Niti škandal ne bo preprečil, da bi Facebook zbiral vaše podatke

Ikona palca navzdol s Facebooka

Novice o vlogi Facebooka v zbirki milijonov uporabniških profilov Cambridge Analytica, ki vodijo do splošnih volitev v ZDA leta 2016, naslika zaskrbljujočo sliko, kako se lahko informacije uporabijo za ciljanje na posameznike.

Med ogorčenjem so Facebookova prizadevanja za zbiranje podatkov znova postavila v središče pozornosti, in kot lahko pričakuje cinični bralec, se je izkazalo, da so našli še več načinov za črpanje podatkov od vas.

Facebookovo stalno zbiranje podatkov

Količina podatkov, ki jih Facebook zbira, je že dovolj zaskrbljujoča - od vsake interakcije, ki ste jo imeli v omrežju, do vsake fotografije, ki ste jo kdaj prenesli (in celo izbrisali). Toda njihove metode so v zadnjem času postale bolj vznemirjajoče, s pomočjo fasade varnosti in zasebnosti pa so potiskale aplikacije in funkcije, ki spodkopavajo same stvari, ki so zgrajene za zaščito.

V skoraj pričakovanem premiku k nedavnemu izzivu je Facebook svoja prva načela o zasebnosti objavil januarja. Načela začrtajo nadzor, ki ga imajo uporabniki nad svojimi informacijami, in Facebook je odtlej začel izvajati funkcije in aplikacije za promocijo te ideje, kot so bolj varno označevanje fotografij in celo lasten VPN.

Ta prizadevanja za prepričanje ljudi, da Facebook ščiti zasebnost in varnost svojih uporabnikov, so spektakularno padla, vendar to ni ustavilo Facebooka, da se drži večine.

V tem spletnem dnevniku ExpressVPN razčleni tri nove aplikacije in funkcije, za katere Facebook pravi, da bodo vaši podatki ostali varni in zasebni, v resnici pa, zbrati še več informacij o vas.

1. Facebook aplikacije Onavo zbirajo vaše podatke, tudi če ne uporabljate Facebooka

Onavo je Facebook pridobil leta 2013, in sicer zaradi programske opreme, ki optimizira porabo podatkov v mobilnih napravah in zagotavlja analitične storitve za mobilne aplikacije. Obe aplikaciji zahtevata varnost vašega telefona, vendar tega ne počneta. Namesto tega aplikacije pošljejo vse podatke, ki gredo skozi njih, na Facebook.

Onavo Protect - Varnost VPN

Februarja so uporabniki Facebooka v svojih aplikacijah videli novo postavko menija z imenom "Zaščiti", ki vas bo ob pritisku na vas preusmerila na aplikacijo: Onavo Protect - VPN Security. Aplikacija obljublja, da bo "varovala vaše podatke med brskanjem in deljenjem informacij v spletu", tako da bo zagotovila povezavo z internetom.
Ko uporabljate Onavo Protect, se podatki, ki gredo skozi njega - na primer uporaba Wi-Fi in mobilnih podatkov, uporaba vaše aplikacije in tudi ko je zaslon vklopljen ali izklopljen - spremljajo, beležijo in pošljejo nazaj v Onavo in razširitev, Facebook.

Njihova politika o zasebnosti določa:

"Informacije, ki jih prejmemo, lahko uporabimo za zagotavljanje, analizo, izboljšanje in razvoj novih in inovativnih storitev za uporabnike, podružnice in tretje osebe."

In to:

„Podatke o osebni identifikaciji lahko delimo s tretjimi osebami in„ pridruženimi podjetji “(podjetja, ki so ali postanejo pravno del iste skupine podjetij, v katero je vključeno podjetje Onavo, vključno s podjetjem Facebook, vendar ne omejeno nanje).“

Skratka, ko uporabljate Onavo Protect, vse vaše spletne aktivnosti beležijo in zbirajo Facebook in Facebook, tudi če ne uporabljate Facebooka.

Bolt App Lock

Mesec dni kasneje je Onavo tiho izdal še eno aplikacijo, Bolt App Lock, ki omogoča, da v svoje aplikacije dodate varnostne ukrepe, kot so PIN kode in prepoznavanje prstnih odtisov.

S prenosom in uporabo te aplikacije (ki naj bi povečala vašo varnost) nenamerno pošljete svoje uporabniške podatke in podatke o omrežju na Facebook.

Tako kot pri Protectu bo Bolt te podatke poslal Facebooku, ki ga lahko uporabijo, da na primer ugotovi, kaj odvzema pozornost Facebooku in njegovim izdelkom, Instagramu in Whatsapp-u..

