To je tako odveč: hiter vodič o tem, kako NE izpostavljati zasebnosti drugih na spletu

Kako zaščititi zasebnost ljudi na spletu.

Ne glede na to, ali gre za starega prijatelja v srednji šoli, ki deli vaše podatke na Facebooku, da se bo lahko povzpel na Candy Crush, ali pa je kdo voljno pošiljal svoje e-poštne stike, da bodo lahko dobili brezplačen mesec Tidal, obstaja določen nepomemben odnos, ko gre za izmenjava informacij prek spleta.

Medtem ko večina aplikacij preprosto uporablja te podatke za trženje oglasov in programske opreme drugim ljudem, je sivo območje, ki je postalo še bolj sivo po nedavnem razveljavitvi FCC.

Preden pošljete svoje (ali prijateljeve) kontaktne podatke, boste morda želeli dvakrat premisliti. Tukaj je razlog.

Aplikacije zaračunavajo denar

Kaj je torej največ pri skupni rabi podatkov? Zakaj je to pomembno?

Vse, kar počnete na spletu, pušča digitalni odtis. Spletna mesta, ki jih obiščete, Amazon Prime, ki jih kupite, celo oddaje, ki jih prenašate, se uporabljajo kot surovina za oblikovanje vseprisotnega spletnega profila vaših nakupnih navad. Kako točno podjetja uporabljajo te podatke, še ni znano.

Ko se spusti, nafta ni več najbolj dragocen vir na svetu. Podatki so.

Vaše spletne informacije so postale vroče blago in tretje družbe zanjo plačujejo najvišji dolar. Sposobnost rudarjenja, analiziranja in napovedovanja brskalniških navad potencialnega potrošnika je postala izjemno donosna. Ne le to, tudi ciljani oglasi so ugotovili, da spreminjajo način vedenja ljudi.

Bolj kot razmišljate, manj ste zaskrbljeni

Če bi slišali, da je okoli vaše soseske vložena vrsta vloma, bi še posebej skrbeli, da boste ponoči zaklenili vsa svoja vrata, kajne? Grožnja invazije koga zaskrbi. Na žalost se isti miselni postopek ne prenese vedno preko spleta.

V resnici študije kažejo, da se ljudje vključujejo manj zaščitne ukrepe, ko menijo, da so njihove informacije predmet nadzora. Prepričana je, da večina ljudi, ki so zaskrbljeni zaradi vladnega nadzora, misli, da ne morejo ničesar storiti, zato nehajo skušati kljubovati.

Ta scenarij vodi k šibkejšim geslom in splošnemu nezanimanju, ko gre za zasebnost v spletu. Če to ne bi bilo dovolj slabo, bi lahko z enakim odnosom ogrozila zasebnost drugih.

Če aplikacija zahteva dostop do vaših stikov, recite ne

Spletna mesta v družabnih medijih so bogata z vašimi zasebnimi podatki: starost, lokacija, zanimanje, zgodovina dela, družina, prijatelji itd. Ko aplikacija ali storitev zahteva dostop, to ne izboljšuje kakovosti igranja; je dostop do seznamov vašega prijatelja in tistih sladkih, sladkih metapodatkov.

Najlažji način, da se izognete postopkom pridobivanja podatkov, je, da svojim stikom zavrnete dovoljenje za aplikacijo. Ko prvič namestite aplikacijo, igro ali storitev, se običajno vpraša, do katerih delov vašega omrežja je dostopen.

Namesto, da bi le malo premetavali droben tisk, si vzemite čas za razmislek, zakaj bi aplikacija ali storitev potrebovala dostop. Če gre za aplikacijo za poslušanje, kot je Shazam, je smiselno imeti dostop do mikrofona vašega telefona; vendar za splošno aplikacijo iPhone s stranskim pomikom ni razloga za to.

Če ne morete deliti stikov, ustvarite drugo e-pošto. Če si želite, si omislite to e-poštno sporočilo, če želite, da boste svoje prijatelje izpostavili muhavosti in volji drugih podjetij.

Ne povezujte svojega Facebook profila

Morda ste opazili, da danes več spletnih mest ponuja možnosti »Prijavi se s Facebookom« ali Google. Čeprav je zagotovo bolj priročno za tiste, ki težko spremljajo svoja različna gesla, tega, česar morda ne zavedate, s tem, da nenamerno posredujete vse informacije o svojih družbenih medijih na to spletno mesto ali storitev.

Ko temu drobnemu popupu prosite za dovoljenje za povezovanje računov, tem spletnim mestom dovolite skupno rabo podatkov. Spletna mesta lahko nato zberejo še več podatkov o vas, ki jih lahko nato delijo z drugimi spletnimi mesti - sčasoma sneženje ne bo več pod nadzorom.

Vzemite si čas in preverite dovoljenja vsake aplikacije

Medtem ko morda ne igrate tistih starih iger, kot so Candy Crush, toliko prej, je verjetno, da je še vedno konfiguriran s svojim Facebook računom, kar pomeni, da še vedno aktivno zbira podatke o vas in vaših prijateljih.

Facebook je danes zelo napredoval, da je bolj pregleden glede zasebnosti, zato izkoristite to, da pregledate in preverite dovoljenja vsake aplikacije, da vidite, do česa lahko dostopajo. Če je nekaj videti malo ribji, ga odstranite.

Enako načelo velja tudi za vaš pametni telefon. Če nekaj ni smiselno (recimo igralna aplikacija, ki ima dostop do vaših zemljevidov), jo omejite. In če najdete tiste aplikacije, ki jih ne uporabljate več, jih izbrišite.

Ne nehaj bori se za svojo pravico do zasebnosti, in ne dovolite, da tudi drugi razkrivajo vaše.

To je tako odveč: hiter vodič o tem, kako NE izpostavljati zasebnosti drugih na spletu
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.