Zgodovina tajnega bančništva v Švici

bančno tajnost

Računi na morju so tema tega pogovora v tem tednu, vendar so že dolgo prizorišče bogatih in slavnih. Prenos sredstev na mednarodni bančni račun se šteje za statusni simbol, glede na to, kako malo jih je sposobnih.

Finančni sistem ene države je višji kot kateri koli drug. To je država, v kateri so banke James Bond, in država, katere bančne politike so skrbno varovana, skrita ovita skrivnosti in spletk.

Vsi po vsem svetu vedo: če želite svoj denar skriti stran, odprete švicarski bančni račun.

Dosezite za Luno z tisočimi dolarskimi računi

Ocenjujejo, da je tretjina vseh svetovnih sredstev, ki jih imajo na obalnih računih, shranjenih v Švici. Švicarske banke znano upravljajo približno 2,7 bilijona ameriških dolarjev.

Trilijon je nerazumljivo veliko število. Če želite to preizkusiti, si predstavljajte, da imate veliko računov v višini 1000 dolarjev in še več prostega časa – če bi se odločili, da si beležke zložite drug na drugega, bi lahko ustvarili kupčke tako visoko:

  • 1 milijon dolarjev = 4 centimetre visoko
  • 1 milijarda dolarjev = 364 čevljev visoko
  • 1 bilion dolarjev = 63 milj visoko

Tako osupljivega bogastva ni lahko preprosto skriti, kako Švica upravlja z njim?

Zakon bančne tajnosti v Švici

Švica je svoje zakone o zasebnem bančništvu postala uradna leta 1934 z zveznim zakonom o bankah in hranilnicah. Z zakonom je švicarska banka kaznivo dejanje razkrila ime imetnika računa. Vendar to ni bil začetek švicarske bančne tajnosti; zakon je zgolj uveljavil tradicijo, ki sega v srednji vek.

  Kako ohraniti svoja sporočila zasebna in anonimna

Švicarske zakone o bančni tajnosti je mogoče najti že leta 1713, ko je Veliki svet Ženeve ustanovil predpise, po katerih so bankirji zahtevali vodenje registra vseh svojih strank, prepovedal pa je izmenjavo informacij s kom, razen s stranko.

V okviru zaščite, ki jo zagotavlja švicarska zakonodaja, švicarska banka in njeni komitenti delijo zaupnost, podobno tisti med zdravniki in pacienti ali odvetniki in njihovimi strankami.

švicarski plačanciVašega kralja bomo strmoglavili. In videti bomo čudovito.

Švicarsko Warmongering in Profiteering

V prvih dneh sodobne Evrope so bili švicarski plačanci znani po službi v tujih vojskah, zlasti v Franciji. Švicarji so bili veterani stoletne vojne in so takrat veljali za najelitnejšo vojaško silo. Vatikanska švicarska garda je ostanek te zapuščine.

Ko so se Švicarji domov vrnili s potovanja v vojni, so potrebovali prostor za shranjevanje dobička in prav ta sredstva so pomagala pri ustvarjanju švicarskih bank.

Zaradi narave vira denarja, tj. Toplotnega dela, so plačanci potrebovali diskreten bančni sistem, da bi varno ohranili denar. S ponudbo takšne storitve so švicarske banke pritegnile običaj vračajočih se vojakov.

V Švici je veliko starih bank iz tega obdobja. Wegelin & Co, ustanovljeno leta 1741, je bila do leta 2013, ko se je prestrukturirala, najstarejša banka v Švici. Toda Hentsch & Cie in Lombard Odier, oba ustanovljena leta 1796, sta še vedno odprta za poslovanje.

Znana švicarska nevtralnost

Te stare in uveljavljene banke v Švici so pomagale švicarska nevtralnost in nacionalna suverenost, ki so jo dolgo priznavali tuji narodi. Stabilnost je spodbudila okolje, v katerem se je lahko bančni sektor razvijal in uspeval.

Švica je ohranila nevtralnost v obeh svetovnih vojnah in ni članica Evropske unije, niti ni bila članica Združenih narodov do leta 2002, kar je bankam omogočalo poslovanje brez zunanjega vmešavanja.

  Kaj je OPSEC in zakaj ga potrebujete?

nevtralno bančništvoDuhovi švicarske bankirke preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Vprašljiva preteklost švicarskega bančništva

Švicarji so zelo ponosni na svojo zgodovino tajnega bančništva in prav je tako. Čeprav je to pripeljalo do razpršitev, ki jih je vrgel preostali svet.

Najbolj znana so bila poizvedovanja o ravnanju švicarskih bank v obdobju nacistične Nemčije, zlasti v zvezi s sredstvi, ki so domnevno ukradene žrtvam holokavsta. Volckerjeva komisija je imela nalogo, da razišče ukrepe švicarskih bank med drugo svetovno vojno, vendar ni našla “nobenega dokaza o sistematičnem uničenju evidenc o žrtvah, organizirani diskriminaciji računov žrtev nacističnega preganjanja ali usklajenih prizadevanjih za preusmeritev sredstev žrtve nacističnega preganjanja v neprimerne namene. “Vendar pa je tudi” potrdil dokaze o vprašljivih in zavajajočih dejanjih nekaterih posameznih bank pri ravnanju z računi žrtev. “

Vprašljiva sedanjost švicarskega bančništva

Druge evropske države so se dolgo pritoževale glede določb o bančni tajnosti v državah, kot so Avstrija, Lihtenštajn, Luksemburg in Švica, spodbujale davčne utaje svojih državljanov. To vprašanje so obravnavali Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in G20. Zaradi tega se je skoraj vsaka država strinjala s pogodbami, ki bodo vztrajale pri izmenjavi bančnih informacij v primerih suma utaje davkov.

Zunaj Evrope je ameriški zakon PATRIOT iz leta 2001 ciljal tudi na bančno tajnost, saj so ZDA s svojimi denarnimi sledmi skušale kaznovati teroriste po vsem svetu. Zakon je ustvaril veliko novih pravil za poskus kršenja bančne tajnosti, vključno s seznamom obalnih bank, za katere ameriške banke niso smele dajati denarja.

Po številnih pritiskih drugih držav je Švica maja 2015 podpisala mednarodni sporazum. Sporazum uskladi švicarske bančne prakse s tistimi iz drugih držav in dejansko konča posebno tajnost, ki so jo stranke švicarskih bank že prej uživale.

  Kako narediti svoje fotografije bolj zasebne v družabnih medijih

Vprašljiva prihodnost švicarskega bančništva

Zaradi izogibanja davkom in terorističnih lovov so bili številni privilegiji strank švicarskega bančništva odpravljeni.

Toda, ali so to utemeljeni razlogi, da razgrnete plašč tako dolgoletnega pojma bančne tajnosti? Ali bi bilo treba vladam omogočiti dostop do finančnih informacij, kadar koli izberejo? Koliko nedolžnih kupcev je žrtev v pregonu nekaj kriminalcev?

Zdi se malo verjetno, da se bodo Švicarji tako zlahka odrekli takšni tradiciji in Panamski puščav kaže, kako nezakonito bančništvo na morju je še vedno zelo stvar … za zdaj.

Zgodovina tajnega bančništva v Švici
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.