Bagaimana untuk memastikan kepelbagaian identiti dan bagaimana mereka mungkin terdedah

Untuk memastikan identiti dalam talian berasingan dari, dan tidak berkaitan dengan, identiti undang-undang, penting untuk memahami pengenal mana yang biasa digunakan untuk menamakan seseorang.

Nama samaran adalah alat privasi yang hebat, tetapi langkah-langkah yang diperlukan untuk melindungi mereka-dan anonimitas anda-berbeza-beza.

Lompat ke …

 • Alamat IP
 • Kuki
 • Cap jari pelayar
 • Metadata dalam dokumen dan imej
 • ID peranti
 • Pemendek URL
 • Hubungan interpersonal
 • Plugin, add-on, pelanjutan, aplikasi
 • Gaya penulisan
 • Phishing, malware, peretasan
 • Pengesahan mesej teks
 • Membuat pembayaran dalam talian
 • Produk penghantaran yang dibeli secara dalam talian
 • Menerima bayaran dalam talian
 • Rekod awam
 • Bagaimana untuk melindungi identiti rahsia anda
 • Dapatkan bantuan dengan selamat

ExpressVPN telah menyusun senarai di mana nama samaran dalam talian mungkin terdedah. Taksiran dalam warna merujuk kepada risiko bahawa individu yang dibiayai secara berteknologi dan berteknologi tinggi boleh menggunakan kaedah untuk menyamaratakan anda.

Alamat IP

Risiko: TINGGI
Rumah anda, telefon bimbit anda, dan pejabat anda semua adalah pengecam unik yang diberikan oleh penyedia perkhidmatan internet anda (ISP). ISP anda mungkin, dari semasa ke semasa, memperuntukkan yang baru, tetapi dalam tempoh yang singkat, dua permintaan dari akaun berasingan di alamat IP yang sama adalah penunjuk yang baik bahawa akaun itu berkaitan.

 • Setiap perkhidmatan dalam talian yang anda berinteraksi akan melihat alamat IP anda

Penyelesaian

Lindungi diri anda dengan VPN, dan tukar lokasi pelayan apabila menukar akaun anda. Secara alternatif (atau bahkan tambahan), gunakan Penyemak Tor Tor dan memulakan litar baru untuk setiap akaun.

Kuki

Risiko: MEDIUM
Kuki adalah fail yang disimpan di komputer anda oleh tapak web yang anda lawati. Kuki mengenal pasti anda ke laman web, membolehkan anda melawatnya tanpa perlu log masuk setiap kali anda memulakan komputer anda.

 • Saluran pengiklanan menggunakan kuki untuk menjejaki sejarah web anda dan memberi anda iklan yang lebih popular

Penyelesaian

Kosongkan semua kuki sebelum menukar akaun, atau buka tetingkap inkognito. Lebih baik lagi, gunakan pelayar yang berbeza untuk setiap identiti. Sekiranya anda menggunakan Penyemak Imbas Tor, anda boleh menutup dan membuka semula penyemak imbas untuk mengosongkan cache semasa menukar akaun.

  Bagaimana untuk memadamkan akaun Gmail anda secara kekal

Cap jari pelayar

Risiko: LOW
Sesetengah iklan dan rangkaian penjejakan tidak mengehadkan diri hanya kepada kuki untuk mengenal pasti pengguna. Teknik yang dikenali sebagai sidik jari pelayar akan membolehkan seseorang dikenal pasti di laman berasingan, walaupun cookies dipadamkan.

Penyelesaian

Jangan sesuaikan pelayar yang digunakan untuk pelbagai identiti, seperti dengan add-ons atau dengan menukar saiz skrin. Pertimbangkan untuk menggunakan penyemak imbas yang berasingan untuk akaun yang berlainan, atau pelayar Tor sedar privasi yang lebih banyak.

