Novi avstralski zakon o piratstvu: Potoniti ali plavati?

Novi avstralski zakoni o preprečevanju piratstva blokirajo spletna mesta

Kaj se zgodi, ko se vlada odloči zatirati internetno piratstvo? Rezultat tega je v Avstraliji zakon o spremembi avtorskih pravic (spletna kršitev) 2015, ki naj bi imetnikom digitalnih pravic omogočil večji nadzor nad njihovo vsebino, ne glede na to, kje jih lahko gostijo. Ideja je na papirju zasluga, vendar vsaj nekateri strokovnjaki za intelektualno lastnino jokajo - in opozarjajo, da bi novi zakon lahko potonil več kot plaval.

Letenje črne zastave

Digitalno piratstvo je po vsem svetu resen problem. Po poročanju organizacije Global Post, na primer, ko je aprila aprila mega-hit Game of Thrones na HBO-ju prvič predstavil svojo četrto sezono, je bila prva nova epizoda nezakonito prenesena več kot milijon krat v enem dnevu. Kot je poročal New York Times, so države, kot je Švedska, postale žarišče piratstva - ne preseneča, saj je rojstno mesto zloglasnega spletnega mesta za izmenjavo datotek The Pirate Bay, več kot 280 milijonov filmov in televizijskih oddaj pa je bilo nezakonito prenesenih na Švedsko samo v letu 2014.

Seveda pa piratski ponudniki države vse te vsebine ne hranijo zase in jo z veseljem prodajo ali dajo vsem zainteresiranim po vsem svetu. To veliko skladišče vsebin, ki kršijo avtorske pravice, skrbi avstralske zakonodajalce in je v podporo novemu zakonu spodbudilo 37-13 glasov. Pravzaprav se zakon posebej nanaša na prekomorske spletne strani, imenovane "spletne lokacije", ki distribuirajo piratske vsebine. Simon Bush iz Avstralskega združenja distributerjev za domačo zabavo razglaša novo zakonodajo kot "prelomni trenutek" in jo opisuje kot "resnično pozitiven znak za industrijo kreativnih vsebin." Žareče pohvale ... toda kakšen je resnični učinek?

Primarni namen?

Takole naj bi delovalo: Če lastniki digitalnih pravic ugotovijo, da njihova vsebina gostuje na spletnem mestu zunaj Avstralije, se lahko obrnejo na sodnika zveznega sodišča in zahtevajo, da je spletno mesto v celoti blokirano za vse avstralske uporabnike. Blokiranje spletnega mesta sodi na ponudnike internetnih storitev (npr. Telstra in Optus).

Vendar obstaja težava Pravzaprav več. Najprej so definicije. Zakon pravi, da je vsaka spletna stran s "primarnim namenom olajšati kršitev avtorskih pravic" poštena igra za sodni izziv. Toda zakon ne določa posebnosti teh pogojev, po besedah ​​doktorja Matthewa Rimmerja, izrednega profesorja na odvetniški fakulteti ANU, ki sprejema ta zakon "zelo temen dan za internet v Avstraliji." Brez trdnih opredelitev sodniki zveznega sodišča odločajo o tem, kaj je "glavni namen" spletnega mesta. Kaj če je 30 odstotkov vseh gostujočih datotek piratskih? Je to glavni namen ali zgolj naključje? In kaj spletno mesto opredeljuje kot "olajšanje" kršitve avtorskih pravic? Je gostovanja dovolj? Ali pa morajo oglaševati in zaračunati pristojbino za vsebino?

Obstaja tudi vprašanje, kako natančno bodo spletna mesta blokirana. Najbrž bodo ponudniki internetnih storitev izbrali svoj najprimernejši način, kar pomeni dve stvari: enostavna izvedba in verjetno tudi nov strošek za potrošnike. Zaskrbljeno je tudi, da se je zgodilo z vladno agencijo ASCI, ki je ponudnike internetnih storitev prisilila, da blokirajo IP naslov strežnika in ne URL-ja spletnega mesta, ki je prekršil spletno mesto, kar ima za posledico blokiran dostop do več kot 250.000 nekazenskih spletnih mest.

Odprte vode

Kako torej Avstralci, ki iščejo vsebino, načrtujejo ravnanje z novim zakonom? Kot poroča The World Today, je ena verjetna pot pri uporabi navideznih zasebnih omrežij (VPN), ki uporabnikom omogočajo anonimni dostop do spletnih strani in obvladovanje teh novih predpisov. Čeprav obstaja zaskrbljenost, da bi lahko zakon tudi blokiral prekomorska VPN podjetja, SBS poroča, da obrazložitveni memorandum, priložen novi zakonodaji, jasno določa, da VPN-ji ne bodo ciljni, čeprav ne nudi nobene posebne zaščite..

Avstralija upa, da bo preprečila piratske vsebine, tako da bo preprečila dostop do pristanišč na spletnih mestih, ki niso manjša od zvezd. Toda načrt lahko povzroči odziv, saj se več uporabnikov odloči za VPN-je in podobne rešitve za zaščito svojih dejavnosti v spletu in omogočanje dostopa do želenega.

Prikazana slika: Petr Kratochvil / Public Domain Pictures.net

Novi avstralski zakon o piratstvu: Potoniti ali plavati?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.