Panduan pemula kepada Tor

  • Apa itu Tor?
  • Sejarah Tor
  • Bagaimana Kerja Tor
  • Bagaimana Menggunakan Tor
  • Mula Pantas kepada Tor
  • Baca lebih lanjut mengenai Tor

Apa itu Tor?

Tor (asalnya dipanggil Router Bawang kerana ia menyusun trafik anda seperti bawang) adalah rangkaian pelayan percuma, atau 'nod', yang secara rawak mengarahkan trafik internet antara satu sama lain untuk menghancurkan asal-usul data. Penyemak Imbas Tor secara ketara dapat meningkatkan privasi dan tidak mahu dikenali pengguna secara dalam talian. Dalam dokumen dalaman, NSA bahkan merujuk kepada Tor sebagai "raja yang tidak dikenali dengan internet rahsia tinggi, rendah."

foto bawang merah dipotong separuh

Tor adalah pendek untuk "The Onion Router".

Tor sering dilihat negatif oleh akhbar dan agensi penguatkuasaan undang-undang, tetapi ia mempunyai banyak faedah positif. Wartawan dan sumber mereka bergantung padanya untuk berkomunikasi dengan selamat dan tanpa nama, tanpa takut campur tangan kerajaan. Komunikasi yang selamat adalah penting dalam kes pembohongan, seperti wahyu Edward Snowden. Begitu juga, Tor adalah penting untuk penguatkuasaan undang-undang kerana ia membolehkan operasi rahsia dan penyiasatan dalam talian. Tor kini mempunyai kira-kira dua juta pengguna harian di seluruh dunia, kebanyakannya berasal dari Amerika Syarikat, Jerman, dan Rusia.

Anda boleh menggunakan Tor untuk menyembunyikan alamat IP anda, melayari web gelap, dan menjalankan pelayan tanpa nama.

Tor tidak menggantikan VPN anda, kerana ia hanya menamakan penyemakan imbas anda dan beberapa perkhidmatan pilih lain (yang perlu dikonfigurasi secara khusus).

Menyambung ke Tor melalui sambungan VPN adalah cara terbaik untuk mengekalkan privasi dan keselamatan internet anda. Bukan sahaja ia menyembunyikan data penyemakan imbas anda dari syarikat VPN anda, ia juga akan menyembunyikan alamat IP rumah anda dari nod entri Tor.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Tor

skala keadilan

Sejarah Tor yang tidak mungkin

Router Bawang bermula di tempat terakhir yang anda harapkan. Bagaimana Tor menjadi alat anonimitas internet yang popular sekarang ini? Baca sejarah Tor.

bagaimana pekerja berfungsi

Bagaimana Tor benar-benar berfungsi

Tor untuk pemula! Penjelasan yang jelas dan mudah tentang bagaimana Tor mengarahkan lalu lintas anda melalui rangkaian nod untuk melindungi privasi anda. Ketahui cara kerja Tor.

bagaimana untuk menggunakannya

Cara menggunakan Tor untuk melindungi privasi anda

Panduan komprehensif ini akan mengajar anda semua yang anda perlu tahu tentang menggunakan Tor, termasuk menubuhkan proksi, berkongsi fail, dan banyak lagi. Ketahui cara menggunakan Tor sekarang.

tor-browser

Mula cepat ke Tor

Bermula dengan Tor semudah 1-2-3. Ikut panduan permulaan yang cepat ini dan buat sekarang.

baca lebih lanjut tentang perkara ini

Baca lebih lanjut mengenai Tor

Mahu belajar lebih lanjut mengenai Tor? Baca artikel koleksi ExpressVPN di sini.

Kembali ke atas

Panduan pemula kepada Tor
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.