Petua keselamatan mudah alih yang perlu anda ketahui

Anda boleh melakukan apa sahaja dengan telefon pintar dan tablet baru yang mewah. Termasuk mempunyai data anda dicuri.

Yep. IPhone hari ini, iPads, peranti Android, dan Telefon Windows sangat berkuasa dan maju yang memiliki satu seperti mempunyai PC mini di dalam poket anda. Malangnya, ini bermakna mereka membawa kelemahan keselamatan yang sama seperti komputer juga.

Telefon dan tablet juga cukup kecil untuk mencuri dengan mudah. Dan anda sering menyambungkannya ke internet melalui rangkaian 3G, 4G dan Wi-Fi awam. Jadi, anda dapat melihat mengapa langkah mengambil langkah untuk tetap selamat di peranti mudah alih.

Berikut ialah petua yang perlu anda ketahui.

Tetapkan kod laluan

Peranti mudah alih anda mempunyai semua perbualan peribadi, kenalan, dan lebih banyak disimpan di dalamnya. Jika seseorang mencuri – atau walaupun seseorang yang anda kenali mahu mengintip – mereka dapat melihat semua perkara itu dengan mudah. Kecuali anda menguncinya, itu.

Tetapkan peranti anda untuk meminta kod laluan rahsia setiap kali anda mula menggunakannya. Setiap peranti mempunyai tetapan ini, dan mereka boleh menyimpan data peribadi anda dari pencuri atau mata-mata.

Banyak telefon akan membolehkan anda membuka kunci telefon anda dengan cap ibu jari anda atau muka anda. Ini boleh menjadi mudah, tetapi mungkin juga membawa kelemahan keselamatan tambahan, dan ia membolehkan penguatkuasaan undang-undang memaksa anda membuka kunci telefon anda.

Menyulitkan data internet anda

Rangkaian Wi-Fi awam sangat mudah didengarkan. Tidak semua penyedia internet mudah alih boleh dipercayai.

Gunakan perkhidmatan VPN untuk menyulitkan data Internet mudah alih anda dan pastikan ia selamat dari pihak ketiga.

Berhati-hati tentang aplikasi mana yang boleh mengakses data anda

Salah satu perkara hebat tentang mudah alih adalah semua aplikasi yang boleh anda muat turun. Hampir semua orang boleh membuat apl dan meletakkannya di kedai – tetapi apa yang memberitahu anda tentang kualiti dan keselamatan beberapa aplikasinya?

Android, khususnya, dikenali dengan membiarkan aplikasi yang berkaitan dengan internet berjalan di latar belakang, yang kemudiannya boleh mengakses dan memuat naik data seperti lokasi dan foto anda. Selain risiko keselamatan, mereka membuang elaun data bulanan anda!

Gunakan aplikasi yang bereputasi dan semak semula keizinan mereka dengan kerap untuk memastikan mereka hanya mempunyai akses kepada data yang anda harapkan.

Lindungi daripada perisian hasad

Perisian berniat jahat yang mensasarkan peranti mudah alih untuk mencuri data anda semakin meningkat. Malware mudah alih sering disamarkan sebagai klon apl popular dan dipercayai. Ia mungkin akan mencuri kelayakan akaun, memasang aplikasi lain tanpa kebenaran, atau melakukan tindakan lain yang tidak diingini.

Berhati-hati tentang aplikasi yang anda pasang dan yang mempunyai akses ke telefon anda. Jika anda ragu, lakukan tetapan semula kilang untuk mendapatkan kembali sistem operasi telefon anda kepada keadaan asalnya.

Jangan tinggalkan Bluetooth

Apa-apa ciri tambahan boleh menjadi kecacatan keselamatan yang berpotensi, terutamanya jika ia membenarkan sambungan jarak jauh ke telefon anda. Hanya menghidupkan bluetooth apabila anda perlu.
Ia membantu menjimatkan kuasa bateri juga!

Jangan akar peranti anda

Rooting atau jailbreaking telefon anda akan mengalih keluar ciri keselamatan lalai yang membolehkan aplikasi mengakses data peribadi seperti butiran kad SIM anda dan antena yang anda sambungkan ke.

Petua keselamatan mudah alih yang perlu anda ketahui
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.