10 najboljših nasvetov za zasebnost interneta v letu 2018

nasveti za internet in zasebnost

Se vam zdi internetni guru zasebnosti? Kako daleč morate zagotoviti, da ostanete anonimni v spletu? ExpressVPN je zbral seznam desetih nasvetov, ki bi jih moral vsak netizen, ki si misli na zasebnost, pametno poznati (in mu slediti). Prepričajte se o tem seznamu in poglejte, kje ste!

1. Ne pozabite se odjaviti

Odjava iz socialnih medijev in spletnih bančnih računov po njihovi uporabi je kot zaklepanje vhodnih vrat, ko odidete od doma. Hitro in enostavno je in preprečuje neželenim vsiljivcem dostop do vaših osebnih podatkov.

Nekateri menijo, da je samo zapiranje okna, na katerem ste prijavljeni, dovolj, da drugim preprečite dostop do vašega računa. Resnica je, da ste morda še vedno prijavljeni v svoj račun v tej napravi, zato ste izpostavljeni sledenju. Edini način, da se prepričate, je, da se odjavite, ko končate s spletno storitvijo - še posebej, če uporabljate javni stroj ali omrežje.

2. Ne dostopajte do zaupnih računov v javnih omrežjih ali napravah

Razmislite o tem, najbolje je, da sploh ne uporabljate svojih socialnih medijev ali spletnih bančnih računov, ko uporabljate javno omrežje. Veliko takih omrežij rutinsko zbira in pošilja vaše podatke tretjim osebam, lopovska omrežja pa lahko popazijo na vaš promet in gesla ali v napravo vbrizgajo zlonamerno programsko opremo in oglase.

Najboljši način, da se zaščitite pred takšnimi tveganji, je, da se izognete dostopu do svojih družbenih medijev ali spletne banke prek javne povezave ali druge naprave. Če pa morate (ali resnično želite), bi morali ...

3. Uporabite VPN

Povezava naprave z VPN preusmeri ves promet vaše naprave skozi varen in šifriran tunel. To pomeni, da bodo ponudniki internetnih storitev ali sketne stranke, ki poskušajo pokukati v promet svoje naprave, videli le kup nesmiselnih smeti.

Poleg tega vam uporaba VPN omogoča dostop do vsebine, ki je v določenih državah blokirana in vam lahko celo prihrani denar pri nakupovanju. Ko ste povezani z omrežjem VPN, bodo tretje osebe namesto resničnega naslova IP videli samo naslov IP omrežja, s katerim ste povezani. Vse povedano, uporaba VPN bi morala biti standardni postopek za vse oblike uporabe interneta, javne ali ne.

4. Pazite, da službe zahtevajo vaše podatke v zameno za informacije ali nagrade

nekaj posebnegaAli ste res prepričani, da je to vredno vašega e-poštnega naslova in osebnih podatkov?

Običajna je praksa, da podjetja prosijo za vaš e-poštni naslov ali osebne podatke, da "odklenejo" določeno vsebino ali vas vstopijo v natečaj. Navidezno pošiljanje preprostega e-poštnega naslova se morda ne zdi veliko. Resnica je, da tržniki zbirajo vaše podatke za namene neposrednega trženja. Še huje je, da ga pogosto prodajo drugim podjetjem za prihodke.

V prihodnosti se ne pozabite vprašati: Kako koristna je ta vsebina, za katero izmenjam svoj e-poštni naslov? Kako verjetno bom osvojil to nagrado? Verjetno je, da skoraj zagotovo ne boste ničesar osvojili, toda tržnik bo zagotovo pridobil novo vodstvo pri prihodnjem zaslužku. Po potrebi ustvarite nekaj psevdonimnih e-poštnih naslovov. Lahko so prehod na veliko zabavo.

5. Bodite previdni, ko delite svojo lokacijo

Priznajmo si: Vsi trenutno radi delimo našo trenutno lokacijo v spletu. Vzeti dopust in se prijaviti v tistem sanjskem luksuznem letovišču? Čas za prijavo na Facebook (skupaj s predrzno posodobitvijo statusa). Uživate v okusnem bifeju s svojim pomembnim drugim? Zakaj ne bi na Instagramu delili nekaj posnetkov (skupaj z lokacijo restavracije)?

Razumljivo je, da se lahko prijaviš in posnameš, kje si bil. Vendar to tretjim osebam zelo omogoča, da spremljajo vašo točno lokacijo in lahko vodijo do dejanske telesne škode. Za vznemirljiv primer ne glejte dlje kot Pokémon Go, kjer so nesojeni igralci zvabili in zvabili oborožene roparje, ki se pretvarjajo, da ponujajo redke Pokemone.

6. Ne komunicirajte s sumljivimi e-poštnimi sporočili

Tudi če svojega e-poštnega sporočila ne zamenjate za spletno vsebino / nagrade, boste še vedno prejemali občasne ribiške e-pošte ali neželeno pošto. Prva (in edina) stvar, ki jo morate storiti, je brisanje teh e-poštnih sporočil. Če odprete e-poštno sporočilo ali kliknete katero koli povezavo znotraj njega, boste verjetno povabili zlonamerne napade na napravo in osebno zasebnost.

