Poročilo: Stalkerware aplikacije niso odgovorne za kršitve pravic do zasebnosti

Zaslon pametnega telefona z odprtim očesom na rdečem ozadju.

Stalkerware - aplikacije vohunske programske opreme, nameščene na napravah za raziskovanje otrok, zaposlenih in partnerjev - je postalo najnovejše orodje, ki ga zlorabe uporabljajo za izvajanje moči in nadzora nad ciljnimi posamezniki.

Številna poročila so že pred tem v veliki globini raziskovala obseg in razširjenost vohunske programske opreme ter zlorabe teh aplikacij olajšale vse od njihovega zatiranja pred dvema desetletjema.

Zdaj je univerza v Torontu CitizenLab prvič objavila obsežno interdisciplinarno poročilo, v katerem je poudarjeno pomanjkanje odgovornosti podjetij in uporabnikov za zalegovanje v Kanadi.

Po oceni panoge poročilo nekoliko presenetljivo ugotavlja, da "ustvarjanje, uporaba in prodaja vohunskih programov, ki omogočajo prikrit nadzor nad mobilnimi napravami, v Kanadi lahko kršijo številne kazenske, civilne, zasebne in regulativne zakone."

Poročilo na strani 360+ zaključuje, da bi morali ustvarjalci in uporabniki stalkerware odgovarjati za škodo, ki jo povzročijo ciljni posamezniki..

Nekaj ​​ugotovitev poročila smo povzeli, čeprav toplo priporočamo, da tukaj preberete oba dela poročila.

1. Industrija se izrecno trži za uporabnike, ki želijo zasledovati in pregledati zakonca

Podjetja v industriji stalkerware niso naivna do tega, kako želijo njihovi kupci uporabljati svoje izdelke. Poročilo je pokazalo, da podjetja "aktivno promovirajo svojo programsko opremo za lažje zalezovanje in, na koncu, nasilje intimnega partnerja, zlorabe in nadlegovanja."

Številne objave in besedila v blogu stalkerware se pogosto sklicujejo na "zakonski nadzor". Eno podjetje se celo hvali, da je njegova programska oprema "odličen način za več informacij o ciljni osebi."

Podjetja Stalkerware vedo, da se njihova programska oprema uporablja za raziskovanje posameznikov brez njihovega dovoljenja ali vednosti in bodo izrecno tržili svoje izdelke kot take.

2. Nevarna stalkerware še dodatno ogrozi ciljne posameznike

Pri programih Stalkerware so bili vdrti v zgodovino, čeprav na srečo, pogosto z namenom, da zbrani podatki v celoti izbrišejo. Kljub temu ti kraji poudarjajo slabo informacijsko varnost teh podjetij.

Kot so zapisali avtorji poročila:

"V najboljšem primeru teh dogodkov so kršitve povzročile, da hekerji zbrišejo zbrane podatke, da bi izbrisali podatke, ki so bili morda nezakonito ali neprimerno zbrani o ciljnih osebah." 

"V najslabših primerih so zaradi neuspeha organizacije prišlo do velikega števila občutljivih podatkov na javnem internetu."

Poslabšanje že tako grozne situacije

Dovolj grozljivo je, da je programska oprema na voljo ljudem, ki želijo zalezovati, loviti in preiskovati druge. Še huje pa je, da varni varnostni ukrepi njihovih proizvajalcev povzročajo dodatno tveganje, da bodo posamezni zasebni podatki objavljeni na spletu.

Nasprotniki bi se nasprotno soočili z minimalnimi vdori - navsezadnje to niso njihovi podatki, ki so na vrsti.

Antivirus in Google Play Protect lahko zaznata zalegovalno programsko opremo

Poročilo je imelo dobre novice - številni protivirusni izdelki so aplikacije stalkerware prepoznali kot škodljive. Google Play Protect je uspel "blokirati namestitev stalkerware in odstraniti nameščeno stalkerware."

3. Podjetja niso uspela pridobiti smiselnega in stalnega soglasja ciljnih oseb

Avtorji poročila so ugotovili, "da so podjetja v tej študiji znatno in moteče napake pridobila smiselno in trajno soglasje [[]], ki resno povečujejo tveganja in grožnje, s katerimi se soočajo tisti, ki jih operaterji ciljajo z zalogami."

To se na površini zdi očitno. Podjetja stalkerware zanašajo, da svoj izdelek skrivajo pred očmi ciljanih posameznikov, zato bi bilo protislovno soglasje zaprositi za protislovno.
Zdi se, da se večina podjetij, ki poslujejo stalkerware, ukvarja samo s pravicami in garancijami za svoje stranke, ne glede na to, kako njihova aplikacija vpliva na zasebnost ciljnih posameznikov..

Trenutna zakonodaja ima "omejen zalogaj"

Medtem ko nekatera podjetja za stalna programska oprema v svoji javni politiki navajajo, da so bile stranke odgovorne za pridobitev soglasja iz svojih ciljev, "podjetja v nobenem trenutku niso zahtevala pozitivnega in pozitivnega soglasja - dejanskih oseb, ki so predmet nadzora."

Špijunski ponudniki se redko soočajo s posledicami svojih dejanj, ker je v kanadskem zakonu tisto, kar papir opisuje kot "omejen zalogaj". Poročilo priporoča tudi uvedbo učinkovitejših in učinkovitejših pravnih sredstev in odvračilnih sredstev, ki vplivajo na vsiljivo naravo aplikacij nadzora.

Kakšno spremembo pričakuje poročilo?

Edward Snowden je nekoč dejal, da je "zasebnost tisto, kar vam daje možnost, da s svetom delite ljudi, ki ste po lastnih pogojih." Ta prispevek je v veliki meri namenjen popravljanju ravnotežja med anketirancem in anketiranimi ter priporoča učinkovito zakonodajo. da preživeli te zlorabe lahko povrnejo svojo pravico do zasebnosti.

Preberite celotno poročilo.

Poročilo: Stalkerware aplikacije niso odgovorne za kršitve pravic do zasebnosti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.