Metadata dalam dokumen dan imej

Risiko: TINGGI
Microsoft Word, kamera, dan kebanyakan perisian lain meninggalkan sejumlah besar maklumat, dipanggil metadata, dalam fail anda. Metadata dengan mudah boleh mengenal pasti anda dan boleh memasukkan maklumat seperti versi sistem pengendalian anda, koordinat GPS anda, atau nama anda.

Penyelesaian

Gunakan alat penyingkiran Metadata yang diterangkan di sini untuk metadata semak dari dokumen dan fail sebelum anda memuat naik atau berkongsinya.

Tip Pro: Penyelesaian terdahulu juga boleh dengan mudah diguna dengan menubuhkan akaun pengguna yang berbeza pada komputer anda, atau bahkan dengan menggunakan mesin berasingan-satu untuk setiap akaun.

ID peranti

Risiko: LOW
Kebanyakan peranti, tetapi terutamanya peranti mudah alih, dikenali secara unik melalui ID peranti. Pemaju aplikasi berbilang akan mempunyai akses kepada ID, dan niat mereka sering tidak diketahui.

Di samping itu, setiap kad rangkaian mempunyai pengecam berasingan sendiri, alamat MAC. Apabila anda log masuk ke rangkaian Wi-Fi, alamat MAC anda akan disampaikan kepada penghala dan boleh digunakan untuk memautkan beberapa akaun.

Penyelesaian

Sesetengah sistem operasi, seperti iOS dan TAILS, rawak alamat MAC. Jangan muat turun aplikasi dari sumber yang tidak diketahui, kerana ia boleh digunakan untuk menuai ID peranti anda.

Pemendek URL

Risiko: TINGGI
Pengatur URL bertukar alamat web yang panjang dan besar ke dalam alamat pendek menggunakan peralihan mudah. Pihak ketiga biasanya menjalankan pemindah URL, dan ia agak mudah bagi sesiapa untuk menubuhkan perkhidmatan sedemikian.

Walaupun tidak semua perkhidmatan atau pautan yang pendek adalah berniat jahat, orang menggunakan URL yang dipendekkan untuk mengarahkan anda ke tapak samar, melakukan serangan pancingan data, tempatkan cookies di komputer anda, dan dapatkan maklumat peribadi (seperti versi pelayar, sistem operasi, dan alamat IP anda).

 • Pengendali URL seringkali melanggar sasaran tanpa disyaki, kerana mereka mengarahkan semula ke laman sah setelah serangan dilakukan

Penyelesaian

Jangan klik pada pautan yang dipendekkan tanpa alasan yang baik. Gunakan perkhidmatan seperti unshorten.it untuk melihat URL yang dipendekkan.

Jika pautan tidak dilonggarkan, pencipta pautan asal hanya akan melihat maklumat yang diperolehi daripada perkhidmatan yang tidak disekeliling, dan bukannya maklumat anda. Akan tetapi, mereka akan melihat apabila anda melepaskan pautan tersebut.

Hubungan interpersonal

Risiko: MEDIUM
Siapa yang anda tahu adalah penunjuk siapa anda.

  Apakah Adware?

Apabila berbilang akaun perkhidmatan sembang dicipta dan diberikan akses kepada senarai kenalan, perkhidmatan itu dapat dengan mudah menghubungkan akaun bersama-walaupun alamat ID dan alamat IP adalah berbeza.

Sesetengah platform, seperti Twitter dan Facebook, akan menjadikan maklumat akaun anda tersedia kepada orang lain. Sekiranya anda mengikuti suapan yang sangat serupa dengan dua akaun Twitter, seseorang mungkin dapat menghubungkannya bersama-sama.

Penyelesaian

Berhati-hati dengan akses yang anda benarkan untuk aplikasi. Jangan sekali-kali mencampur kenalan identiti berasingan bersama-sama, dan elakkan menjadikannya tersedia untuk perkhidmatan pihak ketiga.

