8 apl untuk melindungi privasi anda dalam talian

Logo dari lapan aplikasi yang dipaparkan dalam senarai ini.

Menavigasi lombong privasi yang merupakan internet hari ini boleh menjadi satu cabaran.

Dengan insiden cybersecurity seperti hack Equifax dan penargetan Jerman yang kurang ajar terhadap syarikat A.S. yang sering muncul dalam berita, anda perlu menjaga jejak digital anda dengan lebih bersemangat berbanding sebelum ini.

Telefon dan peranti peribadi kami membawa sejumlah besar data. Di tangan yang salah, data ini boleh menyebabkan kecurian identiti, perampasan malware, dan hasil yang lebih menjijikkan.

Tetapi semuanya tidak hilang. Cadangan aplikasi berikut akan membantu anda tidur lebih mudah pada waktu malam, selesa dengan pengetahuan bahawa privasi anda dijaga.

1. Kaspersky Antivirus

Kami tidak kebiasaan memasang aplikasi antivirus pada telefon atau tablet kami, tetapi ia boleh bertindak sebagai barisan pertahanan pertama yang efektif terhadap peretas yang akan menjadi penggodam atau entiti mengganggu.

Kaspersky telah berada dalam perniagaan antivirus selama beberapa tahun dan produknya mantap. Ia berjalan di latar belakang, sentiasa mengimbas malware masuk atau ancaman lain.

Anda boleh menggunakannya untuk mencari peranti anda jika hilang dan letakkan kod pada aplikasi tertentu untuk menghalang orang daripada mengenali secara fizikal pada kandungan. Selain itu, telefon boleh disapu bersih dari jauh jika anda rasa ia telah dikompromi.

Sesetengah ciri hanya tersedia jika anda menaik taraf ke akaun berbayar, tetapi ia bernilai wang tunai.

Muat turun Kaspersky untuk Android (malangnya, tiada versi iOS).

2. Telegram Messenger

Anda tahu bahawa anda sedang melakukan sesuatu yang betul apabila penggodam yang dilantik oleh kerajaan cuba mengatasi pelayan anda dengan serangan Pengedaran Serah Perkhidmatan (DDoS).

  Membeli-belah dalam talian dengan VPN: Cari tawaran dan melindungi diri anda Krismas ini

Telegram agak sayang di ruang keselamatan dan privasi. Walaupun penyulitan akhir-ke-hujung adalah piawaian sejagat di kalangan aplikasi pemesejan, hakikatnya ialah WhatsApp tidak akan mendapat jenis plaudit yang sama terima kasih kepada syarikat induknya, Facebook, dan reputasi yang dahsyat yang dipegangnya mengenai privasi.

Telegram memberi anda fungsi yang sama seperti aplikasi pemesejan lain (okay, mungkin tidak ada pelekat yang cutesy) dan menyusulnya dengan penyulitan dan privasi yang tidak dapat dipecahkan.

Apa yang tidak perlu dicintai?

Muat turun Telegram untuk Android atau iOS.

3. DuckDuckGo

Google bernilai beratus-ratus bilion dolar kebanyakannya kerana ia memegang begitu banyak data. Ia menjejaki setiap langkah anda: laman web yang anda klik, apa yang anda beli dalam talian, dan di mana anda log masuk ke internet dari.

Itu agak tidak selesa. Adakah anda benar-benar ingin menandatangani tabiat peribadi anda kepada Leviathan?

Alternatif berfokus privasi adalah DuckDuckGo. Ia tidak menyimpan sebarang data pengguna, alamat IP, atau maklumat peribadi. Dan tiada pengiklanan. Lebih-lebih lagi, ia memaksa laman web menggunakan sambungan yang disulitkan sekiranya mungkin.

Anda boleh memuat turun penyemak imbas DuckDuckGo (sebagai alternatif kepada Chrome) atau hanya menavigasi ke tapaknya untuk pertanyaan carian.

Muat turun pelayar DuckDuckGo untuk Android atau iOS.

