6 iskalnikov, ki zlorabljajo vašo zasebnost (in 3, ki jo dejansko ohranjajo)

iskalniki, ki posegajo v vašo zasebnost

Da bi olajšali vse, je ExpressVPN ocenil devet glavnih iskalnikov, ki temeljijo na tem, kako invazivni so v vašo zasebnost. Šest jih je izstopalo kot grožnja zasebnosti, tri pa so se izkazale za varnejše stave. Ocena temelji na politiki zasebnosti vsakega iskalnika, prisotnosti oglasov in dodatnih storitvah, usmerjenih v zasebnost.

Z naraščanjem sodobnih brskalnikov so iskalniki brezhibno vključeni v našo internetno izkušnjo. Minili so dnevi pisanja besede "www.google.com" - zdaj morate v iskalno vrstico (ali v naslovni vrstici v mnogih primerih vnesti poizvedbo) in prišli bodo rezultati.

Zaradi te racionalizirane izkušnje manj verjetno kritično razmišljamo o tem, katere iskalnike uporabljamo. V Chromu? Seveda, Google bo. Internet Explorer? Odpelji me Bing!

Težava tega laissez-faire stališča je, da ima pomemben vpliv na izkušnje s spletom. Ne le, da se iskalniki razlikujejo v svojih algoritmih, kar vpliva na rezultate iskanja, temveč imajo tudi radikalno drugačne politike zasebnosti. Glede na to, s kom iščete, lahko naključna dejstva o sebi postavite v prodajo.

Seznam porednih

Google

Obseg zbiranja podatkov: Ogromno (ne pozabite, Google vam sledi na YouTubu)
Oglasi: Da
Upoštevajte značilnosti: Verjetno ve vse o tebi * zloveški smeh *

Google je morda najbolj priljubljen iskalnik okrog - v letu 2014 je gostil 67,5% vseh iskanj v ZDA - vendar gre za strašno izbiro pri zasebnosti.

Ker politika zasebnosti iskalnika obvešča obiskovalce, Google sledi skoraj vse, vključno z vašimi iskalnimi poizvedbami, IP naslovom, telefonsko številko, nastavitvami strojne opreme in še več!

Po Googlovem mnenju je vse to zbiranje podatkov v korist uporabnikov:

"Zbiramo informacije za zagotavljanje boljših storitev za vse naše uporabnike - od ugotovitve osnovnih stvari, kot je jezik, ki ga govorite, do bolj zapletenih stvari, kot so tisti, ki se vam zdijo najbolj uporabni, ljudje, ki so vam najbolj pomembni v spletu ali kateri YouTubovi videoposnetki, ki so vam morda všeč. "

Če vas zaradi te stopnje vsiljivosti vznemirja, se ne bojite: Google lahko vedno pozabi na vas. Google lahko tudi v prihodnje preprečite, da bi poznal vaše podatke o lokaciji, tako da uporabite razširitev VPN v Chromu.

Ko počistite skrilavce, boste morda želeli preveriti tudi eno od možnosti iskalnika na seznamu Nice.

Yahoo

Obseg zbiranja podatkov: Velika
Oglasi: Da
Upoštevajte značilnosti: Njegov povezan sistem e-pošte je bil pred kratkim zlomljen

Zadeve Yahoo v zadnjem času niso bile dobre, kaj pa z razkritjem, da je bilo zmešanih približno 500 milijonov Yahoo Mail računov. Samo ta dogodek je mnoge zasebnike, ki razmišljajo o zasebnosti, odvrnil od podjetja.

Iskalniku Yahoo ni ničesar, o čemer bi lahko pisali doma (napaja ga Bing), vendar ima upravitelja zanimanja za oglase, s katerim lahko Yahooju ustavite prilagajanje oglasov, ki jih vidite. Ne zaustavi prikazovanja oglasov, vendar je izkušnja z brskanjem vsaj nekoliko zalezovalna.

Bing

Obseg zbiranja podatkov: Velika
Oglasi: Da
Upoštevajte značilnosti: O vas ve skoraj toliko kot Google

Drugi najbolj priljubljen iskalnik v ZDA (delno zato, ker "pooblašča" druge iskalnike) Bing beleži tudi vaše iskalne poizvedbe in druge ustrezne podatke. Ker pa ni integriran s toliko priljubljenimi platformami kot Google (kot je YouTube), bi ga bilo mogoče videti kot nekoliko manj vsiljivega.

To še vedno ne govori veliko. Obisk strani zasebnosti družbe Bing nariše podrobno sliko vseh čudovitih stvari, ki jih delite med iskanjem:

»Ko izvedete iskanje ali uporabite funkcijo izkušnje z Bingom, ki vključuje iskanje ali vnos ukaza v vašem imenu, bo Microsoft zbral iskalne ali ukaze, ki jih navedete, skupaj z vašim IP naslovom, lokacijo, edinstvene identifikatorje, ki jih vsebujejo naši piškotki, čas in datum vašega iskanja ter konfiguracijo brskalnika. "

To je vse, kar je nekaj dokaj prepoznavnih neopredeljivih informacij.

AOL

Obseg zbiranja podatkov: Velika
Oglasi: Da
Upoštevajte značilnosti: Napolnjena z nostalgijo za vsakogar na spletu v 90. letih

AOL (včasih napisan kot Aol.) Je podoben Yahooju, saj ga "poganja Bing". Podobno kot njegov vijolični tekmec je podoben tudi po tem, da se je spopadel z lastnim škandalom o zasebnosti: Leta 2006 je podjetje objavilo zgodovino iskanja 650.000 uporabnikov.