Plugin, add-on, pelanjutan, aplikasi

Risiko: TINGGI
Berhati-hati dengan pemalam untuk pelayar atau pelanggan e-mel, serta aplikasi yang dibina di atas platform sensitif. Walaupun beberapa sambungan, seperti Privasi Badger, uBlock Origin, atau https di mana-mana boleh membantu melindungi anda, ada yang boleh digunakan untuk anda.

Plugin duduk terus di atas pelanggan e-mel dan penyemak imbas dan boleh membaca e-mel anda, melihat apa yang anda sedang menyemak imbas, dan juga menukar kandungan web.

Penyelesaian

Jangan sekali-kali memasang aplikasi dari sumber yang tidak diketahui, dan hanya gunakan aplikasi yang terkenal dari penyenggara asal. Juga, tinggalkan ujian beta kepada orang lain!

Gaya penulisan

Risiko: MEDIUM
Gaya penulisan anda boleh digunakan untuk mengenal pasti anda. Kekerapan yang anda gunakan perkataan tertentu, emotikon, atau kesilapan ejaan boleh memberi isyarat kepada pembaca anda siapa anda.

Walaupun tidak ada cara yang pasti untuk membuktikan bahawa dua teks datang dari orang yang sama hanya dari gaya, ia mungkin memberikan petua yang cukup untuk memimpin penguntit untuk menjalankan penyiasatan yang lebih teliti.

Penyelesaian

Tulis dalam bahasa yang jelas, konsisten dan gunakan pemeriksa ejaan, elakkan slang.

Phishing, malware, peretasan

Risiko: TINGGI
Tokoh awam, atau mereka yang mempunyai musuh peribadi, mungkin menghadapi ancaman yang meningkat dari pancingan data dan perisian hasad.

Alat perisian boleh dibeli di internet oleh sesiapa sahaja dan disesuaikan untuk pelbagai kegunaan. Alat perisian perengkuh mudah digunakan, dan semakin menjadi sasaran mereka, semakin efisien mereka menjadi.

Penyelesaian

Letakkan pelekat pada kamera anda dan tongkat kabel mati ke bicu mikrofon anda, seperti Mark Zuckerberg. Sentiasa pastikan perisian anda terkini dan berhati-hati di mana anda memasukkan kata laluan, dan pautan yang anda klik.

3 perkara mengenai foto Zuck ini:

Kamera ditutup dengan pita
Jack jack ditutup dengan pita
Pelanggan e-mel adalah Thunderbird pic.twitter.com/vdQlF7RjQt

– Chris Olson (@topherolson) 21 Jun 2016

Pengesahan mesej teks

Risiko: TINGGI
Ia telah menjadi sangat biasa bagi perkhidmatan untuk menuntut nombor telefon daripada pelanggan mereka. Nombor telefon boleh berguna untuk ciri seperti pengesahan dua faktor, tetapi juga akan memudahkan untuk menghubungkan identiti bersama-sama, terutamanya kerana banyak perkhidmatan membenarkan nombor carian-dengan-telefon, atau mungkin merancang untuk memperkenalkan ciri tersebut tidak lama lagi.

  Lindungi privasi kewangan anda dengan Bitcoin: Panduan menyeluruh

Penyelesaian

Gunakan kad tanpa nama, prabayar, kad SIM untuk semua nama samaran anda. Pastikan ia mempunyai keseimbangan yang mencukupi untuk mencegah tamat tempoh.

Membuat pembayaran dalam talian

Risiko: MEDIUM
Banyak perkhidmatan, seperti platform hosting, portal bebas, atau kedai memerlukan pembayaran. Setiap kali anda menggunakan kad kredit atau kad debit anda, peniaga boleh melihat kedua-dua nama sah anda dan nombor kad anda.

Penyelesaian

Dapatkan kad debit prabayar yang boleh anda bawa dengan wang tunai. Setiap identiti anda akan memerlukan kad yang berasingan, kerana menggunakan yang sama untuk berbilang akaun akan menjadikan anda dapat mengenal pasti. Secara alternatif, bayar perkara dalam talian dengan cryptocurrency.