4. ExpressVPN

Kejutan! Rangkaian Peribadi Maya (VPN) harus menjadi aplikasi pergi-ke anda untuk menyulitkan semua lalu lintas internet yang mengalir ke dan dari peranti anda. Adalah penting apabila anda menganggap bahawa anda mungkin berhubung dengan rangkaian Wi-Fi yang selamat atau garpu atas maklumat kewangan melalui laman-laman tanpa selamat.

VPN adalah satu kaedah yang sangat baik untuk melindungi jejak digital anda dan memindahkan lokasi anda ke bahagian yang berlainan di dunia untuk sukan streaming dan menyahsekat laman media streaming.

  9 aktivis teknologi wanita mengikuti di Twitter

Muat turun ExpressVPN untuk Android atau iOS.

5. 2nd Line

Jika anda bekerja sendiri atau bebas, anda perlu membina kenalan tetapi tidak benar-benar mahu menyerahkan nombor telefon bimbit peribadi anda. Ini sangat menjengkelkan apabila anda memberi nombor anda kepada wakil jualan, hanya akan dibanjiri oleh panggilan susulan.

Talian ke-2 memberi anda nombor telefon alternatif untuk digunakan untuk panggilan perniagaan atau apabila anda ingin menyimpan nombor peribadi anda secara peribadi.

Muat turun 2nd Line untuk Android.

6. ProtonMail

Perlombongan data Google tidak hanya memanjangkan untuk mencari. Jika anda menggunakan Gmail, yakinlah bahawa algoritma sedang berfungsi, mewujudkan profil metadata untuk memberi anda lebih banyak iklan yang disasarkan.

Sekiranya anda bukan penggemar pencerobohan privasi ini, ia berbaloi untuk beralih kepada ProtonMail, alternatif jauh lebih selamat kepada Gmail.

Seperti Gmail, ProtonMail adalah percuma untuk digunakan. Tetapi itulah persamaan berakhir. Anda tidak memerlukan sebarang maklumat peribadi untuk mendaftar. Semua e-mel adalah di-end-to-end yang disulitkan, yang bermaksud syarikat tidak dapat mentafsirkan kandungan mesej anda.

Tambahan pula, ProtonMail diperbadankan di Switzerland dan oleh itu perlu beroperasi dalam lingkungan undang-undang privasi tegar negara.

Ditubuhkan pada tahun 2013 oleh saintis di CERN, ProtonMail menawarkan e-mel yang dilindungi kata laluan bersama dengan pilihan merosakkan diri. Ia juga sumber terbuka supaya sesiapa sahaja boleh mengaudit kod itu jika mereka mahu.

Muat turun ProtonMail untuk Android atau iOS.

7. LastPass

Kami cenderung menggunakan kata laluan yang sama merentasi semua aplikasi dan tapak yang kami akseskan-hanya lebih mudah. Tetapi kebiasaan ini meletakkan anda hanya satu hack dari peristiwa bencana.

Dengan LastPass, anda boleh memastikan semua kata laluan anda selamat tupai dalam satu tempat. Anda juga boleh menyimpan mata data lain seperti maklumat lesen pemandu, nombor keselamatan sosial, kad kredit, dan butiran akaun bank.

  Laman web sembilan laman web teratas dari kedalaman web yang gelap

Ia juga menggandakan sebagai penjana kata laluan, yang bermaksud anda tidak perlu kerap tampil dengan yang baru sendiri.

Muat turun LastPass untuk Android atau iOS.

8. Bouncer

Kami begitu digunakan untuk secara automatik memberikan semua kebenaran aplikasi yang kami cenderung untuk melupakan bagaimana invasif beberapa ini.

Bouncer membantu mengurangkan pengawasan privasi yang berpotensi ini: Aplikasi ini boleh menukar kebenaran untuk pihak anda, mencegah aplikasi daripada mengakses lebih banyak data daripada yang mereka perlukan.

Katakan anda ingin tweet gambar percutian pantai anda tetapi anda telah menyahdayakan tetapan kamera di aplikasi Twitter. Bouncer akan membantu anda mengaksesnya dan kemudian mematikan secara automatik selepas jumlah masa yang telah ditetapkan.

Dan anda boleh menggunakannya dalam pelbagai aplikasi.

Muat turun Bouncer untuk Android.

8 apl untuk melindungi privasi anda dalam talian
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.