3: Google akan memberitahu anda bagaimana ia menggunakan data anda untuk menjadikan perkhidmatannya lebih berguna untuk anda. Pilih okey.

Google

Langkah 4: Google akan meminta anda jika anda ingin memadamkan aktiviti anda. Pilih DELETE.

Google

Langkah 5: Skrin anda sekarang harus mengatakan “Tiada aktiviti.”

Google

Tahniah. Anda kini telah memadamkan sejarah carian Google anda. Berikut adalah slaid kosong! Seterusnya: Dapatkan Google untuk menghentikan menyimpan aktiviti anda.

Cara menghentikan (atau “jeda”) Google dari menyimpan aktiviti anda

Google tidak menyediakan cara untuk melumpuhkannya secara kekal daripada menyimpan aktiviti anda, tetapi anda boleh memukulnya jeda. Gunakan langkah ini untuk memukul jeda di Google menyimpan aktiviti anda.

Langkah 1: Pergi ke Kawalan aktiviti halaman, di mana anda akan melihat bahagian untuk “Web & Aktiviti Aplikasi. ” Luncurkan suis ke kiri.

Skrin Web & Aktiviti Google, menyerlahkan bagaimana untuk meluncurkan togol kepada

Langkah 2: Google akan bertanya sama ada anda ingin menjeda Web anda & Aktiviti Apl. Pilih PAUSE.

Google

Langkah 3: Semak untuk melihat sama ada aktiviti anda dijeda. Skrin harus mengatakan “Web & Aktiviti Apl (dijeda) “dan toggle gelongsor sepatutnya menjadi kelabu.

Google

Langkah 4: Jika anda mahu memukul “jeda” di Google yang melakukan aktiviti anda pada SEMUA aplikasi dan perkhidmatan Google yang anda gunakan, luncurkan semua suis pada halaman ini ke kiri.

Baca maklumat penting untuk setiap item dan pilih PAUSE untuk menyelesaikan setiap langkah.

Satu siri skrin aktiviti Google, dengan setiap togol ditetapkan kepada
Misi tercapai! Google tidak akan menyimpan data carian anda lagi.

Ketahui akibat memotong dan melumpuhkan sejarah carian Google anda

Penting untuk memahami akibat memotong sejarah carian Google anda.

Secara lalai, Google memperibadikan hasil carian anda berdasarkan aktiviti carian anda. Jadi, jika anda mencari resipi dan mengklik pautan dari allrecipes.com lebih kerap daripada semua laman web lain, maka Google akan menarafkan allrecipes.com lebih tinggi pada halaman hasil carian setiap kali anda mencari resipi.

Jika anda memadam dan menyahdayakan sejarah anda, hasil carian carian anda akan kembali lebih luas dan kurang khusus kepada anda. Jadi allrecipes.com tidak akan muncul di bahagian atas hasilnya, walaupun ia adalah laman kegemaran anda.

Memadamkan dan melumpuhkan sejarah anda TIDAK menjadikan anda tidak kelihatan dengan Google

Jika anda memadam dan menyahdayakan sejarah anda, anda berada tidak tidak dapat dilihat oleh Google-terutama jika anda mengekalkan akaun Google untuk menggunakan pelbagai aplikasi dan perkhidmatan Google, seperti Gmail dan YouTube.

Realitinya adalah mustahil untuk dilihat oleh Google. Tetapi anda boleh berhemat. Mulakan dengan menghapuskan semua aplikasi dan perkhidmatan Google dari penggunaan web harian anda. Dan gunakan enjin carian yang tidak menjejaki aktiviti carian anda, seperti DuckDuckGo, Ixquick, dan Startpage.

Tetapi jika hati anda ditetapkan sebagai tidak kelihatan kepada Google seperti yang mungkin anda boleh, maka jangan gunakan internet. Pernah. (Walaupun anda perlu melompat ke semak sekiranya kenderaan Google Street View berdekatan.)

melarikan diri dari tahanan di google maps

Terperangkap di Google Street View: Tiada semak yang dilihat untuk lelaki ini untuk menyelam!

Lakukan lebih banyak untuk melindungi privasi internet anda

Sekarang jika anda BENAR-BENAR ingin meningkatkan permainan privasi internet anda, berikut adalah beberapa langkah yang anda boleh ambil.

 1. Gunakan ExpressVPN. Semasa “menjeda” Google Web & Sejarah Apl menghalang Google daripada mengumpul data tentang anda, ia tidak menghalang ISP anda daripada menjejaki apa yang anda lakukan dalam talian dan berpotensi berkongsi dengan syarikat dan kerajaan. Untuk menyembunyikan aktiviti dalam talian anda dari ISP anda, gunakan VPN seperti ExpressVPN.
 2. Gunakan Pelayar Tor. Tor menyembunyikan lokasi dan aktiviti dalam talian anda daripada sesiapa yang melakukan pengawasan rangkaian atau analisis lalu lintas, sehingga kegiatan internet Anda sulit untuk diacak kembali kepada Anda. Ia adalah salah satu taruhan terbaik anda untuk mengekalkan nama tidak tersenarai dalam talian. Untuk memaksimumkan keberkesanan Tor, pastikan anda membaca tip berikut: Ingin Tor berfungsi dengan benar?

Melayari selamat, semua orang!

Declutter kehidupan dalam talian anda

Ingin lebih banyak bantuan dengan menyatakan kehidupan dalam talian anda? Semak panduan ExpressVPN mengenai:

 • Memadamkan sambungan Chrome
 • Memadam Dropbox
 • Memadam akaun Facebook anda
 • Memadam Facebook Messenger
 • Memadam Cari iPhone Saya, Cari iPad Saya, dan Cari Mac saya
 • Memadam akaun Gmail anda
 • Memadam foto Google anda
 • Memadam sejarah pelayaran cakera keras anda
 • Memadam akaun Instagram anda
 • Memadam sejarah Internet Explorer anda
 • Memadam akaun Pokémon Go anda
 • Memadam Safari
 • Memadam akaun Snapchat anda
 • Memadam akaun Tinder anda
 • Memadam akaun Twitter anda
 • Memadam WhatsApp Messenger
 • Memadam akaun Yahoo Mail anda

Imej yang diketengahkan: Thomas Lefebvre / Unsplash (imej telah diubah suai)

Bagaimana untuk memadamkan semua yang Google tahu tentang anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.