Razvoj šifriranja: kako se je spremenilo in zakaj ga vlada sovraži

razvoj šifriranja

Dolgo preden so se vlade začele boriti proti šifriranju šifriranja, so se politiki z vsega sveta obračali na skrivne kode, da bi komunicirali med seboj. Od šifre Julija Cezarja do kolesnega šifra Thomasa Jeffersona je šifriranje sestavni del človeške zgodovine.

Medtem ko so sodobne metode šifriranja na voljo le zadnjih 10 do 20 let, bi lahko trdil, da je kriptografija oblikovala sodobni svet.

Kaj je šifriranje?

V osnovnem smislu je šifriranje dejanje zavarovanja podatkov na način, ki ga lahko berejo le oddajnik in sprejemnik. Ste že kdaj imeli prijatelja, ki bi mu pošiljali kodirana sporočila? Mogoče bi prvo črko vsake besede spremenili v "Z" ali črko črpali skupaj. Če ste že, potem ste že seznanjeni z osnovnim konceptom šifriranja.

Čeprav se pogosto imenuje kriptografija, dva izraza nista enaka. Kriptografija je dejanje skrivanja komunikacije, šifriranje pa se nanaša na sredstva.

Razširjena zgodovina šifriranja

Čeprav je šifriranje morda del našega vsakdana, se njegovi začetki segajo v rojstvo sodobne civilizacije. Izraz šifriranje izvira iz grške besede kryptos, kar pomeni skrivnost. Dejansko prva dokumentirana uporaba pisne kriptografije sega v leto 1900 pred našim štetjem, ko so zgodovinarji med hieroglifskimi napisi našli dokaze o egipčanskem pisarju, ki je pisal skrita sporočila.

Hitro naprej nekaj sto let in hebrejski pisci so že takoj začeli uporabljati obliko kriptografije, ki je zadnjo črko abecede nadomestila s prvo. Znan kot sistem Atbash, so to vrsto šifriranja uporabljali v Bibliji. Celo Kama sutra (napisana okoli 7. stoletja v Indiji) omenja uporabo kriptografije in kako je bila to pomembna praksa.

In seveda obstaja Enigma, ki je verjetno najbolj znana oblika pred-internetne šifriranja. To revolucionarno kriptografsko napravo je leta 1918 ustvaril nemški inženir Arthur Scherbius, nemško vojsko pa je zajelo. Britanci so potrebovali do leta 1941, da so v celoti razbili Enigmo, dogodek, za katerega zgodovinarji pravijo, da je pomenil prelomnico v drugi svetovni vojni.

Kako danes uporabljamo šifriranje

Medtem ko metode kriptovalute iz papirja in papirja obstajajo že tisočletja, je mogoče sodobne šifriranja slediti neposredno v poznih 70-ih letih in pojavu DES, oziroma standardov šifriranja podatkov. Do leta 1997 je to de facto oblikovala šifriranje, ki ga je razvil IBM.

S pojavom interneta je kriptografija hitro postala digitalna, za današnje standarde pa je bilo ugotovljeno, da so protokoli za šifriranje, ki so bili nekoč ocenjeni kot nelomljivi. Po tem, ko se je DES zlomil, je AES ali napredni šifrirni standard kmalu postal norma.

Za razliko od prejšnjih oblik šifriranja AES uporablja bitovske ključe za brskanje paketov podatkov. (Pssst: ExpressVPN za zaščito vaših podatkov uporablja 256-bitno šifriranje.) To je najvišja oblika šifriranja, ki je trenutno na voljo in je trenutno izbrana metoda za ameriško vojsko. Pod 256-bitnim AES-om bi morali dekodirati celo najbolj napredni superračunalniki.

Zakaj vlada krši šifriranje

Od filozofa Johna Lockeja do avtorja Edgarja Allena Poea je široko uporabljena praksa šifriranja sporočil. In čeprav je skoraj nemogoče natančno določiti čas človeške zgodovine, kjer se je ideja šifriranja spremenila iz tega, da bi bilo videti kot nekaj koristnega v nekaj škodljivega, danes vlade poskušajo postaviti precedens pod predpostavko, da bi morali biti vaši podatki vedno na voljo.

Na srečo Apple, Google in druga tehnološka podjetja vidijo vrednost v zasebnosti uporabnikov in zdaj privzeto šifrirajo večino naprav. Seveda zakon ni preveč vesel tega.

Šifriranje reši življenje: ko omrežje za nujne primere med #BrusselsAttack ne uspe, so se policisti / zdravniki preusmerili na @WhatsApp. https://t.co/AK4riLKa7U

- Edward Snowden (@Snowden) 26. marca 2016

Morda se spomnite primera San Bernardino izpred nekaj let, ko je Apple zavrnil prošnjo FBI-ja za odklepanje telefonov morilcev, ali v zadnjem času, kako domači sekretar v Veliki Britaniji mrzlično pritiska na varne klepetalne storitve, kot je WeChat, da bi ustvaril zakulisje v svoje aplikacije.

Z nedavnim pogovorom o vrnitvi nevtralnosti mreže in večjemu številu ponudnika internetnih storitev šifriranje naprav še nikoli ni bilo bolj pomembno..

Kako se zaščititi

Od klicev, ki jih kupujemo s kreditnimi karticami in celo s spletnih strani, ki jih obiščemo, sodobni svet deluje na šifriranju.

Ne dovolite, da vas vlada zavede. Vaši podatki so samo vaši. Imate pravico do zasebnosti in zagotavljanje, da je vaš VPN ves čas vklopljen, je varen in enostaven način za šifriranje vsega vašega internetnega prometa.

Razvoj šifriranja: kako se je spremenilo in zakaj ga vlada sovraži
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.