Cara terbaik untuk menjamin peranti Apple anda

Keselamatan internet bukan hanya untuk desktop anda lagi. Kebanyakan pengguna Apple mengumpul, menyimpan, dan memindahkan data dengan berbilang peranti, terutamanya iPhone, iPad, dan iPod Touch. Nasib baik, ExpressVPN mempunyai aplikasi untuk melindungi sambungan di antara semua peranti tersebut dan seluruh Internet, tetapi berguna untuk mempunyai beberapa teknik tambahan sehingga lengan anda untuk melindungi produk Apple dan data peribadi yang mereka isi.

Baca terus untuk panduan untuk mendapatkan peranti Apple anda.

Apple mendapat punggung anda

Sekiranya anda seorang pelanggan Apple, kebanyakan kerja dalam mengamankan data anda telah dilakukan untuk anda. Dasar privasi Apple tidak ada apa-apa, mendapat 5 daripada 5 bintang dalam tahunan EFF Who Has Your Back? laporan. Apple sangat jelas mengenai sejauh mana ia akan mematuhi permintaan penguatkuasaan undang-undang untuk data pelanggannya, dan secara terang-terangan dalam menolak penahan balik kerajaan kepada produknya.

Terlebih lagi, pada versi terbaru peranti iOS, aplikasi komunikasi lalai (iMessage dan FaceTime) serta aplikasi sandaran iCloud menyulitkan semua data akhir-ke-akhir secara lalai. Itu memberikan peranti Apple satu tahap asas keselamatan yang tepat di luar kotak.

Namun, di bawah adalah beberapa petua mudah untuk mengambil keselamatan mudah alih anda.

Tetapkan kod laluan

Ia mungkin kelihatan jelas, tetapi dengan semua perbualan tentang keselamatan digital, ia mudah dilupakan: kadang-kadang cara yang paling mudah bagi seseorang untuk mencuri data dari telefon anda adalah untuk secara harfiah mencuri telefon anda. Menyediakan kod laluan mengurusnya dengan menghendaki anda memasukkan kod berangka 4 digit untuk mengakses peranti anda (atau jika anda lebih suka, kod berangka yang lebih panjang, atau kod alfa-angka, atau cap jari dengan ID Sentuh).

Tetapi apa yang kebanyakan orang tidak tahu adalah kerana iOS 8, menetapkan kod laluan juga menyulitkan semua data secara automatik pada peranti anda. Ini bermakna walaupun seseorang cuba memintas kod dengan memecahkan telefon anda secara fizikal untuk mengakses memorinya, data di dalamnya masih tidak dapat dibaca *. Bahagian yang terbaik? Kunci penyulitan adalah secara matematik terikat kepada kod laluan yang hanya anda tahu, yang bermaksud walaupun Apple tidak boleh memecahkannya. Jadi jika iPhone anda entah bagaimana mencari jalan ke tangan kerajaan dan mereka mendekati Apple dengan waran untuk menyahsulit telefon anda, Apple tidak dapat mematuhi walaupun mereka mahu. Ia bukan isu politik; ia tidak boleh dikira secara komputasi.

* Ingin kefungsian ini pada desktop Mac atau komputer riba anda? Gunakan FileVault.

Gunakan pengesahan dua langkah

Pengesahan dua langkah adalah alat keselamatan yang hebat yang disediakan oleh perkhidmatan seperti Google dan Dropbox, dan anda boleh mendapatkannya untuk perkhidmatan Apple seperti iCloud dan iTunes juga. Untuk menggunakannya, daftarkan telefon anda (atau peranti lain yang dipercayai) ke Apple ID anda. Kemudian setiap kali anda log masuk dengan Apple ID itu, anda akan diminta kata laluan anda dan kod pengesahan SMS untuk mendapatkan akses. Ini bermakna walaupun penyerang telah mencuri kata laluan Apple ID anda, mereka masih tidak dapat mengakses data iCloud anda atau membeli kandungan iTunes melainkan mereka juga telah mencuri telefon anda secara fizikal dan mencuri kod laluan yang anda tetapkan dalam langkah sebelumnya. Itu lebih daripada cukup untuk menghalang semua tetapi pencuri data paling termotivasi.

Sulitkan sandaran iTunes anda

Sekiranya anda mempunyai kandungan peribadi dalam iTunes anda dan anda membuat sandaran menggunakan iCloud, data tersebut telah disulitkan dengan minimum 128-AES penyulitan (nota: kandungan yang dibeli tidak disulitkan). Tetapi apa yang anda tidak tahu ialah anda boleh menetapkan iTunes untuk menyulitkan salinan tempatan pada iPhone, iPod, atau iPad anda. Untuk berbuat demikian, hubungkan peranti anda ke komputer anda dan pilih "Sulitkan sandaran iPhone / iPad / iPod" dalam anak tetingkap Keutamaan sandaran.

Gunakan Cari iPhone / iPad Saya

Cari iPhone Saya adalah satu lagi alat keselamatan yang hebat untuk peranti iOS anda. Ia amat berguna apabila peranti anda hilang atau dicuri. Untuk menggunakannya, hanya log masuk ke iCloud dari komputer lain. Sekiranya peranti anda hilang di rumah anda di suatu tempat, anda boleh memaksa peranti itu untuk memainkan bunyi untuk mengesannya. Jika peranti anda hilang atau dicuri, anda boleh mencari peranti yang dicuri anda pada peta, menguncinya, atau memadamnya dari jauh. Walaupun peranti anda dimatikan atau tidak disambungkan, apa-apa yang anda lakukan dari Cari iPhone saya akan berkuat kuasa pada masa akan datang peranti akan masuk dalam talian.

Bercakap tentang memadam data pada peranti mudah alih anda *, itu bukan langkah pertama yang buruk jika anda merancang untuk menjual atau memberikan iPhone, iPod, atau iPad anda tidak lama lagi. Ikuti panduan ini untuk mengelap data dari peranti anda sebelum ia meninggalkan tangan anda.

* Untuk memadam data dari desktop atau komputer riba Mac dengan selamat, gunakan pilihan "Secure Empty Trash". Berbanding dengan "Sampah Kosong", yang semata-mata menandakan kawasan di mana data anda disimpan sebagai tersedia untuk digunakan, "Secure Empty Empty" sebenarnya menulis data rawak ke kawasan untuk mencegah pemulihan data. Sekiranya anda mahukan lebih banyak perlindungan, Utiliti Cakera (aplikasi terbina dalam Mac anda) boleh menulis lebih daripada kandungan memori sehingga 7 kali.

Uruskan privasi anda

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, rekod prestasi keselamatan yang mengagumkan Apple bermakna iPhone, iPod, iPad dan Mac anda dilindungi dengan jelas secara lalai, tetapi jika anda sentiasa mengambil berat tentang data peranti anda mungkin menghantar ke dan dari iCloud, iTunes, atau sebarang aplikasi lain pada telefon anda, baca panduan Apple untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara menguruskan tetapan privasi anda.

Baca lebih lanjut panduan privasi dalam talian dari ExpressVPN di sini

Cara terbaik untuk menjamin peranti Apple anda
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.