Vlade od Facebooka zahtevajo uporabniške podatke v rekordnih številkah

Ilustracija zvezd zvezd in stripov, vendar Facebook F nadomešča vse zvezde.

Po najnovejšem poročilu o preglednosti Facebooka so vladne zahteve po uporabniških podatkih dosegle najvišjo raven doslej v prvih šestih mesecih 2019 in so znašale 128.617.

Ameriška vlada je zahtevala 50.741 podatkov, pri čemer je leviathan na družbenih medijih izpolnil 88% časa. Toda tu je še nekaj nenavadnih podrobnosti: Dve tretjini vseh zahtev vlade ZDA je bilo priloženo z naročilom, kar pomeni, da Facebook ni mogel uporabnikov obvestiti, da je vlada zahtevala njihove podatke.

Indija je zasedla drugo mesto z več kot 33.000 prošnjami. Facebook pa je le 54% ponudil podatke.

Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo so imele na severu po 5.000 zahtevkov.

Poročilo dodaja, da so bile storitve Facebooka od januarja do junija 2019 v 15 državah prekinjene 67-krat. To je večje od zadnjih šestih mesecev leta 2018, ko je bilo v devetih državah 53 motenj.

Facebook je aludiral na to, da na objavljeno vsebino gleda natančneje kot prej, in pojasnil, da je odstranil 11,6 milijona kosov vsebine, ki kršijo njeno politiko na področju otroške golote in spolnega izkoriščanja. Istega leta je družba za družbene medije odstranila 5,8 milijona kosov.

Prvič so bile vključene tudi statistike o posodobitvi vsebine na Instagramu. V aplikaciji za deljenje fotografij je bilo v drugem in tretjem četrtletju leta 2018 blokiranih 1,68 milijona kosov vsebine.

V kakšnih okoliščinah Facebook preda informacije?

Facebook trdi, da podatke v glavnem predaja, kadar zahtevo spremlja pravni dokument, kot je nalog za preiskavo. Razkritje evidenc računov poteka v skladu s pogoji storitve podjetja in lokalno zakonodajo.

Facebook je ocenil, da je več kot 116.000 prošenj ali približno 90% vseh sodilo v kategorijo „pravna zahteva“.

Druga kategorija, ki jo Facebook upošteva pri predaji informacij o uporabnikih, je, ali obstaja nevarnost resne telesne poškodbe ali smrti. Take zahteve so izključno prostovoljne, saj niso del pravnega postopka. Približno 10% vseh zahtevkov za podatke spada v kategorijo „nujne“.

Kakšna je zahteva za podatke Facebookove vlade?

Omenili smo dve široki kategoriji za zahteve po podatkih Facebooka. Družba dodaja, da se velika večina primerov nanaša na kazenskih zadev, večinoma gre za rope ali ugrabitve. Zahteve za podatke običajno vključujejo ime, datum registracije, dnevnike IP naslova in objavljeno vsebino. Zahteva lahko vključuje tudi stvari, kot sta e-poštni naslov in telefonska številka.

Če ste vladni uradnik, ki poskuša razumeti, kako lahko zahtevate podatke o državljanih svoje države, potem so tu Facebook-ove smernice o tej zadevi..

Ali me bo Facebook obvestil, če bo na mojem računu zahteva za podatke?

V podjetju pravijo, da je njegova "politika obveščanje ljudi, ki uporabljajo našo storitev, zahteve po njihovih informacijah pred razkritjem, razen če nam zakon to prepoveduje."

Torej, da, morda boste dobro obveščeni, če vlada zahteva podatke o vas. Vendar podjetje dodaja, da uporabnikov morda ne bo obveščalo, če obstaja možnost izkoriščanja otrok ali če bi bilo obveščanje "kontraproduktivno".

Facebook bi lahko podaljšal tudi obvestilo po poteku roka za nerazkritje. Morda to morda ne bo pomembno, ker če ste kršili zakon, je verjetno, da ste zdaj aretirani.

Kako lahko preprečim Facebooku predaje mojih osebnih podatkov?

Kratek odgovor je, da dokler uporabljate Facebook, v resnici nimate izbire. Del Facebook-ove uporabniške pogodbe je, da podjetje beleži in shranjuje vse informacije, ki jih izberete za objavo ali skupno rabo z njimi. In čeprav obljublja, da nikoli ne bo prodal informacij tretjim osebam, je dejstvo, da velikan družbenih medijev želi vedeti čim več o vas, tako da bo morda bombardiran z ustreznimi oglasi.

Odgovor je, da razmislite o alternativah Facebooka, če se želite izvleči iz zasvojenosti s platformo. Ali pa v celoti izbrišite Facebook.

Kljub temu je Facebook zelo pregleden glede količine podatkov, ki jih deli z vladami, in ne samodejno izpolnjuje vseh zahtev. Mogoče je to zato, ker je požrešen in želi vse podatke zase. Navsezadnje je porabila leta in milijarde dolarjev, da bi jih pridobila. Zakaj bi Facebook preprosto izročil vse sadove svojega dela?

Otrok (nekoliko). Družba pravi, da natančno pregleda vsako zahtevo vlade za podatke o računu in poskrbi, da so vedno pravno veljavni.

"Če se zdi, da je zahteva pomanjkljiva ali pravno široka, se bomo potisnili nazaj in se po potrebi borili na sodišču," pojasnjuje Facebook.

Opozarja na odredbo brazilskega sodišča iz junija 2018, da prisluhne računom Facebooka, Instagrama in Messengerja na določeni lokaciji z grožnjo kazni zaradi neupoštevanja. Takrat se je podjetje Menlo Park na odločitev pritožilo in (uspešno) trdilo, da je široko področje uporabe neustavno in da krši brazilske pravice do zasebnosti.

Kljub temu je ta naravnanost do zasebnosti najverjetneje rdeča sled. Navsezadnje se družba trudi, da bi vohunila za našimi možgani.

Vlade od Facebooka zahtevajo uporabniške podatke v rekordnih številkah
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.