Bagaimana untuk menyimpan barang-barang di Awan dengan selamat

Penyimpanan dalam talian – atau, metafora, “awan “ – datang dalam banyak bentuk dari pelbagai pembekal. Google Drive, Dropbox, dan Microsoft OneDrive adalah antara yang paling popular. Dan sementara perkhidmatan yang mereka tawarkan berbeza, padang asas adalah sama: Kami akan menyimpan fail anda di pelayan kami supaya anda boleh mengaksesnya dari mana-mana peranti, bahkan yang bukan milik anda.

Ini mempunyai banyak kelebihan berbanding cara tradisional menyimpan fail anda secara tempatan, pada mesin atau peranti apa sahaja yang anda gunakan pada masa itu.

Kelebihan awan

  • Sandaran: Ramai pengguna menggunakan storan awan sebagai sandaran sekiranya mereka kehilangan data mereka secara tempatan. Jika komputer riba anda dicuri, anda tidak akan kehilangan fail penting anda.
  • Penyegerakan: Banyak perkhidmatan awan juga menawarkan untuk menyegerakkan fail dan tetapan antara peranti. Jika anda menukar fail pada satu peranti, peranti lain akan dikemas kini dengan sewajarnya.
  • Penyimpanan: Sesetengah pengguna lebih suka menyimpan beberapa fail sahaja di awan untuk membebaskan ruang pada peranti peribadi mereka.
  • Perkongsian: Storan awan membuat perkongsian fail lebih mudah. Daripada menghantar e-mel yang besar kepada rakan dan rakan sekerja anda, anda boleh menghantarnya pautan untuk memuat turun fail dari storan awan.

Semuanya sangat mudah, tetapi menyerahkan data peribadi anda kepada pelayan orang lain dengan jelas menimbulkan kebimbangan privasi. Di sini kami telah menganjurkan beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk menguatkan keselamatan penyimpanan dalam talian anda:

Keselamatan endpoint

Kelemahan penyimpanan cloud yang paling jelas adalah bahawa ia tidak mengambil seorang peretas yang mahir dengan akses kepada sambungan internet anda untuk menyerang fail peribadi anda dari mana saja di dunia. Apa yang diperlukan ialah kata laluan anda.

  Bagaimana untuk memadamkan akaun Tinder anda secara kekal

Gunakan kata laluan yang kuat

Itulah sebabnya kepentingan a kata laluan yang kuat itu hanya anda tahu tidak dapat dilebih-lebihkan. Sekiranya anda tidak dapat menggunakan kata laluan yang lebih sukar daripada 12345678, maka tonton klip Ed Snowden pada Malam Minggu Ini dengan John Oliver untuk kursus kemalangan dalam membuat kata laluan yang tidak dapat dikosongkan dan tidak dapat dilupakan. Anda juga boleh membuat kata laluan yang super kuat dengan Generator Kata Laluan Rawak ExpressVPN.

Gunakan pengurus kata laluan

Sekiranya anda menghadapi masalah mengingati semua kata laluan anda, cuba a pengurus kata laluan. Pengurus kata laluan menyimpan semua kata laluan anda dan “mengunci” mereka di belakang kata laluan utama. Anda hanya perlu mengingati satu kata laluan – kata laluan induk – untuk pengurus kata laluan untuk memaklumkan kelayakan pengguna secara automatik ke laman web dan aplikasi yang dilindungi kata laluan yang anda gunakan setiap hari.

Gunakan pengesahan 2 langkah

Untuk rangsangan keselamatan yang besar, gunakan pengesahan dua langkah (kadangkala dipanggil pengesahan dua faktor). Proses log masuk dua langkah ini menambah lapisan tambahan keselamatan ke akaun awan anda. Di Langkah # 1, anda masukkan kata laluan anda. Di Langkah # 2, kod dihantar ke telefon anda melalui SMS atau mesej suara, yang kemudian anda masuk ke tapak web untuk log masuk. Kod ini hanya boleh digunakan sekali, jadi jika seseorang mendapat tangan pada kata laluan dan kod anda anda telah menggunakannya, mereka akan dikunci daripada akaun anda.

Dengan pengesahan dua faktor penyerang dengan kata laluan anda tidak akan dapat log masuk, ke akaun cloud anda kecuali mereka juga telah mencuri telefon anda. Lihat senarai ini perkhidmatan storan awan yang menawarkan pengesahan dua langkah. Jika penyedia anda tidak disenaraikan, pertimbangkan untuk membuat suis.