Boltova politika zasebnosti je zelo jasna, za koga zbira in analizira vaše podatke za:

Posnetek zaslona pravilnika o zasebnosti zaklepanja aplikacije BoltPosnetek zaslona politike zasebnosti programa Bolt App Lock, preden so ga odstranili iz App Store. Vir: TechCrunch

App Store je odstranil Bolt App Lock le nekaj dni po izdaji zaradi ogorčenja nad poskusi Onava, da bi od uporabnikov mobilnih telefonov za Facebook pridobili še več informacij. Tiskovni predstavnik Facebooka je povedal TechCrunch, da je objava aplikacije "majhen kratek test."

Dejstvo ostaja - aplikacije Onavo bodo beležile vašo dejavnost in jo poslale na Facebook, da bi kdo vedel, s čim.

2. Facebook sistem prepoznavanja obraza vas je morda dodal brez vaše vednosti

V začetku marca so uporabniki Facebooka v News Feedu prejeli opozorilo, s katerim so predstavili svojo izboljšano programsko opremo za prepoznavanje obraza, ki bi jih prepoznala na vseh fotografijah.

Programska oprema prav tako trdi, da vaše fotografije ščiti pred uporabo tujcev (pomislite na lov na pamet) in ljudem z okvaro vida pomaga, da vedo, kdo je v vaših slikah. Facebook je poslal dve različici sporočila: ena je navedla, da se lahko prijavite, druga pa je rekla, da ste že vstopili, in da se morate odpovedati, če želite.

Hm, ne, hvala, @facebook. Zanima me, kako dolgo bo to izbiral. pic.twitter.com/ek5kDzOOsF

- Walt Mossberg (@waltmossberg) 27. februarja 2018

Ugotovila sem, da sem testna različica A / B, ki je bila privzeto izbrana (India����).

Ljudje - če ste danes videli to med brskanjem po vašem feedu in ste zamudili možnost, da se izklopite, tukaj je povezava: https://t.co/fqSeSPlbOH pic.twitter.com/qDawry5U4r

- Shreyas Narayanan Kutty (@ dun3buggi3) 27. februarja 2018

Ta programska oprema ni nova - prvič je bila uvedena leta 2013, ko je Facebook začel predlagati oznake na še neoznačenih fotografijah vas ali vaših prijateljev ".

Pod novo fasado bolj varnega in preudarnega označevanja fotografij se Facebook močno nanaša na biometrične zmogljivosti, kot je pojasnil Alvaro Bedoya, izvršni direktor Centra za zasebnost in tehnologijo na univerzi Georgetown. Skrilavec:

"Facebook bi skeniral fotografije, ki jih objavljajo tesni prijatelji, da bi videl, ali so te vključili. Zdaj pregledujejo vsako posamezno fotografijo, objavljeno na Facebooku, da vas najdejo. To kaže, da je sistem postal še bolj izpopolnjen. "

Jasno obstajajo pomisleki, kaj namerava Facebook storiti z vsemi temi biometričnimi podatki. Njegova programska oprema za prepoznavanje obraza lahko z 98% natančnostjo prepozna človeške obraze in v 5 sekundah prepozna človeka od 800 milijonov drugih.

Ali vas lahko Facebook prepozna na fotografiji popolne neznanke? Ali lahko te biometrične podatke prodajo podjetjem, da jih uporabijo, ali jih celo posredujejo vladam, da vas identificirajo?

Na srečo se nekatere skupine zasebnosti borijo za Facebook zaradi teh pooblastil. Zbiranje biometričnih informacij se trenutno bori v primeru skupinskih tožb v Illinoisu, kjer so biometrične informacije zaščitene z Zakonom o zasebnosti biometričnih informacij. Če skupina zmaga, bi to lahko pomenilo nove omejitve Facebookovega zbiranja biometričnih podatkov.

Za zdaj pa se želite odjaviti od Facebookovega prepoznavanja obrazov pojdite na Settings v telefonu > Bližnjice do zasebnosti > Več nastavitev > Prepoznavanje obrazov in nato izberite Ne.

Na spletnem mestu kliknite puščico navzdol v zgornjem desnem kotu in nato pojdite v Nastavitve > Prepoznavanje obrazov > Uredi in nato izberite Ne.

Upoštevajte, da te možnosti niso na voljo v krajih, kot sta Kanada in Evropa, in se prikažejo kot možnost samo, če imate najmanj 18 let.

3. Facebook za pošiljanje obvestil uporablja 2FA

Dvofaktorna avtentikacija (2FA) kot varnostni korak je lahko koristna za zaščito vaših računov, vendar je Facebook svoj 2FA naredil korak predaleč, tako da ga je uporabil za pošiljanje Facebook uporabnikov z obvestili.