Frustrirajoče je, da je AOL-ova stran o zasebnosti veliko manj podrobna kot strani drugih spletnih iskalnikov. Namesto da vam naštejemo seznam natančnih podatkov, ki jih zbira, stran opomni: »Zbiramo in prejemamo podatke o vas in vaši napravi, ko nam jih neposredno posredujete, ko uporabljate naše storitve in iz nekaterih drugih virov. "Ni dodatnih povezav za nadaljnje razlago, nobenih prijetnih opomb.

V bistvu uporabite AOL na tveganju za zasebnost.

Vprašaj

Obseg zbiranja podatkov: Velika
Oglasi: Da
Upoštevajte značilnosti: Orodna vrstica za iskanje je pogosto skupaj z drugo programsko opremo, ki se je je težko znebiti

Ask (znan kot Ask Jeeves v drugem življenju) se je v svoji 20-letni obstoj spopadel s svojo identiteto. Včasih mesto za vprašanja in odgovore, včasih čisto iskanje, se v zadnjem času po količini sliši na zadnji delček.

K sreči je mnogo preprostejši kot AOL, ko govorimo o tem, katere informacije zbira, vključno z "geografsko lokacijo vaše mobilne naprave (določeno geografsko lokacijo, če ste omogočili zbiranje teh podatkov ali splošno splošno geografsko lokacijo)." Pomirjujoče stvari.

Kar pa Ask nekoliko otežuje, pa je njegova občasna vloga "ugrabitelja brskalnika". Včasih, ko aplikacijo naložite iz interneta, se bo združila v "koristno" Orodno vrstico za iskanje vprašanj, ki jo boste namestili, ker niste prebral sem pogoje, ko ste slepo kliknili »Sprejmi, sprejmi, sprejmi ...« Rezultat: Vprašanje postane vaš samodejni iskalnik v vseh brskalnikih.

Tudi če takšne prakse same po sebi niso zlonamerna programska oprema, so še vedno lahko zelo nadležne, še posebej glede na vse podatke, ki jih vpraša, nenadoma lahko pridejo v poštev.

Lycos

Obseg zbiranja podatkov: Velika
Oglasi: Da
Upoštevajte značilnosti: Še vedno je naokoli

Lycos je že od Dotcom Bubble doživel številne iteracije in je bil celo viden, da bi poskušal odnesti znamko nosljivih izdelkov. Bo ta nova inkarnacija delovala? Ti si sodnik.

Tako kot drugi iskalniki na porednem seznamu tudi Lycos zbira veliko podatkov, vključno z vašim IP, brskalnikom in platformo. Ponavadi je, da zbira "skupne iskalne izraze", kar vsaj kaže, da posamezna iskanja niso vezana na vaš IP (upamo).

Lep seznam

Ixquick

Obseg zbiranja podatkov: Neobstoječe
Oglasi: Ne
Upoštevajte značilnosti: Odprite rezultate iskanja s proxy storitvijo

ExpressVPN Ixquicku ni tujec. Iskalnik se že od leta 1998 ukvarja z zasebnostjo in kljub počasnejšim hitrostim nalaganja kot druge storitve ponuja razmeroma močne rezultate.

Ena od lastnosti, ki Ixquick loči je ta, da daje uporabnikom možnost odpiranja rezultatov iskanja v oknu proxyja, s čimer jim omogoča anonimni ogled strani. Časi obremenitve pa so lahko dokaj počasni, zato morda ne bodo praktični za tiste, ki so na roki.

Ixquick uporablja pomirjujoč pristop k zasebnosti. Spletno mesto razglaša: "Imate pravico do zasebnosti" in "Edina prava rešitev je hitro brisanje vaših podatkov ali njihovo shranjevanje za začetek."

ExpressVPN se v celoti strinja.

StartPage

Obseg zbiranja podatkov: Neobstoječe
Oglasi: Da
Upoštevajte značilnosti: Delovanje Googla brez kršitve zasebnosti

StartPage je del Ixquicka, ki poizveduje o Googlu in v bistvu deluje kot medsebojno. To pomeni, da dobite vso moč iskanja v Googlu, zmanjšane za razkritje vaših osebnih podatkov. Edina slaba stran je, da še vedno dobivate oglase, vendar vsaj niso namenjeni vam.

StartPage, tako kot Ixquick, ponuja možnost proxy za raziskovanje rezultatov iskanja. Vendar je še vedno nekoliko počasen in včasih povzroči napake pri prikazu strani.

Še ena velika stvar o StartPageu? V letu 2009 je prenehal snemati IP-naslove uporabnikov.

DuckDuckGo

Obseg zbiranja podatkov: Neobstoječe
Oglasi: Ne
Upoštevajte značilnosti: Ponuja storitev Tor (3g2upl4pq6kufc4m.onion)

ExpressVPN je predhodno pregledal DuckDuckGo in ga vzljubil. Ne zbira vašega naslova IP ali drugih informacij, ampak beleži iskanje - le združi jih, ne da bi jih povezal z drugimi podatki.

DuckDuckGo je edinstven tudi po tem, da ponuja storitev čebule. Ta lastnost, skupaj s hitrostjo, je izvrstna izbira.

Seveda se algoritem DuckDuckGo odloči za množice, ki jih zbirajo podjetja. Iskanje po trenutnih ameriških predsedniških volitvah v kategoriji »Novice« je članke Wikipedije postavilo kot prva dva zadetka, zato se prepričajte, da boste želeli še več raznolikega seznama..

~

Ali uporabljate katerega od zgoraj naštetih iskalnikov? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Ne pozabite, da lahko vedno uporabite VPN, da skrijete svoj naslov IP, vendar to ne bo zaustavilo iskalnikov, da bi snemali druge podatke o iskanju ali vašem računalniku!

Predstavljena slika: Pixabay

6 iskalnikov, ki zlorabljajo vašo zasebnost (in 3, ki jo dejansko ohranjajo)
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.