Kako narediti svoje fotografije bolj zasebne v družabnih medijih

Ikona se pogosto uporablja za prikaz galerije slik, z ikono pa se pogosto uporablja za prikaz ključavnice v položaju, kjer se običajno pojavljajo obvestila (spodaj desno).

“Slika je vredna tisoč besed,” tako pravi stara poslovica. Danes imajo skoraj vse fotografije, posnete v digitalni in večji kakovosti, več informacij kot kdajkoli prej.

Iz fotografij lahko izberemo veliko po nominalni vrednosti: kdo je v njej, kaj se dogaja in kje. Toda s fotografijami, posnetimi z višjo ločljivostjo, in na napravah, ki spremljajo vašo lokacijo, lahko ljudje izvejo več o vaši fotografiji – in vi -, kot bi jih morda želeli.

Kaj lahko ljudje ugotovijo iz vaših fotografij?

Lani smo pisali o podatkovnem eksperimentu, v katerem so milijone slik mačk na spletnih mestih gostovanja, kot sta Twitpic in Instagram, pripeli na zemljevid skupaj z lokacijo vsake mačke, določeno glede na koordinate zemljepisne širine in dolžine v metapodatkih fotografij. Če je to mogoče z mačkami, lahko to storite tudi z ljudmi.

Ko so v aplikaciji za fotoaparat ali kamero vklopljene vaše nastavitve za geografsko označevanje, bodo fotografije, ki jih boste posneli, imele podatki o lokaciji vključeni v njihove metapodatke, vse do natančne zemljepisne širine in dolžine. Vsakdo, ki ima dostop do vaših fotografij, lahko z majhnimi težavami pridobi metapodatke in lahko ugotovi, kje ste bili, ko ste fotografirali.

In ker je kakovost fotografij z vsakim novim modelom telefona vedno jasnejša, je naloga kraje biometričnih podatkov nekoliko lažja, zlasti ko gre za vaše prstne odtise. Primerov kraje identitete s pomočjo fotografij prstov praktično ni, v teoriji pa bi lahko nekdo s sliko vašega prstnega odtisa prodrl v telefon, ki je uporabljal preverjanje pristnosti prstnih odtisov.

  Google uporablja Gmail za sledenje vaših nakupov. Nihče ne ve, zakaj.

Nazadnje, in morda najbolj zaskrbljujoče, je zalezovalec nekoč skozi odsev v svojih očeh našel dom slavne in jo napadel. Čeprav je to neverjetno redko, je še vedno primer, kako lahko fotografije na najbolj nepričakovane načine dajo informacije.

Oktober je mesec zavedanja o kibernetski varnosti, zakaj si ne vzamete pet minut, da posnamete svoje spletne slike?

Kako narediti svoje fotografije bolj zasebne

1. Stisnite metapodatke

Vsaka fotografija, posneta v vaši napravi, vsebuje podatke izmenljive datoteke slikovnih datotek (EXIF), ki določa oblikovanje fotografije in druge podrobnosti slike, na primer podatke o lokaciji.

Najlažji način za odstranjevanje teh metapodatkov je onemogočanje geotagiranja v napravah, da preprečite njihovo sledenje na prvem mestu (iOS, Android).

Če imajo vaše fotografije pritrjene podatke o lokaciji, jih lahko odstranite za nazaj prek brezplačnih in odprtokodnih programov. Če fotografije shranjujete na Googlovih fotografijah, lahko lokacijo odstranite tako, da preprosto pritisnete preklopnik v njegovih nastavitvah.

Preberite več o tem, zakaj morate odstraniti metapodatke.

2. Omogočite težji dostop do svojih fotografij

Če so vaše fotografije že naložene v spletu in jih ne želite sneti, lahko omejite, kdo lahko do njih dostopa. Preglejte nastavitve zasebnosti svojih računov in albumov, v katere naložite, in omejite dostop do tistih, ki jih nočejo vsi videti. Začnite s spreminjanjem nastavitev zasebnosti na Facebooku, Instagramu in Twitterju.

3. Ne objavljajte občutljivih fotografij ali jih v celoti odstranite

Preden naložite fotografijo, si privoščite sekundo in si oglejte informacije, ki so na fotografiji, od podatkov o lokaciji in oseb na fotografijah do prepoznavnih podatkov (na primer, vaš #boardingpass). Ali želite, da te informacije vedo vsi, ki vas spremljajo?

Zmanjšanje fotografij z občutljivimi informacijami, če jih ne odstranite, lahko tudi zmanjša možnosti, da nekdo ugotovi, kje ste. Morda je to težava, toda edini način, kako učinkovito preprečiti, da vas ljudje bolj spremljajo, kot želite, je prenehati objavljati ali odstranjevati fotografije ali privatizirati že javne fotografije.

  Last minute zasebnost navdihnjena božična darila, ki jih lahko kupite na bencinski črpalki

Odstranite, omejite in zmanjšajte

Odstranjevanje metapodatkov o lokaciji, omejitev dostopa do vašega računa in zmanjšanje števila fotografij, ki jih objavljate v svojih računih, je dobra praksa za vse, ki želijo prevzeti večji nadzor nad tem, kdo lahko vidi, kaj objavljajo v spletu, in informacije, ki so shranjene v metapodatkih.

Kako narediti svoje fotografije bolj zasebne v družabnih medijih
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.