Od čega se anonimni način ne štiti?

Od čega se zapravo anonimni način štiti?

Među mnogim drugim tehnikama, web stranice mogu koristiti kolačiće za praćenje povijesti pregledavanja, što također može otkriti vaše internetske navike.

Osim upotrebe kolačića, možda će vas pratiti kroz DNS zapise ili vaš administrator sustava. Anonimni prozor pomoći će vam u borbi protiv nekih prijetnji, ali protiv drugih.

Gotovo svi preglednici imaju privatni prozor pregledavanja, ali anonimni način rada na Chromeu možda je najpoznatiji.

Što je anonimni način rada na Chromeu?

Anonimni način na Chromeu novi je prozor koji neće spremiti vašu povijest pregledavanja, pretraživanja niti kolačiće koje odaberete. Kad zatvorite anonimni prozor, sesija je zauvijek nestala.

Kako je anonimno na Chromeu

 1. Kliknite gornje tri točke u gornjem desnom dijelu preglednika Chrome
 2. Odaberi Novi anonimni prozor od padajućeg

Alternativno, otvorite anonimni način na Chromeu s prečacem Ctrl + N.

Privatno pregledavajte s drugim preglednicima

Privatno pregledavanje u Safariju

U aplikaciji Safari odaberite Datoteka > Novi privatni prozor.

Privatno pregledavanje uz FireFox

 1. U gornjem desnom kutu kliknite tri vodoravne crte
 2. Odaberi Novi privatni prozor od padajućeg

Inače, Firefox privatno pregledavanje može se otvoriti prečacem Ctrl + P.

  Što je špijunski softver i kako ga ukloniti?

Kako funkcionira anonimno pregledavanje

Anonimni prozor ili privatni preglednik otvorit će novi prozor koji se ponaša kao svježe instalirani preglednik na novom računalu. Nema dodataka, kolačića, oznaka, spremljenih pretraživanja i unaprijed ispunjenih obrazaca. Svaki put kada zatvorite anonimni prozor, sve će se informacije u pregledniku izbrisati.

Iako bi moglo biti super za skrivanje povijesti pregledavanja, nažalost, anonimni način ne sprečava druge da prikupljaju podatke o vama. Evo nekoliko stvari od kojih će se anonimni način štititi, a neke od njih definitivno ne:

anonimne-mod-broswers

Anonimni način htjeti spriječiti da vas kolačići identificiraju

Kada posjetite web mjesto, u ugrađene skripte bit će smještena mala datoteka zvana “a” kolačić na vašem računalu. Ovaj kolačić može vas, kada ponovno posjetite web mjesto, pročitati i koristiti za prepoznavanje.

To može biti korisno jer vam omogućuje da budete prijavljeni i nakon ponovnog pokretanja računala i brzo vam omogućuje dijeljenje vijesti na bilo kojim računima na društvenim mrežama..

Međutim, kolačići također omogućavaju društvenim mrežama (i NSA) da vas prate preko web lokacija. Na primjer, web stranice društvenih medija dopuštaju novinskim organizacijama da ugrade isječke koda koji pokazuju koliko često se članak dijeli.

Ovi isječci također vraćaju informacije o web lokacijama koje ste posjetili i člancima koje ste čitali. Prikupljeni podaci mogu se koristiti za hranjenje ciljanih oglasa ili za prepoznavanje vjerskih, političkih ili seksualnih sklonosti.

Kako zaustaviti kolačiće da vas prate

 1. Onemogućite kolačiće treće strane i razmislite o brisanju kolačića svaki put kada ponovno pokrenete preglednik
 2. Instalirajte Badger privatnosti da biste vidjeli koje kolačiće web mjesto koristi, a zatim ih blokirajte gdje je to prikladno
 3. Pomoću anonimnog prozora otvorite web stranice i članke za koje ne želite da budu povezani s vašim redovitim navikama pregledavanja ili kupnje.

Pomoću načina anonimnosti zaustavite kolačiće koji vas prate

Anonimni način htjeti pomažu u zaštiti od otiska prsta na pregledniku

Kolačići su i dalje metoda broj jedan za prikupljanje podataka putem interneta, ali otisci prsta na pregledniku postaju sve popularniji.

  Kako spriječiti oglašivače da prate vaše navike pregledavanja

Pomoću otiska prsta na pregledniku, web mjesto koje posjetite prikupit će podatke o pregledniku, fontovima koje ste instalirali i dodatcima ili proširenjima preglednika koje koristite. Ove bi informacije mogle biti dovoljne da vas otkriju, čak i ako pazite na svoju privatnost.

Otisci prsta na pretraživaču više su vjerovatnoća nego točno podudaranje za to tko je tko na internetu, ali to djeluje i teško se braniti. Pogledajte Panopticlick EFF-a da biste vidjeli kako otisak prsta na pregledniku izgleda na djelu.

Kako ograničiti učinkovitost otiska prsta na pregledniku

 1. Da biste izbjegli otiske prsta, pokrenite popularni preglednik koji ne koristi zadane fontove ili proširenja, poput Tor pretraživača
 2. Budite oprezni s proširenjima jer neka proširenja mogu otkriti mjesta koja posjetite. Proširenje za Chrome ExpressVPN je sigurna za upotrebu čak i u režimu anonimnosti.