Kot je ugotovil inženir iz San Francisca Gabriel Lewis:

Tako sem se na Facebook prijavil za dva faktorja, ki so ga uporabili kot priložnost, da so mi pošiljali obvestila. Nato so moje odgovore objavili na moji steni. ��‍♂️ pic.twitter.com/Fy44b07wNg

- Gabriel Lewis �� (@Gabriel__Lewis) 12. februar 2018

Drugi so se znašli tudi v nekaterih precej nerodnih situacijah, ko so odgovarjali na besedila 2FA.

Moški nesramni odgovor na besedilo, za katerega se mu je zdelo, da je neželena pošta, je objavljen na prijateljevem zidu Facebook: //t.co/bJN6ALtNCI pic.twitter.com/lcn0PJAZvJ

- Daily Mail US (@DailyMail) 14. marec 2017

In tudi s Instagramom v lasti Facebooka:

Facebook tudi zlorablja podatke o stikih 2FA zaradi neželene pošte na Instagramu. https://t.co/u9njcm9HT1 pic.twitter.com/8f4of7uBZ5

- Nick Heer (@nickheer) 14. februarja 2018

Ker so njihova besedila 2FA podvojila kot obvestila, je Facebook varnostni ukrep spremenil v dodatno orodje za obveščanje, s katerim lahko uporabnike privabi nazaj v socialno omrežje. Pri tem Facebook spodkopava kritičen varnostni ukrep, ki je uporabnike v celoti izklopil, zato so njihovi Facebook računi manj varni.

Čeprav naj bi šlo za napako in ga bodo odpravili, je glavna varnostna služba Facebooka podala izjavo: "Dolga leta smo pred vseprisotnostjo pametnih telefonov podpirali objavo na Facebooku prek sporočil, vendar je ta funkcija v teh dneh manj uporabna."

Kritiki niso prepričani s Facebookovo razlago, ki opozarja na poskuse družbe, da izboljša sodelovanje na svojem spletnem mestu, ki v zadnjih mesecih upada.

Številni ljudje domnevajo, da je Facebook SMS nezaželena pošta hrošč. Sranje. Nekdo na FB se je namerno odločil, da bo "ponovno vključil uporabnike" tako, da je pošiljal nezaželeno vse tiste številke mobilnih telefonov, ki so jih vnesli uporabniki 2FA. Tu sploh ni hroščev.

- Matthew Green (@matthew_d_green) 14. februarja 2018

Če še vedno želite dodaten korak pri varnosti na Facebooku, vendar ne želite predati svoje telefonske številke, lahko uporabite njihov generator kod ali varnostni ključ.

Želite vedeti, kaj ima Facebook na vas? Zdaj lahko!

Če svojega Facebooka še ne želite izbrisati, si lahko ogledate vse podatke, ki jih ima Facebook o vas, tako da preprosto prenesete arhiv vseh svojih interakcij na Facebook.

Upoštevajte te tri korake, opisane na njihovem spletnem mestu, in obvestili vas bodo, ko končajo z arhiviranjem vseh vaših podatkov.

V tem arhivu boste lahko videli vse svoje interakcije s Facebookom, ko ste se prvič prijavili, vključno z:

  • Vsa komunikacija s prijatelji (in nepovezanimi prijatelji)
  • Vsi vaši metapodatki o fotografijah
  • Podatkovne točke za prijavo in sejo
  • Na stotine slik, ki se uporabljajo za prepoznavanje obraza
  • Vaš seznam stikov

Sama velikost arhiva iz Facebooka na sebi je dovolj, da dvakrat premislite, kako komunicirate z družabnim omrežjem.

Večja slika: zakaj bi morali biti vsi zaskrbljeni zaradi Facebookove burne taktike zbiranja podatkov

Mogoče je najbolj moteče, če vidimo, da se Facebookove vitice zajemajo vsi podatki na naših telefonih, je zloraba teh podatkov. Čeprav so posledice škandala Cambridge Analytica še vedno v celoti znane, je jasno, da ima Facebook s temi podatki ogromno kart za vplivanje na svet na načine, ki motijo ​​tako priče kot izkušnje..

Facebook morda pravi, da vašo zasebnost jemljejo resno, toda trenutno ni resničnih znakov, da socialnega behemota zanima še kaj drugega kot zbiranje podatkov iz razlogov, o katerih še ne bodo mogli vnaprej..

Čeprav je vaša uporaba Facebooka morda dovolj nedolžna - od prenašanja slik do ohranjanja stikov s prijatelji - je bolj očitno kot kdajkoli prej uporabnik Facebookove uporabe vaših podatkov ampak.

Niti škandal ne bo preprečil, da bi Facebook zbiral vaše podatke
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.