Razburjeni zaradi Facebooka? Moral bi biti bolj zaskrbljen zaradi svojega ponudnika internetnih storitev

Zasebnost FB ISP

Seveda so Facebook-ove podatkovne politike slabe, vendar bledijo v primerjavi z ponudnikom internetnih storitev. Pred kratkim je kongres sprejel zakonodajo, ki telekomunikacijskim podjetjem, kot sta Comcast in Verizon, omogoča, da zaslužijo uporabniške podatke, podobno delovanju spletnih mest v družabnih medijih, bi lahko vaš internetni ponudnik vedel veliko več o vas kot katero koli spletno mesto.

In čeprav se lahko odločite, da ne boste uporabljali Facebooka, je odločitev, da ne boste uporabljali ponudnika internetnih storitev, drugačna stvar. To še posebej velja na podeželju, kjer študije kažejo, da ima le 13% ameriških potrošnikov dostop do več kot ene telekomunikacijske storitve. Pomanjkanje izbire pomeni, da niste samo prisiljeni uporabljati določen ponudnik internetnih storitev, ampak morate sprejeti tudi vse podatke, ki so invazivni na podatke, povezane z njim.

Koliko podatkov o uporabnikih ima vaš ponudnik internetnih storitev? Tukaj je razvidno, kaj vaš ponudnik internetnih storitev ve o vas in zakaj bi vam bilo vseeno.

Kaj vaš ponudnik internetnih storitev ve o vas

Znano je, da imajo ponudniki internetnih storitev podrobne dnevnike svojih uporabnikov. Ponudnik internetnih storitev zlahka vidi (in zabeleži) tudi obiskane strani, čas, porabljen na spletnem mestu, in celo določena e-poštna sporočila. In če uporabljate nešifrirano omrežje (tj. Tisto, ki namesto HTTPS uporablja HTTP), lahko vaš ISP beleži določena uporabniška imena, gesla in drugo. Omeniti velja tudi, da način brez beleženja zgodovine ne skriva vaših podatkov pri ponudniku telekomunikacij, saj skriva le podatke v določenem brskalniku, ki ga uporabljate, in ne v samem omrežju.

Vaš ponudnik internetnih storitev običajno beleži fizična mesta, ki ste jih obiskali, aplikacije, ki ste jih uporabljali, in datoteke, ki ste jih prenesli.

Zveni slabo? Se poslabša. Vaš ponudnik internetnih storitev običajno beleži tudi fizična mesta, ki ste jih obiskali, aplikacije, ki ste jih uporabljali, in datoteke, ki ste jih prenesli. To združite z razveljavitvijo nevtralnosti omrežja in odpravljanjem posebnih predpisov o zasebnosti, na koncu pa dobite ponudnike telekomunikacij, ki ne le invazivno beležijo in zbirajo vaše podatke, ampak tudi odidejo, da jih minejo, kopajo po njih in sčasoma ga prodajte za dobiček.

Dajalci internetnih storitev uporabljajo škandal FB v svojo korist

Dejstvo, da so številni ponudniki internetnih storitev začeli skakati po pasu I-sovrag-Facebook, medtem ko so uporabljali povsem enake navade invazivnih podatkov, ni ostalo neopaženo. In čeprav se jim zlahka pridruži v zaničevanju Zuckerberga, ne izvajajo tega, kar pridigajo. V resnici je ravno obratno, saj se večina ponudnikov telekomunikacij aktivno bori za manj predpisov o zasebnosti. Za dokaz ne glejte več, kako AT&FCC sili k posodobljenim računom o zasebnosti – za katere osebno upajo, da jih bodo ponovno napisali.

Te telekomunikacijske družbe, ki že več let svobodo lobirajo za Kongres, bi lahko poskušale izkoristiti ta nedavni fiasko o zasebnosti v svojo korist tako, da bi se postavile kot zagovornik večje zakonodaje za določena spletna mesta in storitve (ne pa tudi za telekomunikacijsko industrijo).

S FCC sistematično vračajo na novo urejene protokole o zasebnosti, Comcast, AT&T in drugi ponudniki interneta imajo še večjo moč za zbiranje, raziskovanje in dobiček od vaše zasebnosti, medtem ko spletna mesta, kot sta Facebook in Google, prevzemajo krivdo.

Razburjeni zaradi Facebooka? Moral bi biti bolj zaskrbljen zaradi svojega ponudnika internetnih storitev
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.