Anonimni način htjeti zaustaviti članove obitelji kako lupaju na vašem računalu

Ako netko drugi, poput člana obitelji ili kućnog prijatelja, ima pristup vašem računalu, anonimni prozor može vam pomoći sakriti određene aktivnosti (poput kupnje rođendanskog poklona) od njih. Zapravo je vjerovatno puno bolja opcija od potpunog brisanja povijesti, što bi moglo izazvati nepotrebnu sumnju.

Anonimni način navika zaustavite ljude da vas prate s vašim DNS zapisima

Svaki put kad posjetite web mjesto, poput ExpressVPN.com, vaš će preglednik morati dobiti IP adresu web lokacije. Preglednik će pitati DNS poslužitelj “koja je IP adresa expressvpn.com”. DNS poslužitelj tada odgovori točnim odgovorom, omogućujući vam da se povežete s web stranicom ExpressVPN.

No, DNS poslužitelj može zabilježiti vaše upite i prodati ih oglašavačima ili ih proslijediti policiji.

DNS uslugu prema zadanim postavkama pruža vaš davatelj internetskih usluga, ali može je promijeniti u uslugu koju održava Google. Postoje i besplatne DNS usluge koje obećavaju da neće prenositi vaše podatke, poput OpenNIC-a.

VPN davatelji poput ExpressVPN-a također održavaju vlastitu DNS uslugu, koja dolazi s VPN pretplatom. ExpressVPN ne vodi evidencije i ne prenosi nikakve informacije oglašivačima.

  Igra telefona: WhatsApp vs Telegram vs šifriranje

Minimizirajte prijetnju praćenjem DNS-a:

Anonimni način navika zaustavite administratore sustava na poslu ili u školi da vas prate

Ako koristite javni Wi-Fi ili se povezujete na vašu školsku ili radnu mrežu, administrator može vidjeti sve web stranice koje posjetite. Za web-lokacije koje nisu šifrirane HTTPS-om čak mogu vidjeti sadržaj web mjesta i sve informacije koje razmjenjujete s njim.

Anonimni prozori neće vas zaštititi od administratora sustava.

Minimizirajte prijetnju administratorima sustava koji vas prate

 1. Upotrijebite Tor ili VPN (ili oba) da biste sakrili svoje navike pregledavanja od mrežnog administratora.

Budite oprezni ako računalo koje koristite nije vaše (poput računala u školi ili na poslu). Vlasnik ovih uređaja možda je instalirao drugi softver za praćenje koji će prikupljati podatke čak i ako koristite VPN ili Tor.

Trebate više opcija? Koristite odvojene preglednike ili dodatke!

Dijeljenje preglednika je ideja koja korisnicima energije može biti atraktivan način da dobiju više preciznosti u postavkama preglednika.

Na primjer, korisnik može konfigurirati jedan preglednik da prihvaća i pamti kolačiće za redovito posjećene web stranice, a drugi za pretraživanje (korištenje patke!), Čitanje i drugo pregledavanje.

Ovaj odvojeni preglednik, za razliku od anonimnog prozora, može se konfigurirati tako da pamti dovoljno samo, na primjer povijest pregledavanja i pretraživanja, ali nema kolačića web lokacija ili veze s reklamnim mrežama trećih strana..

Snimka zaslona Chromeove stranice postavki.

Pametni načini za konfiguriranje preglednika kao korisnika zaštite privatnosti. Jednostavno se pomaknite do postavki u vašem omiljenom pregledniku i koristite traku za pretraživanje da biste prilagodili svoje alate. Evo nekoliko ideja koje koristimo:
Postavite Duckduckgo kao zadanu tražilicu

 • Isključite automatsko punjenje
 • Odjavite se iz “usluge predviđanja” koja automatski dovršava vaša pretraživanja
 • Pošaljite zahtjeve “Ne prati”
 • Ne dopuštajte web-lokacijama provjeravanje jesu li spremljeni načini plaćanja
 • Ne koristite uslugu predviđanja za brže učitavanje stranica
 • Postavite neke zadane postavke u “Postavke web lokacije”
  • Ne dozvolite kolačiće prema zadanim postavkama
  • Blokirajte kolačiće treće strane
  • Pitajte prije slanja lokacije ili dopuštanja fotoaparata ili mikrofona pristup
  • Nikad ne dopustite obavijesti
  • Ne dopustite pozadinsku sinkronizaciju
  • Ne dozvolite da web lokacije postanu zadani poslužitelji
  • Napravite iznimke za određene web lokacije, npr. Kako biste omogućili funkcioniranje kolačića za pouzdanu web lokaciju

Sjajni razlozi za otvaranje anonimnog prozora

 • Sakrijte svoju povijest pregledavanja od drugih putem računala
 • Sakrijte navike pregledavanja od oglašavača
 • Izbjegavajte otiske prsta na pregledniku

Upotrijebite anonimni prozor kada to ima smisla! To je sjajan alat koji će vam pomoći u održavanju kontrole nad vlastitim podacima. Koristite preglednik Tor i VPN vezu da biste se zaštitili od uljeza i koristite vlastite uređaje kad god je to moguće.

Od čega se anonimni način ne štiti?
admin Author
Sorry! The Author has not filled his profile.