Kalifornijski zakon o zasebnosti potrošnikov (CCPA) je namenjen varovanju podatkov uporabnikov. Ali to?

Obris Kalifornije v zlatem ključavnici.

To je velik račun, na katerega smo dobili zelo malo pozornosti.

Kalifornijski zakonodajalci so pred kratkim sprejeli, kar bi lahko postalo edini najbolj celovit zakon o zasebnosti podatkov v ZDA. 28. junija je guverner Jerry Brown podpisal zakon, katerega namen je popolna reforma, kako podjetja zbirajo in delijo uporabniške podatke v Kaliforniji.

Kalifornijski zakon o zasebnosti potrošnikov iz leta 2018 (CCPA) je neposreden rezultat glasnega nasprotovanja nedavnim škandalom z zasebnostjo po vsej državi in ​​namerava celotno industrijo rudarjenja podatkov obrniti na glavo.

Kako deluje novi kalifornijski zakon o zasebnosti

V skladu s CCPA imajo prebivalci Kalifornije več nadzora nad svojimi spletnimi informacijami in načinom njihove skupne rabe. Zakon podobno kot deluje splošna evropska uredba o varstvu podatkov (GDPR), zakon daje Kalifornijcem večjo moč nad njihovimi osebnimi podatki in pravico, da so pozabljeni.

Čeprav je zakon še vedno odprt za spremembe, so nekateri največji zaščiti potrošnikov:

  • Pravica vedeti, katere osebne podatke se zbirajo, v katere namene in s katerimi tretjimi osebami se delijo podatki.
  • Sposobnost „izključiti se“ iz prakse rudarjenja podatkov, če potrošniki ne želijo, da se njihove informacije delijo. Podjetja ne morejo preplačati ali kaznovati kupcev za to, vendar lahko vseeno ponudijo spodbude potrošnikom, ki se odločijo za zbiranje svojih informacij.
  • Možnost, da od podjetij zahtevajo, da izbrišejo podatke o strankah: Podjetja bodo v skladu z višjimi standardi opozorila kupce in ustrezno ukrepala v primeru kršitve podatkov..

CCPA si lahko v celoti preberete tukaj.

Težava z "osebnimi podatki"

Čeprav se spremembe na papirju lahko slišijo veliko, se lahko njihovo izvajanje izkaže za bolj zahtevno. Ena od možnih pomanjkljivosti v zakonodaji je njena široka opredelitev osebnih podatkov. CCPA ima izjemno široko mrežo, na kateri so zajete informacije. V času objave to vključuje podatke o geolokaciji, biometrične identifikatorje, zgodovino brskanja in drugo.

Druga predvidljiva težava je v tem, kako bodo urejene tovrstne informacije. Medtem ko zakon lokalnim organom pregona omogoča, da "kaznujejo" podjetja, ki niso v skladu, velja le za prebivalce Kalifornije. Seveda to ustvarja zmedo, ko gre za digitalni prostor, kjer je večina spletnih mest in omrežij sestavljena iz kopice uporabnikov z vsega sveta..

Za dokaz ne glejte dlje od evropskega GDPR, kjer se podjetja trudijo slediti različnim pravilom in predpisom za več držav.

Kako je nastala CCPA

Za razliko od nekaterih drugih zveznih držav Kalifornija javnosti omogoča, da predlaga glasovalne ukrepe za spremembo zakona z glasovanjem po vsej državi. Dejansko je CCPA sploh nastala zaradi naraščajočih nemirov in jeze zaradi prebivalstva Kalifornije.

Predlog zakona sega v kalifornijski investitor nepremičnin Alastair Mactaggart, ki je z lastnimi sredstvi financiral ozaveščevalno kampanjo, ki je poudarila pomen zasebnosti podatkov.

Pobuda Mactaggart je predlagala drastično zakonodajo, ki bi močno omejila, kako so podjetja shranila, delila in profitirala od uporabniških podatkov. Seveda se je Silicijeva dolina borila z zobmi in nohti, da bi preprečila, da bi se njegova kampanja zavlekla, a pobuda je bila tako priljubljena, da se je kmalu znašla priklenjena na glasovnico za november.

Kalifornijski zakonodajalci so se odločili, da so se številni škandali z zasebnostjo (gledamo vas, Zuckerberg), odločili: bodisi potrdijo glasovalni ukrep bodisi izoblikujejo rahlo zamaknjeno različico svoje lastne različice.

Državna zakonodaja je morda odločila, da se bo odzvala na najnovejše evropske zakone o podatkih, razen da bi pripravila osnutek zakona o zasebnosti potrošnikov v Kaliforniji leta 2018.

V Kaliforniji zaupamo?

Z aktom, ki je zdaj podpisan v zakon, je najpomembnejše vprašanje, ali bodo preostale ZDA kmalu sledile temu in kako bodo podjetja, kot sta Facebook in Twitter - ali, kar je še pomembneje, ponudniki internetnih storitev, kot sta Comcast in Verizon - ravnala v skladu z razdrobljenimi pravili in predpisi. za različne ameriške zvezne države.

V času, ko je zasebnost uporabnikov ves čas nizka in se nevtralnost omrežij drži za vsako na videz koherentno podobnost z internetom, bi lahko CCPA na mnogih straneh postala velik trn.

Ko bo zakon začel veljati 1. januarja 2020, imajo podjetja dve leti časa, da se pripravijo nanj; ali bodo uporabili ta čas za prilagajanje ali se še naprej borili proti njegovim določbam, še ni videti.

Ne glede na to, kako se zakon oblikuje, lahko prevzamete nadzor nad svojimi osebnimi podatki in razveljavite svojo pravico, da ostanete anonimni z ExpressVPN.

Kalifornijski zakon o zasebnosti potrošnikov (CCPA) je namenjen varovanju podatkov uporabnikov. Ali to?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.