Nadalje, nikoli odgovorite na sumljiva e-poštna sporočila. Morda boste zanje odgovorili in zahtevali, da ga odstranite s poštnega seznama, vendar to ne bo delovalo, tudi pošiljateljem neželene pošte boste potrdili, da je vaš e-poštni naslov res aktiven - verjetno vabi na neuporabna (ali škodljiva) sporočila v prihodnost. Kar zadeva ponudnika e-pošte, odgovarjanje na neželeno pošto pomeni, da so vam ta e-poštna sporočila dejansko koristna, zato je večja verjetnost, da ne bodo več označena kot neželena pošta, ki se premika naprej. Skratka, prezrite in izbrišite vsa e-poštna sporočila v mapi z neželeno pošto in kliknite »poročilo« za vsa neželena sporočila, ki jih vaš ponudnik e-pošte ni opredelil kot take..

7. Uporabite močno geslo

Do zdaj bi morali vsi, ki še vedno uporabljajo gesla QWERTY ali 123456 kot gesla za svoj račun, preklicati dostop do interneta - zaradi lastne zaščite. V času, ko se kibernetski tatovi postajajo pametnejši in uporabljajo bolj zlobne metode, je najmanj, kar lahko storite, da dobite močno geslo.

Za začetek v geslo ne vključujte nobenih osebnih podatkov. Uporabite mešanico številk in črk ter posebnih znakov, v idealnem primeru s pomočjo generatorja naključnih gesel. Če želite iti do konca, razmislite o dvofaktorni avtentikaciji, upraviteljih geslov in programski opremi.

8. Upravljajte piškotke

čokoladni piškotiPiškotki: nekateri za prigrizek, drugi za sledenje

Piškotki: Z mlekom se odlično obnesejo, prihajajo v vseh oblikah in velikostih in se uporabljajo za de anonimizacijo na spletu. Na splošno velja, da spletna mesta uporabljajo piškotke za izdelavo navideznega ID-ja za vas. To omogoča podjetjem, da spremljajo vaše gibanje in vedenje na spletnih straneh in nahranijo ciljno usmerjene oglase, ki so oblikovani tako, da jim prinesejo več prihodka.

Če se želite zaščititi pred piškotki, lahko dobite dodatke za brskalnik, na primer uBlock Origin ali Privacy Badger. Morda boste morda želeli uporabljati zasebni spletni brskalnik.

9. Brskaj anonimno

Ko govorimo o zasebnih spletnih brskalnikih, bi morali uporabljati orodja, ki omogočajo anonimno uporabo spleta. Za brskalnik, ki je odličen za zasebnost, poskusite s Torom (in več informacij o njem lahko preberete tukaj). Če iščete spletno iskanje brez sledenja, uporabite DuckDuckGo (na voljo tudi kot priročna aplikacija). V zvezi s tem upoštevajte skrajšane povezave in jih ne odpirajte, razen če uporabljate zasebni brskalnik, kot je Tor.

Oh, in seveda, ne pozabite uporabiti VPN.

10. Bodite previdni, kaj delite v spletu

Končno si to zapomni ti ste tisti, ki nadzoruje, katere podatke delite na spletu. Če je ne delite, je ne bodo mogli zajeti. V skladu s to idejo:

  • Naredi ne dajte svoj resnični e-poštni naslov za spletna darila ali za spletna mesta, ki bi lahko sodelovala v sumljivem trženju.
  • Naredi ne delite vse osebne podatke na javnih / nezavarovanih strojih in omrežjih.
  • Tudi če uporabljate varno napravo ali omrežje, ne pozabite, da vse, kar delite v spletu, dejansko postane trajno in z njimi lahko delite ali manipulirate brez vaše vednosti. Dober način, da preverite, ali se to dogaja, je občasno Google sam.

Če povzamemo: bodite pametni, bodite zasebni in bodite varni. Zdaj, ko ste prebrali teh deset najboljših nasvetov, kje se nahajate na lestvici znanja o zasebnosti za internet ExpressVPN?

0-2: Novinec
Oprostite, ker sem vam ga prekinila, vendar vaše internetno znanje o zasebnosti preprosto ne pospeši! Začnite slediti tem desetim nasvetom in si oglejte uporabne priročnike o zasebnosti za internet ExpressVPN!

3-5: Novice
Imate osnovno razumevanje internetne zasebnosti, vendar lahko še vedno preveč zaupate spletnim mestom in storitvam. Ne pozabite, da zgornje nasvete vključite v svoje spletne navade in bodite pozorni na druge spletne priložnosti za manipulacijo.

6-8: Pro
Dobro opravljeno! O tem, kako ostati anonimni v spletu, veste več kot večina ljudi! Samo izmislite nekaj nasvetov, ki ste jih zgrešili zgoraj in kmalu boste postali gospodar spletne zasebnosti!

9-10: Maestro
Neverjetno! Ste sprehodna enciklopedija o internetni zasebnosti! Imate še kakšne nasvete, ki bi jim morali slediti vsi? Delite jih v spodnjih komentarjih!

Nekaj ​​posebnega: iqoncept / Deposit Photos
Piškotki: belchonok / Fotografije fotografij

10 najboljših nasvetov za zasebnost interneta v letu 2018
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.