Penyimpanan vs penyegerakan

Penyimpanan dan penyegerakan adalah dua fungsi awan yang sangat berguna, tetapi berbahaya untuk mengelirukan mereka. Jika anda menyimpan fail dalam awan supaya anda boleh memadamkannya dari peranti tempatan anda (iaitu, untuk menjimatkan ruang), anda akan memastikan bahawa sebarang fungsi “penyegerakan” perkhidmatan dimatikan. Jika tidak, jika anda memadam fail dari komputer tempatan anda (atau telefon, atau tablet), anda mungkin mendapati fail-fail tersebut dipadam di mana-mana!

  Sejarah Tor yang tidak mungkin

penyegerakan tidak sengaja

#&$ @! Calvin sengaja memadam segala-galanya di mana-mana!

Ini bukannya kelemahan keselamatan, tetapi penting untuk mengetahui keselamatan data peribadi anda. Semak butiran fungsi “penyegerakan” pembekal anda sebelum anda memadamkan fail dari peranti setempat anda.

Betapa selamatnya penyedia storan anda?

Walaupun kata laluan anda benar-benar selamat, penyimpanan dalam talian hanya selamat seperti syarikat yang mengendalikannya. Google, Microsoft, dan Dropbox semuanya dihormati dalam komuniti teknologi, dan walaupun mereka telah mengecam sebarang dasar kerajaan yang membenarkan akses masuk ke dalam perkhidmatan mereka, itu mungkin tidak mencukupi untuk meredakan kebimbangan semua orang.

Bagi yang benar-benar berpaut keselamatan, titik melekat utama dengan perkhidmatan ini adalah mereka penyulitan kunci bersama. Fail-fail boleh disulitkan dalam transit, tetapi ia di-decrypted oleh pelayan yang dikongsi, yang bermaksud bahawa pentadbir pelayan tersebut boleh mengakses fail-fail tersebut jika mereka begitu terpaksa. Tidak mengapa jika anda mempercayai integriti moral setiap pekerja di Google, Microsoft, dan Dropbox, tetapi jika anda tidak … mempertimbangkan model penyimpanan lain yang dipanggil pengetahuan sifar.

“Pengetahuan sifar” adalah istilah yang diperjuangkan oleh SpiderOak, sebuah perkhidmatan awan yang lebih kecil yang mendapat keluhan dari Edward Snowden kerana menjadi lebih berhati-hati dari privasi daripada Dropbox. Tidak seperti kebanyakan pembekal lain, SpiderOak tidak memiliki kunci kepada penyulitan yang melindungi fail penggunanya, yang bermaksud tiada seorang pun di syarikat yang boleh mengakses salah satu daripada mereka walaupun mereka mahu. Penyedia storan awan keselamatan yang lain dengan falsafah sifar pengetahuan adalah Tresorit dan Wuala.

Penyelesaian alternatif

Bagaimana jika anda menyukai idea pengetahuan sifar, tetapi anda tidak mempercayai syarikat yang mendakwa melaksanakannya? Itu masuk ke wilayah paranoia yang serius, tetapi jika anda begitu cenderung, satu penyelesaian alternatif untuk mana-mana perkhidmatan storan awan adalah menyulitkan semua fail anda secara manual sebelum ini memuat naik. Gunakan Utiliti Cakera pada Mac, BitLocker pada Windows, atau VeraCrypt pihak ketiga pada pelbagai platform. Ini memerlukan sedikit masa tambahan di pihak anda, jadi anda akan kehilangan beberapa kemudahan perkhidmatan storan awan semua-dalam-satu, tetapi penting jika anda ingin menjadi 100 peratus pasti bahawa anda adalah satu-satunya dengan keupayaan untuk menyahsulit fail anda.

  Bagaimanakah kunci awam dan kunci peribadi berfungsi?

Akhirnya, jika anda agak berfikiran teknikal, anda juga boleh tuan rumah pelayan awan anda sendiri. OwnCloud adalah perisian sumber terbuka yang bertukar mana-mana pelayan ke dalam perkhidmatan storan awan, iaitu, yang boleh diakses dengan antara muka visual dari mana-mana sahaja. Itu berguna untuk mewujudkan perkhidmatan fail kongsi bersama yang selamat untuk anda dan rakan anda, atau syarikat anda sendiri.

Imej yang dipaparkan: (1) beawolf / Kelab Photo Dollar, (2) BillionPhotos.com / Photo Photo Club

Bagaimana untuk menyimpan barang-barang di Awan dengan selamat
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.