Kaj se bo z zasebnostjo interneta zgodilo v prihodnosti?

Ponastavitev slikovnega ključavnice

Na žalost smo dosegli točko, ko internet ne deluje pravilno, razen če žrtvujemo nekaj svoje zasebnosti. Vse, od Twitterja do mobilnih telefonov, želi dostop do naših osebnih podatkov, lokacije GPS in še več.

Za večino od nas je, kako podjetja hranijo in uporabljajo naše podatke, večinoma skrivnost. Obstajajo nenehne zgodbe o ukradenih informacijah za potrošnike, vendar jih še vedno, po svoji volji, dajemo, ker so alternativa storitve v oblaku in socialna omrežja, ki nas zaklenejo.

Če se je internetna zasebnost v današnjem času že tako zelo poslabšala, kakšne bodo stvari v prihodnosti?

Internet stvari bi lahko vse vaše življenje postavil na splet

Odgovor je odvisen od tega, kako se razvija internet v prihodnosti. Eden od trendov, ki naj bi spremenil pokrajino, je povečanje neračunalniških naprav, ki uporabljajo internet za povezavo z oblačnimi storitvami.

Internet stvari (IoT) naj bi na spletu prinesel vse, od pralnih strojev do medicinskih vsadkov. Ena od prednosti teh pametnih predmetov je, da jih bomo lahko upravljali na daljavo. Kmalu bomo z aplikacijo lahko nadzirali vse v svojih domovih.

Pametni predmeti, kot je ta, pa temeljijo na pošiljanju informacij o naših dejavnostih ponudnikom storitev. Ko bo večina naprav na spletu, bo tudi vse naše življenje.

Starost velikih podatkov

Osebni podatki, ki jih zbirajo podjetja, kot sta Facebook in Google, pa tudi številna druga so že privedli do oblikovanja množičnih in strukturiranih baz podatkov o navadah strank. Ti veliki podatki se že uporabljajo za vplivanje na to, kako podjetja ciljajo na kupce in oblikovanje novih izdelkov.

Količina podatkov v svetu raste neverjetno hitro - 90% svetovnih podatkov je bilo ustvarjenih v zadnjih dveh letih. Trenutno vsak dan nastane 2,5 ekbabajta (2,5 milijarde GB) podatkov.

Večina teh podatkov je o nas in tem, kar počnemo na spletu. Ko se podatki hitro povečujejo, si predstavljajte, koliko jih bo čez deset let!

Golobarji po vzorcih vedenja

Pomemben način, kako podjetja že uporabljajo velike podatke, je iskanje vzorcev v našem vedenju. Ti vzorci se uporabljajo za napovedovanje našega prihodnjega vedenja, predpostavke o tem, kdo smo in učinkovitejšega prodajanja.

New York Times je poročal, da trgovci na drobno in posojilodajalci že uporabljajo podatke o preteklih nakupih, da napovedo, kateri kupci bodo verjetno pravočasno odplačali. En kanadski trgovec je ugotovil, da so kupci, ki so kupili prvovrstno ptičje seme, zelo verjetno pravočasno izvršili plačila. Kupci, ki so kupili avtomobilske dodatke v obliki lobanje, so bolj verjetno zamudili plačila.

Škoda, da so bili vsi kupci, ki ustrezajo temu vzorcu, zavrnjeni zaradi dobroimetja v trgovini - četudi so bili novi vlagatelji, ki v preteklosti niso zamudili plačil.

Napovedovanje prihodnosti

Trend je, da z več napravami delimo več podatkov o sebi. Internet stvari se bo še povečal, zato se razvijajo tudi metode za organiziranje in analiziranje velikih podatkov.

S toliko podatki o naših navadah, ki so jim na voljo, bi internetna podjetja lahko kmalu vedela več o nas, kot vemo o sebi - vključno s tem, kaj bomo naredili naprej.

Kaj se bo z zasebnostjo interneta zgodilo v prihodnosti?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.