Tetap Berhubung dan Tidak Terikat Di Luar Negara

Perjalanan perniagaan bermakna anda akan bekerja. Dan tidak ramai profesional yang boleh bekerja dengan baik tanpa akses internet hari ini.

Masalahnya ialah mencari sambungan internet yang boleh dipercayai dan selamat di negara yang anda tidak kenal. Bukan hanya di bandar dan hotel destinasi anda, tetapi dalam perjalanan ke sana dan ke belakang.

Berikut adalah beberapa masalah sambungan biasa setiap pelawat perniagaan menghadapi, dan bagaimana untuk menyelesaikannya.

Melangkah dalam talian pada 40,000 kaki

Penerbangan boleh panjang dan membosankan, terutamanya jika anda pergi ke benua lain. Anda boleh berada di pesawat selama lapan jam atau lebih – jadi anda juga boleh mendapatkan beberapa kerja yang dilakukan.

Pilih syarikat penerbangan yang menyediakan Wi-Fi dalam penerbangan. Kebanyakan syarikat penerbangan Amerika menawarkan penerbangan domestik, dan semakin banyak syarikat penerbangan kini menawarkan laluan antarabangsa. Semak laman web syarikat penerbangan untuk mengetahui dan ingat menggunakan VPN untuk menjamin sambungan anda.

Menyambung di lapangan terbang asing

Sekiranya anda mempunyai penerbangan bersambung, anda mungkin akan menunggu di lapangan terbang asing selama sekurang-kurangnya beberapa jam. Semakin banyak kerja yang anda lakukan di sini, semakin banyak anda boleh berehat kemudian, betul?

Hampir setiap lapangan terbang antarabangsa mempunyai perkhidmatan Wi-Fi berbayar yang boleh anda sambungkan. Sesetengah menawarkan pelan bulanan untuk pelancong perniagaan yang kerap yang membolehkan anda menyambung ke mana-mana tempat hotspot mereka untuk sekitar $ 10. Jadi anda boleh membayar sekali untuk Wi-Fi yang anda boleh gunakan dalam perjalanan ke sana dan kembali.

Bahaya Wi-Fi awam

Sudah tentu, Wi-Fi awam tidak sesuai untuk kegunaan perniagaan. Terutama jika anda menghantar dan menerima dokumen sulit.

Rangkaian Wi-Fi awam diketahui kerana keselamatan mereka yang lemah. Pengguna lain boleh merampas sesi penyemakan imbas anda dan melihat apa yang anda lakukan, atau penyedia Wi-Fi itu sendiri mungkin mengenali aktiviti anda.

Sebagai pengembara perniagaan, anda pasti harus mempertimbangkan menggunakan VPN untuk menyulitkan lalu lintas Internet anda dan menjauhkan mata-mata. Terutama di tanah asing, dan apabila menggunakan rangkaian anda tidak boleh benar-benar amanah.

Caj roaming data yang mahal

Sebaik sahaja anda akhirnya sampai ke tujuan anda, anda boleh menggunakan perkhidmatan roaming data rangkaian mudah alih anda untuk bersambung ke Internet – dan mungkin membayar melalui hidung untuknya. Anda juga boleh bergantung pada Wi-Fi hotel anda, tetapi anda mungkin tidak akan berada di sana yang kerap.

Cara yang murah dan mudah untuk tinggal di luar negara adalah untuk mendapatkan kad SIM prabayar tempatan. Di banyak negara, SIM ini mudah dibeli. Di Eropah, anda boleh mendapatkan data mudah alih 1GB untuk kurang daripada $ 20. Harga dan perkhidmatan jelas berbeza sedikit antara negara.

Menyambungkan telefon dan komputer anda

Bagaimana jika anda mahu menggunakan kedua-dua telefon pintar dan komputer anda, tetapi anda berada di tempat di mana anda hanya boleh menyambung satu peranti pada satu masa – seperti dengan beberapa perkhidmatan Wi-Fi berbayar?

Dalam situasi ini, sentiasa sambungkan telefon anda. Kemudian anda boleh menggunakan Hotspot Peribadi iPhone, atau peranti yang menjalankan Android v2.2 atau yang lebih baru, untuk menambatkan komputer anda ke sambungan yang sama. Dua sambungan untuk harga satu!

Menyimpan fail sulit selamat

Apa saja jenis sambungan yang anda dapat cari di perjalanan perniagaan anda, anda perlu memastikan ia selamat. Ia bukan hanya Wi-Fi yang terdedah kepada pengintipan – 3G dan 4G juga mempunyai lubang keselamatan mereka.

Gunakan VPN pada telefon, tablet dan komputer anda. Semoga syarikat anda mempunyai VPN sendiri. Tetapi jika tidak, pilih salah satu yang pantas, menggunakan enkripsi 256-bit yang terkini menyediakan aplikasi untuk komputer dan telefon anda. Ini satu-satunya cara untuk mengetahui dokumen rahsia anda tetap seperti itu.

Klik di sini untuk kembali ke panduan privasi internet kami

Tetap Berhubung dan Tidak Terikat Di Luar Negara
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.