Cara Menyediakan Firewall Anda

Ia adalah internet yang berbahaya dan mengganggu di luar sana. Hacker adalah ancaman kepada kita semua, bukan hanya syarikat besar dan rangkaian kerajaan. Dan web menawarkan bekalan yang tidak terbatas bagi kandungan berbahaya dan masa yang menghisap yang mungkin anda tidak mahu pengguna rangkaian anda melihat.

Firewall adalah jawapan yang sangat berkesan untuk masalah ini. Dan bernasib baik untuk anda, anda mungkin sudah mempunyai satu dibina ke dalam sistem operasi atau penghala internet anda. Inilah caranya untuk menetapkannya.

Firewall perkakasan dan perisian

Secara kebiasaannya, terdapat dua jenis firewall yang anda gunakan.

Firewall kebakaran / Router berasaskan router – Firewall di penghala internet anda adalah firewall perkakasan: ia adalah peranti khusus. Kerana ia duduk di pintu masuk antara internet dan seluruh rangkaian anda, lalu lintas penapisnya biasanya disekat untuk semua orang. Itu menjadikannya sesuai untuk menetapkan peraturan penapis seluruh rangkaian. Ia lebih cekap dan lebih mudah untuk diurus daripada menggunakan firewall berasingan untuk setiap komputer juga. Dengan satu trafik penapisan peranti di gerbang utama anda, anda boleh menyimpan kuasa pengkomputeran dan memudahkan dasar keselamatan anda.

Firewall perisian – Firewall yang dibina ke dalam Windows dan OS X, sudah tentu, perisian. Anda juga boleh mendapatkan perisian firewall pihak ketiga seperti Comodo dan Firewall. Firewall ini hanya boleh menapis trafik ke dan dari komputer yang dipasang pada mereka.

Dengan menggunakan gabungan firewall perkakasan dan perisian pada setiap gerbang rangkaian anda, anda boleh membina dasar keselamatan yang menjaga seluruh rangkaian anda dan komputer tertentu.

Menyediakan firewall penghala anda

Firewall router anda biasanya dikawal dari pelayar anda melalui antara muka web. Semak dokumentasi penghala anda tentang cara mengaksesnya.

Ciri-ciri tipikal yang mungkin anda ingin gunakan termasuk:

Menetapkan tahap keselamatan – Kebanyakan firewall penghala datang dengan pilihan tahap keselamatan. Sebagai piawaian, firewall mungkin menyekat semua sambungan masuk yang tidak diminta, kerana ini mungkin berniat jahat. Anda boleh memilih tahap keselamatan yang lebih tinggi atau lebih rendah mengikut keperluan anda, dan kemudian menyesuaikannya dengan peraturan tambahan.

Penghantaran pelabuhan – Jika anda menggunakan perkhidmatan internet yang membuat sambungan masuk, anda perlu mengetahui nombor port yang digunakan oleh perkhidmatan tersebut dan “pelabuhan ke hadapan” mereka. Contoh tipikal termasuk permainan dalam talian dan perkhidmatan perkongsian p2p.

Penapisan alamat – Sekat akses ke tapak web tertentu untuk semua pengguna rangkaian anda, dengan membuat senarai nama domain yang ingin anda menyaring.

DMZ – “zon demilitarized” adalah kawasan di luar firewall yang boleh anda berikan satu atau lebih peranti kepada. Segala-galanya dalam DMZ boleh menghantar dan menerima apa-apa melalui rangkaian.

Menyediakan firewall komputer anda

Windows, Mac OS X, dan sistem operasi desktop moden yang lain dilengkapi dengan firewall perisian lapisan aplikasi. Seperti firewall perkakasan, ia termasuk tetapan keselamatan standard yang menawarkan perlindungan asas terhadap penggodam dan virus.

Kerana ini adalah firewall lapisan aplikasi, anda juga boleh menggunakannya untuk menetapkan peraturan untuk program tertentu pada komputer anda. Apabila aplikasi baru cuba menggunakan internet untuk kali pertama, firewall OS anda boleh meminta anda untuk membenarkan atau menolak akses.

Walau bagaimanapun, pengguna asas harus ingat bahawa anda tidak perlu mengubah tetapan anda!

Mengkonfigurasi Windows Firewall

  1.   Leret kanan atau titik kanan atas dan cari “firewall,” kemudian buka Windows Firewall
  2.   Gunakan pilihan di sebelah kiri untuk menghidupkan atau mematikan Windows Firewall
  3.   Tetapkan kebenaran untuk program tertentu dengan pilihan “Benarkan aplikasi atau ciri melalui Windows Firewall,”Sekali lagi di sebelah kiri
  4.   Untuk membuka pelabuhan dan menetapkan peraturan, pilih Tetapan lanjutan, kemudian Peraturan Masuk atau Peraturan Keluar, kemudian “Peraturan Baru …” di anak panah kanan. Seorang wizard akan membawa anda melalui proses tersebut.

Mengkonfigurasi firewall aplikasi OS X

  1.   Pilih Keutamaan Sistem dari menu Apple, kemudian Keselamatan. Klik Firewall tab dan kemudian “Hidupkan Firewall” untuk membolehkan firewall.
  2.   Klik Tetapan lanjutan untuk menyesuaikan firewall
  3.   Pilih “Sekat semua sambungan masuk“Untuk menghalang perkhidmatan perkongsian daripada menerima sambungan masuk
  4.   Klik Tambah Permohonan (+) butang untuk membenarkan sambungan masuk untuk aplikasi tertentu. Apl boleh dinafikan akses dengan Buang Apl (-) butang.

Sekarang anda sudah bersedia untuk menetapkan firewall anda untuk menghalang sambungan yang berniat jahat, menghalang akses rangkaian ke laman web yang berbahaya, pelabuhan terbuka yang diperlukan oleh perkhidmatan kegemaran anda, dan mengawal akses internet aplikasi individu. Untuk maklumat yang lebih terperinci, periksa dokumentasi firewall atau halaman bantuan anda.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet ExpressVPN

Cara Menyediakan Firewall Anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.