Spoznajte pet študentov, ki se borijo za prihodnost nizozemske digitalne zasebnosti

Pet študentov, ki ščitijo nizozemsko digitalno zasebnost.

UPORABA: sreda, 11.10.2017

Spoznajte pet študentov, ki so se borili za prihodnost nizozemske digitalne zasebnosti ... In zmagali!

Uspeli so! Študenti za peticijo Sleepwet so v ponedeljek, 9. oktobra 2017, presegli 300.000 podpisov - dovolj, da so sprožili uradno zahtevo za državni referendum o novih invazivnih zakonih o digitalni zasebnosti. Njihove zadnje mejnike podpisa preverite tukaj.

Kaj sledi za nizozemske akterje zasebnosti?

"Zelo smo veseli," pravi Tijn za ExpressVPN, "še vedno se zdi nekoliko neresnično." 16. oktobra 2017 bo skupina vladi izročila več kot 350.000 podpisov, ki nato preverijo njihovo veljavnost.

Če bodo podpisi potrjeni, bo referendum razpisan 1. novembra in bo verjetno potekal 21. marca 2018, isti dan kot občinske volitve.

Referendum bo drugi pobudnik nizozemskih državljanov v zadnjih dveh letih, prvi referendum o pridružitveni pogodbi EU-Ukrajina leta 2016.

Kar zadeva skupino, so zdaj pridobili dovolj podpore več deset organizacij, ki bodo zmanjšale veliko zajetne kampanje.

"Poskušali bomo motivirati čim več ljudi, ki bodo glasovali" ne ", vendar morda ne bomo šli v skupnem načinu kampanje. Obstaja veliko drugih organizacij, ki bodo verjetno, kot je Amnesty International."

Za dodatne informacije o referendumu bodite na svojem Twitterju in Facebooku obveščeni.

***

1. januarja 2018 bo Nizozemska uveljavila nov zakon o pridobivanju podatkov, ki bo nizozemskim obveščevalnim agencijam omogočil izjemno moč - razen če pet študentov lahko do sredine oktobra dobi 300.000 podpisov za sprožitev nacionalnega referenduma.

Študenti že imajo 60.000 podpisov in so v svoji težavi pritegnili svetovno pozornost. Toda potrebujejo vašo pomoč, da pridejo čez linijo!

Kakšen je novi zakon o pridobivanju podatkov na Nizozemskem?

S 1. januarjem bo sprememba zakona o obveščevalnih in varnostnih službah iz leta 2002 nizozemski obveščevalni agenciji AIVD in njenemu vojaškemu kolegu MIVD med drugim podelila pooblastilo za dostop do metapodatkov katerega koli in vseh njegovih državljanov.

Tudi fizično območje, v katerem agencije lahko prestrežejo podatke, se bo razširilo cele soseske in železniške postaje.

Zakon poleg tega razširja privilegije pri AIVD in MIVD na naprave tretjih oseb, ki so povezane s ciljno usmerjenimi posamezniki - kot so prijatelji, družinski člani in podjetja, ki jih lahko uporabljajo (podobno kot odnosi NSA z Microsoftom, Googlom in Appleom).

Kaj se bo spremenilo z uveljavitvijo spremembe 34588?

Shema sprememb Sprememba 34588 se bo uveljavila

Preberite celotno besedilo spremembe 34588 v obliki PDF.

Kdo se bori proti novemu nizozemskemu zakonu?

Organizacije za državljanske pravice in pravosodni sveti

Dvanajst organizacij je takoj po sprejetju zakona pripravilo skupno tožbo, da bi jo poskusili ustaviti. Poleg tega, da poskušajo razveljaviti kršitev digitalne zasebnosti, postavljajo pod vprašaj tudi nadzor nad AIVD in MIVD.

Običajno neodvisni odbor, znan kot CTIVD, nadzoruje nizozemske obveščevalne službe s strogo uporabo obstoječih pravnih okvirov, vendar novi zakon odločanje daje v roke politikom.

Odločba torej postane politična, kar spodkopava vlogo nevtralne arbitraže CTIVD.

Pet študentov iz Amsterdama

Marlou Gijzen, Tijn de Vos in trije drugi študenti z univerze v Amsterdamu so začeli kampanjo, s katero bodo zakon sprožili v javno razpravo, preden ga nizozemska vlada uveljavi.

Študenti so zaskrbljeni zaradi novega zakona "het sleepwet" ali "dranetnet" zaradi njegove vsestranske sposobnosti, da je zaskrbljen zaradi sposobnosti vlade za izvajanje množičnega nadzora svojih državljanov.
"Med nizozemskimi državljani čutimo povpraševanje po referendumu," pravi Marlou, "želimo sprožiti družbeno razpravo o zakonu, ker ima velik vpliv na zasebnost vsakega državljana in še ni bilo prave razprave."

Majhna skupina ima vedno večjo podporo: Amnesty International je najnovejša na seznamu neprofitnih organizacij, kot so Bits of Freedom, Free Press Unlimited in Internet Society, ki spodbujajo to pobudo in sprožijo javni pogovor o pridobivanju podatkov pravo.

Nizozemska in državljanske pravice

Nizozemska je na petem mestu po svobodi tiska in ohranja trden uspeh pri ohranjanju pravic svojih državljanov; Korak za povečanje vladnega nadzora bo spodkopal, kako Nizozemci uživajo svoje demokratične pravice. Tijn trdi, "da se ljudje brez zasebnosti ne morejo svobodno izražati, kar je za demokracijo, kot je Nizozemska, izjemnega pomena."

Za tako potresno spremembo pravic državljanov je zakon prejel malo pokritosti, preden ga je sprejel. Izvršni direktor Bits of Freedom Hans de Zwart je za ExpressVPN povedal svojo teorijo: "Smo država z relativno visoko stopnjo zaupanja v vlado, kar je bil verjetno eden od razlogov, da je zakon lahko sprejel z razmeroma malo družbene razprave."

Tijn se strinja, vendar ostaja upanje, da bo pozornost študentov, medijev in neprofitnih organizacij pritegnila več podpisov; "Veliko ljudi ve o tem, vendar ko ga razložimo, se strinja z nami."

De Zwart je previdno optimističen, da bodo dobili potrebnih 300.000 podpisov, da sprožijo javno razpravo o zakonu, in pričakuje, da bo naslednja ovira boj, v katerem pripoved prevladuje v javni razpravi, rekoč:

"Zagovorniki zakona bodo to poskušali razumeti kot varnost v primerjavi z zasebnostjo, medtem ko bomo poskušali prikazati to, kar je: svoboda proti (vladni) nadzor."

Želite podpreti študente v njihovem boju? Takole:

Če ste državljan Nizozemske, ki živi na Nizozemskem, podpišite svoje ime pred 12. oktobrom:

  • Stran študentov; ali
  • Uradno spletno mesto vlade

Če živite zunaj Nizozemske:

  • Sledite Twitterju in Facebooku študentov, da dobite posodobitve o njihovem napredku

Sliki slik: Annelene Schulze

Spoznajte pet študentov, ki se borijo za prihodnost nizozemske digitalne zasebnosti
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.