Produk penghantaran yang dibeli secara dalam talian

Risiko: LOW
Jika anda ingin menyimpan lokasi anda, membeli-belah dalam talian rahsia menjadi sukar, terutamanya jika anda tidak boleh mempercayai peniaga dalam talian kerana rekod keselamatan maklumat yang lemah.

Penyelesaian

Gunakan pembeli semula untuk menyembunyikan maklumat daripada peruncit, atau mempunyai produk dihantar ke nama palsu. Pastikan slip pengesahan berguna untuk menerima pakej bagi pihak nama palsu ini, sekiranya seseorang meminta.

Menerima bayaran dalam talian

Risiko: MEDIUM
Anda mungkin bergantung kepada menerima bayaran dan sumbangan melalui akaun palsu.

Mengekalkan akaun kewangan palsu boleh menjadi sukar, dan sementara beberapa penyedia akan membolehkan anda membuka akaun tanpa banyak pengenalan, mereka mungkin pada masa depan membekukan dana anda.

Penyelesaian

Malangnya, kriptografi seperti Bitcoin adalah satu-satunya pilihan anda untuk menerima sumbangan dan bayaran secara bersendirian.

Rekod awam

Risiko: RENDAH
Akses kepada rekod amat berbeza. Bergantung pada negara dan negara yang anda ada, pengundi, rumah, atau pendaftaran kenderaan atau mungkin tersedia secara umum.

Apabila anda memfailkan laporan polis, ia mungkin menjadi dokumen awam, dan akan memasukkan nama dan alamat anda. Jangan risikan melepaskan “perlindungan” anda-walaupun kepada penguatkuasa undang-undang-dan gunakan kotak PO atau reshippers bila-bila masa.

Penyelesaian

Menggabungkan syarikat adalah murah dan beberapa negara dan akan melindungi identiti pemegang saham dan pengarahnya (anda). Anda boleh menggabungkan syarikat untuk menyembunyikan secara sah pemilikan rumah atau kereta anda dari hampir semua orang tetapi pihak berkuasa cukai tempatan anda.

Bagaimana untuk melindungi identiti rahsia anda

 1. Pisahkan akaun anda: Menetapkan akaun pengguna kedua pada komputer anda akan menghalang pencampuran fail, cookies, atau aktiviti lain secara tidak sengaja.
 2. Jangan mengekalkan identiti berganda pada masa yang sama. Untuk perlindungan yang lebih kuat, sediakan setiap identiti pada batang TAILS berasingan, dan mentadbir mereka dari sana.
 3. Pastikan sistem anda sentiasa terkini dan hanya memasang program yang dipercayai dan popular dari sumber rasmi.
 4. Hanya buka pautan yang mencurigakan dalam Pelayar Tor. Gunakan Tor untuk melayari laman web anda sebanyak mungkin. Di samping itu, sentiasa berhubung dengan VPN anda.
 5. Berhati-hati dengan apa yang mengenal pasti maklumat yang anda serahkan. Fikirkan bagaimana data boleh digunakan terhadap anda.

Dapatkan bantuan dengan selamat

 1. Perlu diketahui bahawa organisasi yang pakar dalam membantu mangsa gangguan tidak semestinya pakar dalam keselamatan maklumat.
 2. Mengekalkan nama samaran apabila menghubungi bantuan. Untuk membantu anda dengan cekap, tiada siapa yang perlu tahu siapa identiti sebenar anda.
 3. Perlu diketahui bahawa beberapa saluran komunikasi lebih peribadi daripada yang lain. Menggunakan kad SIM prabayar dan pembekal VoIP dalam talian apabila meletakkan panggilan.
Bagaimana untuk memastikan kepelbagaian identiti dan bagaimana mereka mungkin terdedah
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.